-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukmergės rajone rastas maišas su radioaktyviomis medžiagomis (nuotraukos, video, papildyta 20.43 val.)

Ukmergės rajone aptiktas maišas su, kaip įtariama, radioaktyviomis medžiagomis.
Radiaciją skleidžiantis radinys Ukmergės r.
Radiaciją skleidžiantis radinys Ukmergės r. / Ukmergės policijos nuotr.
Temos: 2 Radiacija Ukmergė

Pirminiais duomenimis, apie 11.28 val. Ukmergės rajone, kelio Vilnius–Panevėžys 62-ame kilometre, šalikelėje, rastas maišas su septyniais neaiškios kilmės daiktais, ant kurių rusiškai užrašyta „Radioaktyvu“.

Rasti daiktai yra maždaug kumščio dydžio, jie išmėtyti  pievoje, nedideliame plote. Į vietą atvyko ugniagesiai gelbėtojai, policija, greitosios pagalbos medikai.

Pirminiais duomenimis, radiacinis fonas nėra padidėjęs.

Šiuo metu vėjas pučia nuo magistralės miško link. Pareigūnai kol kas į tą pusę neina, laukia atvykstant radiacinės saugos specialistų.

Pareigūnai pradėjo įvykio tyrimą ir aiškinasi, kas iš tiesų išmėtyta lauke.

Ukmergės policijos nuotr./Radiaciją skleidžiantis radinys Ukmergės r.
Ukmergės policijos nuotr./Radiaciją skleidžiantis radinys Ukmergės r.

Papildyta 13.54 val.: Kaip 15min.lt informavo Ukmergės policijos komisariato viršininkas Rolandas Kiškis, prie maišo su keistu radiniu priartėjus per porą metrų, ugniagesių dozimetrai pradeda rodyti padidėjusį radiacijos foną.

„Beveik dvigubai viršija normą. Todėl laukiame specialistų, niekas artyn kol kas nelenda. Tų daiktų, maždaug bokalo dydžio, ten gali būti keliolika, keli iškritę iš maišo ir guli pievoje“, – 15min.lt žurnalistui sakė R.Kiškis.

Pasak Ukmergės policijos vadovo, panašu, jog kažkas maišo tiesiog atsikratė. Jis guli apie 20 metrų nuo magistralės krašto.

„Ugniagesiai iškėlė versiją, kad tai gali būti tarybinių laikų priešgaisriniai davikliai. Jie skleisdavo nedidelę radiaciją ir būdavo montuojami tik labai didelėse patalpose, sandėliuose ir panašiai. Bet tai tik versija“, – tvirtino komisaras.

Ikiteisminis tyrimas dėl šio įvykio kol kas nepradėtas. Kaip elgtis toliau, pradėti ikiteisminį tyrimą ar administracinę bylą, policija spręs, kai bus nustatyta žala gamtai ir aplinkai.

VIDEO: Aptiktos radioaktyvios atliekos

Papildyta 15.53 val.: Į įvykio vietą atvykę radiacinės saugos specilistai patvirtino kiek ankčiaus 15min.lt žurnalistui Ukmergės policijos vadovo išsakytą versiją, kad greta autostrados rasti sovietinių laikų dūmų davikliai.

Pasak specialistų, įrenginiai skleidžia nedidelį radiacinį foną, tačiau jis žmogaus sveikatai nepavojingas. Jei įrenginiai pažeidžiami, jie pradeda stipriai spinduliuoti, tampa labai pavojingais.

Iš viso greta kelio Vilnius-Panevėžys buvo išmesta 12 tokių prietaisų. Apie 15.30 val. juos surinko ir išsivežė Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūros specialistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius