Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkininkui už mėginimą sukčiauti statant kaimo turizmo sodybą gresia laisvės atėmimo bausmė

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno apskrities skyriaus tyrėjai kartu su Kauno miesto apylinkės prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame pasikėsinimu sukčiauti ir apgaule įgyti beveik 700 tūkstančių litų Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšų kaltinamas Kaišiadorių rajono Stasiūnų kaimo ūkininkas V.K.
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba / FNTT nuotr.

Kaip informuoja Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, be sukčiavimo, ūkininkas dar įtariamas apgaulingu apskaitos tvarkymu ir dokumentų klastojimu. Kaltinimai apgaulingu apskaitos tvarkymu ir dokumentų klastojimu pareikšti ir statybos darbus ūkininko sodyboje atlikusios individualiosios įmonės savininkui M.S.V., o įmonės buhalterei D.G. – aplaidžiu apskaitos tvarkymu.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkta duomenų, kad Stasiūnų kaimo ūkininkas V.K., siekdamas apgaule gauti paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programą „Kaimo turizmo veiklos skatinimas“, kartu su Jonavos individualiosios įmonės savininku M.S.V. sutarė, kad turizmo sodybos modernizacija, t. y. svirno, kluono ir pirties statyba, kainuos daugiau nei 1 milijoną litų, o projekto darbų sąmata sieks bendrai 1,6 milijono litų sumą.

Po to, kai Jonavos statybos įmonė parengė reikiamus pasiūlymus dėl darbų kaimo turizmo sodyboje, Kaišiadorių rajono ūkininkas V.K. kreipėsi į Nacionalinę mokėjimo agentūrą prie Žemės ūkio ministerijos su paramos paraiška dėl 650 tūkst. 560 litų skyrimo.

Vykdant susitarimą, individualioji įmonė iki 2008 metų lapkričio mėnesio atliko statybos darbų už 780 tūkstančių litų, tačiau sąskaitose faktūrose ši suma buvo beveik dvigubai fiktyviai padidinta iki 1,5 milijono litų sumos. Pagal šiuos dokumentus bankiniais pavedimais pervesti pinigai į Jonavos individualiosios įmonės sąskaitą buvo sugrąžinami atgal ūkininkui.

FNTT Kauno apskrities skyriaus tyrėjai išaiškino, kad kai buvo atsiskaitoma grynaisiais pinigais, jonaviečiai kasos pajamų orderiais įformindavo pinigų gavimą iš ūkininko, bet realiai šių pinigų negaudavo. Taip ūkininkas V.K. apgaule savo naudai pasikėsino įgyti 690 tūkst. 560 litų Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšų. Be to, išaiškinta, kad ūkininkas ūkio apskaitą tvarkė apgaulingai ir per dvejus metus 102 atvejais gyventojams, už įvairias paslaugas pervedusiems pinigus, neišrašė apskaitos dokumentų. Gautų pajamų ūkininkas V.K., kaip įtariama, neapskaitė buhalterinėje apskaitoje.

Individualiosios įmonės savininkas M.S.V. įtariamas, kad mokėjimus grynaisiais pinigais vykdė iš kasoje neapskaitytų piniginių lėšų, savo parašu patvirtino įmonės PVM sąskaitose faktūrose įrašytas neįvykusias ūkines operacijas, apie tai žinodamas – kaimo turizmo sodyboje neva jo įmonės atliktus elektros darbus, už kuriuos vėliau iki galo įformino apmokėjimą, bei šiuos dokumentus pateikė įmonės buhalterei, kuri įtraukė į kasos knygą, dėl ko iš dalies negalima nustatyti įmonės veiklos, turto, nuosavo kapitalo, įsipareigojimų dydžio ir struktūros.

Baigta baudžiamoji byla perduota į Kauno miesto apylinkės teismą. Pagal inkriminuojamas nusikalstamas veikas ūkininkui V.K. gresia maksimali laisvės atėmimo iki aštuonerių metų bausmė, Jonavos statybos įmonės savininkui M.S.V. – iki ketverių, o buhalterei D.G. – iki dvejų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius