-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už atlyginimų mokėjimą vokeliuose – baudos bendrovei ir vadovui

Prokurorų prašymu, dar viena atlyginimų mokėjimo pagal neoficialius žiniaraščius – vadinamųjų „vokelių“ baudžiamoji byla sulaukė teismo verdikto: vienos Panevėžio miesto uždarosios akcinės bendrovės direktoriui L.K. paskirta 2600 litų bauda, juridiniam asmeniui – bendrovei taip pat teks sumokėti 2600 litų baudą.
Pinigai
Pinigai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Lietuvos Respublikos prokuratūros pranešime spaudai teigiama, kad tokį sprendimą priėmė Panevėžio miesto apylinkės teismas, išnagrinėjęs Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo skyriaus prokurorės Dalios Markauskienės perduotą nusikaltimų finansų sistemai baudžiamąją bylą, kurioje nusikalstamų veikų padarymu buvo kaltinamas 52 metų panevėžietis L.K. ir bendrovė, kaip juridinis asmuo. 

Vadovas pats (arba nurodydavo tą daryti kitiems) išmokėdavo darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis, dalį darbo užmokesčio be apskaitos dokumentų.

Durų ir langų sistemų darbais besiverčiančios bendrovės direktorius, turėdamas teisę priimti sprendimus juridinio asmens vardu ir kontroliuoti jo veiklą, taip pat būdamas atsakingas už apskaitos organizavimą, pažeidinėjo įstatymų nustatytą tvarką.

Vadovas pats (arba nurodydavo tą daryti kitiems) išmokėdavo darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis, dalį darbo užmokesčio be apskaitos dokumentų. Papildomai išmokėtas darbo užmokestis nebūdavo fiksuojamas buhalterinėje apskaitoje, padaryta ir kitų pažeidimų.

Tokiu būdu į apskaitą buvo neįrašyta 113 tūkstančių 397 litų darbo užmokesčio su privalomais sumokėti mokesčiais, nedeklaruota ir į biudžetą nesumokėta daugiau kaip 69 tūkstančiai litų mokesčių Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Valstybinio socialinio draudimo fondui, pažeisti mokesčių apskaičiavimą ir sumokėjimą reglamentuojantys įstatymai.

„Dar viena vadinamųjų „vokelių“ baudžiamoji byla, sulaukusi teismo nuosprendžio, primena, kad įstatymų nepaisymas tvarkant buhalterinę apskaitą ir vengimas atlikti įstatymų nustatytą prievolę valstybei anksčiau ar vėliau sulaukia baudžiamosios atsakomybės. Tokiu būdu apgaudinėjama valstybė ir darbuotojai, kurie bus nuskriausti ligos atveju ar senatvėje“,– teigia ikiteisminį tyrimą organizavusi, kontroliavusi ir jam vadovavusi Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo skyriaus prokurorė Dalia Markauskienė.

Ikiteisminį tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Panevėžio apskrities skyriaus pareigūnai.

Įstatymas tam, kas apgaulingai tvarkė teisės aktų reikalaujamą buhalterinę apskaitą arba nuslėpė, sunaikino ar sugadino apskaitos dokumentus, jeigu dėl to negalima visiškai ar iš dalies nustatyti asmens veiklos, jo turto, nuosavo kapitalo ar įsipareigojimų dydžio ar struktūros, numato baudą, areštą arba laisvės atėmimo bausmę iki ketverių metų. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius