Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už išžaginimą, prievartavimą ir fizinį smurtą trisdešimtmetis nuteistas kalėti beveik 6-erius metus

Už sunkius tyčinius nusikaltimus prieš moterį Pasvalio rajone trisdešimtmečiui vyriškiui pirmosios instancijos teismo paskirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė pakeista į griežtesnę pridėjus vienus metus ir 10 mėnesių – tokį sprendimą, patenkinęs panevėžiečių prokurorų prašymą pakeisti Pasvalio rajono apylinkės teismo nuosprendį dėl neteisingai paskirtos per švelnios bausmės, priėmė Panevėžio apygardos teismas.
Seksualinis priekabiavimas, prievarta
Seksualinis priekabiavimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Panevėžio apygardos prokuratūros Apeliacinio skyriaus prokurorai, patikrinę Pasvalio rajono apylinkės teismo nuosprendžio teisėtumą, nusprendė, kad už fizinio smurto panaudojimą, išžaginimą, prievartavimą ir pažeistą asmens būsto neliečiamumą trisdešimtmečiui T.Č., padariusiam šias veikas apsvaigus nuo alkoholio, paskirta per mažos trukmės laisvės atėmimo bausmė, todėl Panevėžio apygardos teismo prašė tinkamai įvertinti visas bylos aplinkybes ir nusikaltėliui paskirti griežtesnę bausmę.

Panevėžio apygardos prokuratūros Apeliacinio skyriaus vyriausioji prokurorė Jolanta Činčikienė teigė, kad pagal vasario mėnesį įsigaliojusius naujus prokuratūros ir prokurorų kompetencijos nuostatus apygardos prokurorams patikėta tikrinti apylinkių teismų priimtų nuosprendžių teisėtumą.

Apeliacinio skyriaus prokurorai, parašę skundą dėl neteisingai paskirtos bausmės, teigė, kad pirmosios instancijos teismo paskirta bausmė yra per švelni neigiamai charakterizuojamam asmeniui, neatitinka įstatymų numatytos bausmės paskirties, padarytos veikos pobūdžio ir pavojingumo laipsnio, ji paskirta netinkamai įvertinus bausmės skyrimo pagrindus.

Tyčinius sunkius nusikaltimus padaręs T.Č. jau buvo teistas už analogiškos nusikalstamos veikos padarymą. Trečią kartą už smurtinius nusikaltimus teisiamas vyriškis prieš tai du kartus buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės. Šį kartą, lygtinai paleistas prieš terminą, net nepraėjus bausmės pasibaigimo terminui, jau po pusmečio vėl padarė analogišką nusikalstamą veiką –  naktį įsibrovė į svetimą gyvenamąjį namą, pavartojo smurtą ir prievartavo moterį.

Prokurorų teigimu, pirmosios instancijos teismas, skirdamas artimas sankcijose numatytiems bausmių vidurkiams bausmes už išžaginimą, prievartavimą ir asmens būsto neliečiamumą, praktiškai neįvertino šio asmens, jau ne pirmą kartą brutaliai užpuolančio jam nepažįstamą ar menkai pažįstamą moterį, pavojingumo.

Panevėžio apygardos prokuratūros Apeliacinio skyriaus vyriausioji prokurorė J.Činčikienė teigia, kad šioje byloje buvo būtina atsižvelgti į tai, kad Baudžiamojo kodekso 149 ir 150 straipsniuose numatytais nusikaltimais pažeidžiamos vienos iš svarbiausių žmogaus teisių ir laisvių – žmogaus seksualinio apsisprendimo laisvė ir neliečiamumas. Pernelyg švelni, veikos pavojingumo, jos padarinių ir kaltininko asmenybės neatitinkanti bausmė pažeidžia ir humaniškumo principą, nes taip yra sumenkinami nukentėjusiųjų interesai, pažeidžiamas jų orumas.

Pasak skyriaus vyriausiosios prokurorės J.Činčikienės, skiriant bausmę nusikaltimą padariusiam asmeniui, svarbu atsižvelgti į tai, kad nusikalstama veika šiurkščiai pažeidžia kitų žmonių teises ir laisves, svarbiausias teisės ginamas vertybes, dėl to ne mažiau svarbus šia prasme yra ir nuo nusikaltimo nukentėjusio asmens teisėtų interesų suvokimas, siekis juos saugoti ir ginti baudžiamojo įstatymo įtvirtintomis priemonėmis.

Bausmės teisingumas priklauso nuo to, ar ją skiriant buvo įvertinti ir kaltininko, ir nukentėjusiojo interesai. Pabrėžtina, kad skiriant bausmę negali būti ignoruojamos ar neįvertinamos dėl nusikaltimo prarastos vertybės, jų svarba ir vieta vertybių hierarchijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius