Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ugniagesių galvos skausmas: „Kaip išgelbėti tuos, kurie nebrangina savo gyvybės?“

Pastaruoju metu ugniagesiams didelį nerimą kelia gyventojų žūtys gaisruose. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) duomenimis, šiemet ugnis nusinešė jau 82 žmonių gyvybes.
Gaisro vietoje
Asociatyvi iliustracija / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Lapkričio 25-osios naktį Kazlų Rūdoje gyvenamajame name dūmuose užtroško per 60 metų amžiaus moteris. Nors Marijampolės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Kazlų Rūdos komandos ugniagesiai į gaisrą atskubėjo per 4 minutes ir su kvėpavimo aparatais įėję į vidų išnešė ją į lauką, o atvykę medikai gaivino, deja, jos gyvybės nepavyko išgelbėti.

Ugniagesiai į gaisrą Kazlų Rūdoje atskubėjo per 4 minutes, tačiau vis tiek jau buvo per vėlu: gyventoja žuvo.

Gaisro metu išdegė dalis fotelio ir sofos galas, aprūko patalpos.

Pirmieji į gaisrą atvyko Kazlų Rūdos komandos ugniagesiai Mindaugas Vaišnys ir Juozas Skrinska. „Šį gaisrą pastebėjo ir ugniagesius iškvietė šiame gaisre žuvusios moters dukra, kurią naktį pažadino šaižus dūmų detektoriaus signalas. Moteris su dviem vaikais suspėjo išeiti į lauką ir iškviesti pagalbą. Pasak jos, pas mamą ji buvo įrengusi ne vieną dūmų detektorių, nes baiminosi nelaimės, tačiau žuvusioji juos vis nuimdavo, nes rūkydavo kambaryje“, – PAGD pranešime cituojamas ugniagesys J.Skrinska.

20 metų gelbėtoju dirbantis J.Skrinska pastebi, kad nors ugniagesiai deda dideles pastangas, kad apsaugotų žmones nuo gaisrų, tačiau, jo nuomone, sunku išgelbėti žmogų, jeigu jis pats nesirūpina savo saugumu.

J.Skrinska papasakojo ir apie kitą vakar dienos (lapkričio 24-osios) įvykį, kuris taip pat galėjo baigtis tragiškai. Kazlų Rūdos miestelyje pas garbaus amžiaus senolį, kuris gyvena vienas, užėjusi kaimynė išgirdo kaukiantį dūmų detektorių ir pastebėjo iš vonios besiveržiančius dūmus. Kaimynė išvedė senolį į lauką ir iškvietė ugniagesius.

„Atvykę, atlikome žvalgybą ir nustatėme, kad vonioje svilo elektros laidai, atjungėme elektrą ir išvėdinome patalpas. Tačiau jeigu jose nebūtų dūmų detektoriaus, kuris įspėjo apie pavojų, pasekmės galėjo būti tragiškos. Šiuo atveju namo šeimininkas atsipirko tik išgąsčiu,“ – sakė ugniagesys.

VIDEO: Degančių namų simuliacija: kaip išsigelbėti iš gaisro?

Beje, praėjusią naktį, paryčiais, ugniagesiai skubėjo ir į gaisrą Druskininkuose. Buvo gautas pranešimas, kad bute dega antklodė. Ugniagesiams atvykus, buto šeimininkė smilkstančią antklodę jau buvo išmetusi pro langą į lauką. Ugniagesiai ją užgesino, apžiūrėjo ir išvėdino patalpas. Laimė, šiame gaisre skaudžios žūties išvengta. Bute dūmų detektoriaus nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius