Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už draudžiamus pasimylėjimus su penkiolikmete vaikinas iš Ignalinos neteko laisvės

Už lytinius santykius su penkiolikmete drauge Ignalinos rajono 21 metų gyventojas A.J. pripažintas kaltu tenkinęs lytinę aistrą su jaunesniu nei iki 16 metų asmeniu ir nuteistas šešių mėnesių laisvės atėmimu. Ši bausmė subendrinta su ankstesne neatlikta pusantrų metų ir paskirta galutinė – vienerių metų aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Ją paskirta atlikti pataisos namuose.
Liudesys
Asociatyvinė iliustracija / 123rf.com nuotr.

Tokį nuosprendį praėjusią savaitę paskelbė Ignalinos rajono apylinkės teismas, išnagrinėjęs Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroro perduotą seksualinių nusikaltimų prieš nepilnamečius baudžiamąją bylą su kaltinamuoju aktu.
Teismas patvirtino prokurorų kaltinimą dėl A. J. inkriminuotos nusikalstamos veikos ir pripažino, kad ji pilnai įrodyta, yra kvalifikuota teisingai ir atitinka Baudžiamojo kodekso 151 straipsnio su ženkleliu „prim“ 1 dalies normos dispoziciją.

2013 metų rudenį ir šių metų žiemą savo bute A. J., būdamas pilnametis asmuo ir žinodamas, kad mergaitė yra jaunesnė nei šešiolikos metų, nukentėjusiajai savanoriškai sutikus ir be išžaginimo požymių, su ja be atlygio lytiškai santykiavo ir pažeidė nepilnametės seksualinio pasisprendimo laisvę ir neliečiamumą.

Šio nusikaltimo tyrimui vadovavusio Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroro Igno Railos teigimu, už vaiko suviliojimą ir paskatinimą pradėti lytinius santykius, net ir įgijus nepilnamečio palankumą bei jam neprieštaraujant, pilnametis asmuo privalo atsakyti įstatymų nustatyta tvarka. Nes už lytinius santykius su jaunesniu nei 16 metų asmeniu yra baudžiama nepaisant to, kad nebuvo seksualinio prievartavimo ar privertimo lytiškai santykiauti požymių.

Ikiteisminį tyrimą atlikę Utenos apskrities VPK Ignalinos pareigūnai nustatė, kad kaltinamuoju tapęs jaunuolis buvo perspėtas nukentėjusiosios globėjų dėl neleistinų santykių su nesubrendusia mergaite ir buvo pažadėjęs ją saugoti. Tačiau pažado neįvykdė ir pažeidė įstatymo numatytą nepilnametės seksualinio pasisprendimo laisvę ir neliečiamumą.

Nepilnamečių justicijos sritį kuruojantis prokuroras Ignas Raila taip pat primena apie sugriežtintą baudžiamąją atsakomybę dėl jaunesnio negu šešiolikos metų asmens tvirkinimo.

Su vaikų iki 16 metų tvirkinimu gali būti susiję įvairūs seksualiniai veiksmai – objektyviai seksualus elgesys, galintis sukelti vaikui, paaugliui lytinį susijaudinimą, per ankstyvą domėjimąsi lytinėmis funkcijomis, seksu, nesveiką, negatyvų lyčių santykių  įsivaizdavimą. Užtraukia baudžiamąją atsakomybę ir bet kokia forma pornografinio turinio medžiagos demonstravimas, gašlavimas, intelektualus tvirkinimas–amoralaus pobūdžio istorijų pasakojimas ir pan.

Baudžiamojo kodekso 153 straipsnis už jaunesnio negu šešiolikos metų asmens tvirkinimą numato tokias bausmes – laisvės apribojimą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki penkerių metų. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo, pažymima Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiosios specialistės komunikacijai Vidos Bielskytės antradienį paviešintame pranešime.

Baudžiamasis kodekso straipsnyje 151 su ženkleliu “prim“ dėl lytinės aistros tenkinimo pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę ir (ar) neliečiamumą numatyta, kad pilnametis asmuo, lytiškai santykiavęs ar kitaip tenkinęs lytinę aistrą su jaunesniu negu šešiolikos metų asmeniu, jeigu nebuvo išžaginimo, seksualinio prievartavimo ar privertimo lytiškai santykiauti požymių, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius