Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukmergės rajono klebonui Petrui Avižieniui - išteisinamasis nuosprendis

Ukmergės rajono apylinkės dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo, kai bažnyčioje nukrito ir sunkiai susižalojo nepilnametė, išteisino Želvos miestelio Šv.Ignaco Lojolos parapijos bažnyčios kleboną 56 metų Petrą Avižienį.
Teismas
Teismas / Photos.com nuotr.

Praėjusią savaitę paskelbtu nuosprendžiu teismas konstatavo, kad dvasininkas nepadarė veikų, turinčių nusikaltimo požymių, BNS pranešė teismo tarnautojai.

10 tūkst. litų Valstybinė ligonių kasos ir nukentėjusios daugiau nei 300 tūkst. litų ieškinys palikti nenagrinėti, paliekant teisę pareikšti ieškinius civilinio proceso tvarka.

Teismas nuosprendyje rašo, kad buvo padaryta ne nusikalstama veika, o įvyko atsitikimas (kazusas), t.y. sunkus kūno sužalojimas padarytas be kaltės. P.Avižienis, savo iniciatyva organizavęs jo vadovaujamos bažnyčios vidinių langų valymo darbus, nebuvo numatęs bei pagal įvykio aplinkybes negalėjo ir neturėjo numatyti pavojingų visuomenei pasekmių. Atsitikimo (kazuso) atveju asmuo nekaltai sukelia žalingų pasekmių, todėl jo veikoje nėra nusikaltimo sudėties ir už ją neatsiranda ir baudžiamoji atsakomybė.

2010 metų liepos pabaigoje P.Avižienis sukvietė žmones į talką valyti vidinių bažnyčios langų. Pastoliams ir kopėčioms nuvirtus, 17-metė D.D. nukrito iš maždaug puspenkto metro aukščio ant bažnyčios grindų. Ant jos užgriuvo ir sunkios kopėčios. Merginai smarkiai sužalotas veidas, sukrėstos smegenys, lūžo mentė, nukentėjo dalis vidaus organų.

Prokurorai tvirtino, kad dvasininkas neįvertino, jog dirbti aukštai yra pavojinga, neaprūpino žmonių apsaugos priemonėmis, nenumatė, kad stovint ant kopėčių, esančių ant pastolių, galima nuvirsti. Šiuos sužalojimus teismo medicinos ekspertas įvertino kaip sunkų sveikatos sutrikdymą. Klebonas dėl pareikštų įtarimų kaltu neprisipažino, jis manė, kad darbo saugos priemonėmis turėję pasirūpinti patys žmonės.

„Laimingų jums metų ir ateities", – BNS  telefonu atsakė P.Avižienis, paklaustas, kaip vertina teismo nuosprendį ir nutraukė pokalbį.

Ukmergės rajono apylinkės teismo nuosprendis nėra galutinis – per 20 dienų jis gali būti apskųstas Vilniaus apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius