Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už Drąsučių kaimo senolių šeimos nužudymą vienas niekšas kalės iki gyvos galvos, kitas – 20 metų

Vasario 14 d., penktadienį, Šiaulių apygardos teismas kaltais dėl senukų itin žiauraus nužudymo pripažino du jaunuolius. Gediminas Pašilis nuteistas kalėti iki gyvos galvos, o Rimantui Jakui skirta 20 metų laisvės atėmimo bausmė.
Antrankiai
Asociatyvinė iliustracija / Šiaulių apskrities VPK nuotr.

Nusikaltimas buvo įvykdytas 2010 m. lapkritį Šiaulių rajone, Drąsučių kaime. Ant žemės parblokšti du senukai buvo spardomi. Įsibrovėliai reikalavo, kad aukos pasakytų, kur yra laikomi pinigai. Palikę merdėti aukas, plėšikai pasišalino.

Nukentėjusieji dar būdami ligoninėje pareigūnams spėjo duoti parodymus. Po kelių dienų 95 metų senuko gyvybė užgeso, vėliau mirė ir jo 88 metų žmona.

Anksčiau jau 10 kartų teistas

Už įvairius nusikaltimus anksčiau jau 10 kartų teistas Telšių miesto gyventojas, 29 metų Gediminas Pašilis savo kaltę neigė, šešis kartus anksčiau teistas jo bendrininkas, 22 metų kėdainiškis Rimantas Jakas savo kaltę pripažino iš dalies.

Pasak Šiaulių apygardos teismo atstovo spaudai pranešimo, skirdamas bausmę teismas atsižvelgė į tai, kad R.Jako parodymai, nors ir nenuoseklūs, iš dalies padėjo atskleisti dviejų žmonių nužudymo aplinkybes, teisėjų kolegija taip pat atsižvelgė ir į šio vyro jauną amžių.

Už padarytus nusikaltimus R.Jakas nuteistas kalėti 20 metų, bausmę atliekant pataisos namuose. G.Pašiliui už padarytus nusikaltimus teisėjų kolegija skyrė griežčiausią bausmę – laisvės atėmimą iki gyvos galvos, bausmę atliekant kalėjime.

Pasak teismo atstovo Vytauto Jončo, teismas konstatavo, kad, bylos duomenimis, G.Pašilio veiksmai nusikaltimo metu buvo aktyviausi, vyras savo kaltę neigė.

Byloje nuosprendis paskelbtas ir dviem moterims, Telšių miesto gyventojoms – Enrikai Mačiukaitei, gimusiai 1990 metais, ir Zitai Grabažienei, gimusiai 1956 metais. Jos kaltintos padėjimu įvykdyti plėšimą.

Iš nuteistųjų R.Jako ir G.Pašilio nužudytųjų vaikams priteista 280 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti, Šiaulių teritorinei ligonių kasai priteista 19 tūkstančių litų. Taip pat jie turės nukentėjusiesiems atlyginti ir daugiau kaip 25 tūkst. litų padarytą turtinę žalą.

E.Mačiukaitei už padarytus nusikaltimus skirta dvejų metų laisvės apribojimo bausmė, ji taip pat turės neatlygintinai išdirbti 120 valandų nemokamų darbų. Taksi vairuotoja Z.Grabažienė taip pat pripažinta kalta ir nuteista pusantrų metų laisvės apribojimo bausme, taip pat neatlygintinai išdirbant 120 valandų nemokamų darbų.

2010 metų lapkričio 8 dieną taksi vairuotoja Z.Gramažienė visus tris bendrininkus nuvežė prie senyvo amžiaus sutuoktinių namo. R.Jakas ir G.Pašilis nuėjo prie pasirinkto namo, o Z.Grabažienės vairuojamas automobilis, kuriame buvo ir bendrininkė E.Mačiukaitė, nuvažiavo atokiau ir laukė, kol vyrai paskambins, lieps juos paimti ir parvežti į Telšius. Taip buvo susitarta iš anksto.

Tą vakarą R.Jakas ir G.Pašilis buvo apsvaigę ne tik nuo alkoholio, bet ir, kaip konstatavo ekspertai, nuo kitų psichiką veikiančių medžiagų. Užkluptus sutuoktinius įsibrovėliai ėmė mušti, ant žemės parblokšti senukai buvo spardomi. Įsibrovėliai reikalavo, kad aukos pasakytų, kur yra laikomi pinigai. Įsibrovėliai išvertė visus namus, ieškodami grobio, plėšė pagalves.

Iš namų buvo išnešta įvairių alkoholinių gėrimų, vyriškas aukso vestuvinis žiedas, rankinis laikrodis, kita, pagrobto turto vertė iš viso sudaro apie 1 tūkst. litų.

Ar padengs ieškinius?

Iš nuteistųjų R.Jako ir G.Pašilio nužudytųjų vaikams priteista 280 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti, Šiaulių teritorinei ligonių kasai priteista 19 tūkstančių litų. Taip pat jie turės nukentėjusiesiems atlyginti ir daugiau kaip 25 tūkst. litų padarytą turtinę žalą. Visi keturi nuteistieji teismo sprendimu privalės atlyginti ir beveik tūkstantį litų už pagrobtą nužudytųjų turtą.

Vyrai pripažinti kaltais ir dar dėl kelių nusikaltimų – 2010 metų spalio 21-osios vakarą Šiaulių rajone, Raudėnuose, neblaivūs R.Jakas ir G.Pašilis pasibeldė į vieno gyventojo namo duris. Kai garbaus amžiaus vyras jas atidarė, R.Jakas šeimininką puolė mušti. Nukentėjusysis neturėjo galimybių priešintis. Pagrobę iš šeimininko mobiliojo ryšio telefoną, maisto produktų už 260 litų, kaukėti įsibrovėliai dingo.

Kitą dieną tų pačių plėšikų aukomis tapo dar du Šiaulių rajono gyventojai. Būdami apsvaigę nuo alkoholio, veidus slėpdami kaukėmis, Pažižmės kaime įsibrovėliai sumušė namo šeimininkus,pargriauti ant grindų vyras ir moteris buvo spardomi, mušami rankomis. Pagrobę nukentėjusiųjų mobiliojo ryšio telefoną, piniginę su daugiau kaip 500 litų, R.Jakas ir G.Pašilis paliko nukentėjusiųjų namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius