Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už grotų sėdintiems „kamuoliniams“ nepavyko nušalinti bylos prokuroro: spaudimo liudyti nebuvo

Vasario 17 d. Kauno apygardos teismas paskelbė nutartį, kuria atmetė teisiamų Kamuolinių gaujos narių prašymus nušalinti bylos prokurorą. Teisėjas nenustatė jokių galimo Zdislavo Tuliševskio piktnaudžiavimo, šališkumo ar bylos klastojimo įrodymų. Šiuo metu suimti laikomi kaltinamieji, tarp kurių – ir gaujos vadeiva Giedrius Janonis, bando ištrūkti į laisvę. Pastarasis mosuoja sveikatos korta.
Kauno apygardos teisme prasideda kamuolinių teismas
Kauno apygardos teisme prasideda kamuolinių teismas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Kauno apygardos teisme iki šiol taip ir nepradedama nagrinėti septyniolikos Kamuolinių nusikalstamos grupuotės narių, tarp kurių – ir gaujos vadeiva Giedrius Janonis, byla, kurios apimtis – net 60 tomų. Gruodį turėjęs vykti posėdis atšauktas dėl to, kad jame nepasirodė dalis bylos dalyvių, o štai sausio 31-osios posėdžio metu suimti laikomi aštuoni kaltinamieji, sekdami G.Janonio pavyzdžiu, vienas po kito ėmė reikšti nušalinimą prokurorui Zdislavui Tuliševskiui.

„Byla klastojama, prokuroras šališkas man. Vyko liudininkų spaudimas: duokit parodymus ant Janonio ir būsit paleisti. Jiems svarbu buvo kažką, tiksliau, ne kažką, o mane, sodint. Sakė, „tu sėdėsi, nes esi kitoks kažkoks“. Nors kitus gal 20 žmonių paleido už užstatą. Šita byla išėjo iš kitos didelės bylos. Neva mane laiko dėl to, kad esu kaltinamas kitoje byloje. Tai anoje byloje daug paleista už užstatą. Čia ir paleisti už užstatą. Kodėl mes sėdim? Suklastota byla visa. Reikėjo uždaryti, reikėjo šou, reikėjo išsidalinti medalius“, – kalbą dėl nušalinimo pirmasis sausio 31-ąją rėžė gaujos vadeiva laikomas G.Janonis.

Jam pritarė ir kiti kaltinamieji, savo kalbose pabrėžę „suklastotos bylos motyvą“ ir tai, kad prokuroras liepė „ant kitų duoti parodymus, kad būčiau paleistas“.

„Du metus sėdžiu kalėjime, turiu vaikų... Absurdas. Turiu du darbus, vaikus, socialinius ryšius – mano alga siekia 1700 eurų. Kodėl aš neateisiu, jei kiti ateina į posėdžius? 1994 m. teistas ir 20 metų neteistas – tai kodėl aš blogas? Tikrai ne prieš teisingumą. Sutvarkys bylą, aiškinkimės, kas kaltas, kas ne“, – teigė suimtas laikomas kaltinamasis Deividas Čereška.

Išgirdęs nušalinimo pagrindus, prokuroras Z.Tuliševskis tikino besijaučiąs taip, lyg jį kažkas kažkuo kaltintų, ir patikino, kad jį norima nušalinti dėl to, kad tiesiog atliko savo darbą.

Išklausęs prašymus, teismas nutarė juos svarstyti, o priimtą sprendimą nurodė skelbsiantis vasario 17-ąją.

Beje, sausio 31-ąją vienas iš kaltinamųjų surengė šou – laisvėje nuosprendžio laukiantis Edgaras Meizeraitis į teismo rūmus atėjo pasipuošęs Šiaurės Korėjos lyderio veidą primenančia kauke.

Karolinos Stažytės / 15min. nuotr. /Kamuoliniai Kauno apygardos teisme
Karolinos Stažytės / 15min. nuotr. /Kamuoliniai Kauno apygardos teisme

Prašymų netenkino

Vasario 17 dieną teisėjas Algirdas Jaliniauskas paskelbė, kad nutarta kaltinamųjų prašymus atmesti, kaip nepagrįstus: nenustatyta jokių prokuroro šališkumo, piktnaudžiavimo, spaudimo duoti parodymus darymo ar bylos klastojimo įrodymų. Nutarties paskelbime kaltinamieji dalyvauti nepageidavo – nė vienas jų neatvyko į teismo rūmus. Nepasirodė ir gynėjai.

Šiuo metu visa bylos medžiaga yra atiduoda apeliaciniam teismui, nes 7 suimti laikomi kaltinamieji apskundė kardomosios priemonės – suėmimo, pratęsimą, pastarąjį kartą taikytą sausį. Ne vienas jų kaip pagrindinį motyvą paleisti juos į laisvę nurodė sveikatos problemas. Sveikata skundėsi ir G.Janonis. Kitas motyvas švelnesnės kardomosios priemonės taikymo motyvas – suimti „kamuoliniai“ laikomi jau labai ilgą laiką, nuo 2018 metų.

O štai laisvėje nuosprendžio laukiančių ir 10 tūkst. eurų užstatą sumokėjusių kitų 9-ių kaltinamųjų prašymai kartais nuo karto teismo būna patenkinami. Vienas jų prašė išvykti savaitei į Vokietiją, kurioje gyvena jo sugyventinė. Prašymas buvo tenkintas. Kitam nuspręsta nuimti apykoję, – vietoj to skirtos kitos kardomosios priemonės. Yra ir pageidaujančių paatostogauti Egipte.

Ši byla išskirta iš kitos didelės apimties bylos, šiuo metu dar esančios Generalinės prokuratūros rankose. Netrukus ji turėtų būti perduoda nagrinėti teismui. 15min žiniomis, joje kaltinamųjų – ne 17, o kur kas daugiau, o ir inkriminuojamos nusikalstamos veikos – rimtesnės. Kamuolinių gaujai gali būti pareikšti kaltinimai net ir nužudymu.

Daugelio teistumai išnykę

Šioje byloje Genadijus Borisovas, Rolandas Borisovas, Tomas Gaidanka, Tauras Grinius, Andrius Guoga, Giedrius Janonis, Justinas Jašinskas, Regimantas Jonušas, Andrius Juodis, Mindaugas Lukauskas, Eligijus Maželis, Edgaras Meizeraitis, Marius Navickas, Artūras Osmankinas, Nerijus Venclavičius, Deividas Čereška, Genadijus Ževžikovas kaltinami neteisėtu laisvės atėmimu (BK 146 str. 2 d.), nesunkiu sveikatos sutrikdymu (BK 138 str. 2 d. 6 p., 9 p.), neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais (BK 253 str. 1 d.), sunkiu sveikatos sutrikdymu (BK 135 str. 2 d. 5 p., 7 p., 9 p.), kontrabanda (BK 199 str. 4 d.), plėšimu (BK 180 str. 3 d.), dokumento suklastojimu ar disponavimu suklastotu dokumentu (BK 300 str. 1 d., 2 d.), antspaudo, spaudo ar dokumento pagrobimu arba pagrobtojo panaudojimu (BK 302 str. 1 d.) ir kt.

Aštuoni kaltinamieji, tarp kurių ir G.Janonis, laikomi suimti. Likę devyni džiaugiasi laisve, o atėję į teismą, savo veidus slepia po kaukėmis, gobtuvais ar šalikais.

Daugelis jų, klausiami apie teistumus, tikino gerai to neprisimenantys: nei kada buvo teisiami, nei kiek kartų, nes tai vyko seniai, o ir buvę teistumai jau išnykę. Kai kurie kaltinamieji buvo teisti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Kitas posėdis šioje byloje numatytas kovo 13 dieną. Tikimąsi, kad tuomet bus pagarsintas kaltinamasis aktas.

Viena pavojingiausių gaujų

15min primena, kad 2018 metų balandį, per operaciją didelės policijos pajėgos Kaune sulaikė 19 asmenų, siejamų su organizuotu nusikalstamumu susivienijimu. Jie įtariami narkotinių medžiagų ir ginklų kontrabanda, sunkiais asmenų sužalojimais.

„Sulaukėme padėkų iš Europolo, iš kitų kolegų, išskaidžius vieną pavojingiausių gaujų, žinomą net tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Ir ne į vieną, ir ne į dvi Europos valstybes buvo išsiplėtusi jų veikla“, – spaudos konferencijoje po sulaikymų sakė policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Manoma, kad grupuotė veikė ir Vokietijoje, ten vykdė turtinio pobūdžio nusikalstamas veikas. Dalis įtariamųjų taip pat siejami su nužudymais, plėšimais ir kitais nusikaltimais.

Operacijoje dalyvavo 300 policijos pareigūnų, atlikta per šimtą kratų, jų metu rasta daug ginklų (automatinių, pusiau automatinių), apribota teisė įtariamiesiems disponuoti milijoninės vertės turtu – automobiliais „Tesla“, „Porsche“, „Mercedes“. Operacija iš Kauno išsiplėtė į penkias apskritis.

Įtariamųjų sulaikymo operacijoje dalyvavo Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ ir mobiliosios kuopos pareigūnai.

Manoma, kad ši grupuotė egzistavo ir nusikaltimus vykdė nuo 1999 metų. Tyrimas dėl jos veiklos buvo pradėtas prieš dvejus metus. Buvo bendradarbiaujama su kolegomis iš užsienio.

VIDEO: Policijos nufilmuoti Kamuolinių grupuotės narių sulaikymai

Lietuvos kriminalinės policijos biuras pasirengimo operacijai ir tyrimo metu bendradarbiavo su Nyderlandų Karalystės ir Europolo pareigūnais, kitais ES šalių partneriais.

Operacijos metu Lietuvoje buvo įkurtas koordinacinis centras, jame darbavosi Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Europolo analitikai-ekspertai.

Taip pat buvo pasitelktas Europolo mobilus duomenų keitimosi ir analizės centras, jis užtikrina greitą apsikeitimą informacija su užsienio partneriais, duomenų analizės atlikimą ir patikrinimus Europolo duomenų bazėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius