-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ugniagesio šeimą pražudžiusi avarija: I.Cvetkovas ieško nuo kolonijos išgelbėsiančių ligų

„Su vidutine ir sunkia depresija žmonės išvis neteisiami“, – antradienį teismo posėdyje teigė ugniagesio šeimą 2015 metų rudenį pražudžiusį Igorį Cvetkovą, kuriam pirmos instancijos teismas skyrė dešimties metų laisvės atėmimo bausmę, ginantis advokatas Vidmantas Martyšius. Gynėjas teismo posėdyje kolegiją bandė įtikinti ginamajam skirti kompleksinę teismo ekspertizę, nors ką tik teismą pasiekė medikų išvada, jog I.Cvetkovas dėl patirtų sužalojimų ir likusių pasekmių bausmę atlikti gali.
Igoris Cvetkovas ir jo gynėjas V.Martyšius
Igoris Cvetkovas ir jo gynėjas Vidmantas Martyšius / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Šiurpi nelaimė kelyje Šiauliai–Palanga, Plungės rajone, įvyko 2015 metų spalio 4 dienos vakarą. Nustatyta, jog avarijos metu I.Cvetkovas buvo neblaivus, jam nustatytas 1,68 promilės girtumas. Ekspertai nustatė, jog lemtingą vakarą I.Cvetkovas, vairavęs „Hyundai Galloper“, išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą ir sudarė kliūtį priešais atvažiuojančiam BMW automobiliui, kurį vairavo ugniagesys Ramūnas Dargužas. Siekdamas išvengti susidūrimo šis metėsi į atsilaisvinusią juostą, tačiau į ją sugrįžo ir I.Cvetkovas. Kaktomuša susimušus automobiliams žuvo trys žmonės, gyva liko tik dabar jau 14 metų mergaitė Emilija, likusi našlaite ji gyvena su močiute.

Avarijos metu sužalotas ir pats I.Cvetkovas bei kartu važiavę keleiviai. I.Cvetkovui buvo amputuota kairė ranka, dešinioji kelis kartus operuota. Teismo sprendimu nepatenkintas I.Cvetkovas bando įrodyti, jog yra nepajėgus atlikti dešimties metų įkalinimo bausmę, kurią Plungės teismas jam skyrė gruodį.

Vis nauji prašymai

Vos prasidėjus teismo posėdžiui antradienį kolegija pagarsino minėtą komisinės ekspertizės aktą. Uostamiesčio medikų kolegija pateikė išvadą, jog remiantis medicininiais dokumentais I.Cvetkovas, nepaisant patirtų sužalojimų ir likusių pasekmių, bausmę atviroje kolonijoje, atlikti gali, jam nėra sutrikusi judėjimo funkcija, nėra nustatyti specialieji priežiūros poreikiai.

Išgirdęs šią žinią I.Cvetkovo advokatas pateikę naują prašymą – skirti kompleksinio teismo ekspertizę ir atnaujinti įrodymų tyrimą.

Anot advokato, I.Cvetkovo būklė buvo ištirta nepilnai ir netinkamai, neatsakyta į pagrindinį klausimą, ar šio žmogaus psichinė būsena ir organų sutrikimo laipsniai jam leidžia atlikti paskirtą dešimties metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant atviroje kolonijoje.

„Vien gydytojo psichiatro diagnozuotas vidutinio sunkumo depresijos epizodas pagal tarptautinį kodą sudaro atskirą pagrindą kreiptis į teismą dėl atleidimo nuo bausmės dėl ligos“, – sakė advokatas, bandydamas įtikinti teismą, jog formalus vienos uostamiesčio klinikos komisijos atliktas

patikrinimas nebuvo tikslus ir visapusiškas. V.Martyšiaus teigimu, buvo paskirta tik medicininė ekspertizė, o ne psichiatrinė ekspertizė, kuri padėtų išsiaiškinti nuteistojo sveikatos būklę. Avdokatas tikino, jog I.Cvetkovui nuolat reikalinga išorinė socialinė pagalba valgant, prausiantis, o nelaisvėje tai nebūtų užtikrinta. Be to, vyras išgyvena kaltės ir beviltiškumo jausmą.

Išgėrė malšindamas skausmą?

Kalbėdamas advokatas sugrįžo ir prie lemtingos avarijos dienos, kuomet paaiškėjo, jog I.Cvetkovas prie vairo buvo neblaivus. V.Martyšius antradienį teisėjams dėstė, jog jo ginamojo kraujyje alkoholio rasta, nes taip malšintas skausmas avarijos vietoje.

„Jis buvo be rankos, kol atvažiavo greitoji, policija, jam sugirdė kaip antišokinius, niekas netyrė tokio dalyko“, – kalbėjo gynėjas, primindamas, jog avarijos vieta nebuvo tiksliai ištirta, nes ji tą patį vakarą buvo nuplauta vandeniu, o keliu pralekia šimtai mašinų.

Jis buvo be rankos, kol atvažiavo greitoji, policija, jam sugirdė kaip antišokinius, niekas netyrė tokio dalyko, – kalbėjo gynėjas, primindamas, jog avarijos vieta nebuvo tiksliai ištirta, nes ji tą patį vakarą buvo nuplauta vandeniu, o keliu pralekia šimtai mašinų. ​

„Toks bausmės paskyrimas pirmą kartą teisiamam žmogui, įvaryt maksimumą (maksimalią įkaltinimo bausmę, red.past.), atitinka teisės vadovėlius, kaip nereikia paskyrinėti bausmės“, – emocingai kalbėjo I.Cvetkovą ginantis teisininkas.

Nemato pagrindo

Prokuroras Juozas Sykas advokato prašymus laiko nepagrįstais. Jo teigimu, pagal patvirtintą nuteistųjų, susirgusių sunkia psichine liga, sveikatos patikrinimo aprašą, tokia diagnozė leidžia nuteistajam atlikti bausmę, o jei būklė pablogėtų būnant atviroje kolonijoje, nuteistajam niekas neatimtų teisės kreiptis dar kartą ir patikrinti sveikatos būklę.

J.Syko teigimu, kelias nelaimės vietoje buvo išsamiai apžiūrėtas ir nuplautas, nes krūvos šukių ir kitų atliekų galėjo sukelti naujus eismo įvykius. Be to, padangų stabdymo pėdsakai paviršinio plovimo metu niekur nedingsta, tad atnaujinti tyrimą nėra reikalo.

Šią apeliacinę bylą nagrinėjanti Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija į kitą posėdį nusprendė iškviesti teismo psichiatrą, kuris padėtų išsiaiškinti, ar esant tokiems duomenims verta I.Cvetkovui skirti kompleksinę sveikatos ekspertizę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius