Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už kokaino kontrabandą Panamoje be teismo įkalinto lietuvio drama: „Buvau parduotas į mulus“ (video, autentiškų nuotraukų galerija)

Tolimoje Pietų Amerikos šalyje Panamoje į kalėjimą jau ilgiau nei metus uždarytas lietuvis iš Akmenės rajono. 15min.lt publikuoja autentiškas paties Gedimino anapus spygliuotų vielų darytas nuotraukas ir pasakoja dramatišką 21 metų vaikino istoriją – kaip žiauriai jam atsirūgo noras žaibiškai praturtėti.
Gediminas įstrigo Panamos kalėjime
Gediminas įstrigo Panamos kalėjime: „Aš čia galiu prabūti nuo 3 iki 10 metų." / Nuotr. iš asmeninio albumo

„Sveiki, esu Panamoje kalintis lietuvis. Esu čia jau metus. Norėčiau papasakoti apie sąlygas čia, kalėjime. Apie klestinčią korupciją. Apie tai, kaip žmonės, kurie nėra mafijozai ar kartelių nariai, gyvena po 6–7 vienoje kameroje, kuri yra skirta 2 žmonėms. Kameros matmenys – 2x4 m“, – toks 15min.lt redakciją pasiekęs laiškelis galėjo pasirodyti kaip internete klaidžiojanti elektroninė šiukšlė.

Tačiau kelių savaičių 15min.lt tarptautinis tyrimas parodė, kad šie keli su daugybe gramatinių klaidų suraityti sakiniai slepia neįtikėtiną Gedimino (pavardė redakcijai žinoma – aut. past.) iš Akmenės rajono dramą.

2009 metų liepos 17 dieną lietuvis buvo sulaikytas sostinėje Panamoje (Panama city).

Brangenybe vadinamame itin griežtai saugomame Panamos priemiestyje esančiame „La Joya-8“ kalėjime tupintis lietuvis iki šiol net nėra apklaustas, jam nepareikšti jokie konkretūs įtarimai. „La Joya“ vadinama viena pavojingiausių vietų Panamoje, 1 500 žmonių skirtas kalėjimas visuomet būna perpildytas, čia laikoma per 2 500 kalinių.

Iš visiškos nevilties Gediminas ryžosi papasakoti apie taip skausmingai žlugusį bandymą prasisukti tarptautiniame narkotikų mafijos versle.

Tarptautiniai klystkeliai

„Esu gimęs Kaune, ilgą laiką gyvenau Akmenės rajone. Nesenai sukako 21 metai. Buvau suviliotas gero darbo pasiūlymu, bet kai atvykau į Angliją, man buvo liepta vykti į Afriką, Ganos Respubliką. Iš ten buvau priverstas pervežti heroiną į Jungtines Valstijas, Niujorką. Po to atsidūriau čia, Panamoje. Buvau parduotas į vieną iš prekybos žmonėmis sferą, tai yra į narkotikų pervežimą, dar kitaip – mulus...

Sučiuptas su kokainu ir už grotų uždarytas lietuvis neoficialiai išsiaiškino, kas jam gali grėsti.Turim mes visko, ko širdis geidžia... Nuo cigarečių iki kokaino... Nuo cicios iki viskio „Black label“... Nuo paprastos nokijos iki prašmatniųjų „Blackberry“ mobiliųjų. Yra net galimybė už 300 dolerių vienai valandai naudotis prostitučių paslaugomis... Bet visa tai tik turtingiesiems, – įspūdžiais iš Panamos kalėjimo dalijosi lietuvis Gediminas.

„Aš čia galiu prabūti nuo 3 iki 10 metų. Čia jiems vienodai, ar tave sučiupo su 500 gramų, ar su viena tona. Nuosprendis priklauso nuo teisėjo nuotaikos... Arba tavo piniginės storio. Tokio pobūdžio kaip mano byloje laisvė kainuoja 15 000 JAV dolerių... Nes čia žmonės 5–6 metus laukia teismo, kurie neturi pinigų, kaip ir aš, susimokėti advokatams..“ – pasakojo jis.

Narkotikų mafijos verslo ekspertas

Nors ir patyręs skaudžią nesėkmę, Gediminas jaučiasi tapęs narkotikų verslo ekspertu: „Na, šitoje srityje aš dabar žinau beveik viską. Žinau technologijas, kurios naudojamos maskuojant narkotikus, galiu papasakoti apie tikrąjį narkotikų kelią į mūsų šalį.“

Gediminas dar pridūrė: „Galiu pasakyti, kad kai perskaitau straipsnius internete, pavyzdžiui, apie 2009.05.06 Klaipėdos jūrų uosto įvykius, mane ima juokas. Tai, kas yra rašoma – nepagrįsta, tai tik menkaverčiai spėliojimai.“ (Tąsyk Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnai per tarptautinę operaciją sulaikė tuomet rekordinį kiekį kokaino: Klaipėdos jūrų uoste buvo sulaikyti trys būtent iš Panamos atplukdyti jūriniai konteineriai, o juose tarp laidojimo reikmenų rasta daugiau nei 40 kilogramų kokaino, primena 15min.lt.).

„Visa tai tik turtingiesiems“

Gediminas papasakojo ir apie šokiruojamą „La Joya-8“ kalėjimo kasdienybę: lyg normaliame gyvenime, už spygliuotų vielų gausu kontrastų tarp skurdo ir prabangos, čia galioja kovos už būvį dėsniai.

„Turim mes visko, ko širdis geidžia... Nuo cigarečių iki kokaino... Nuo cicios (viduje pagaminamas alkoholinis gėrimas) iki viskio „Black label“... Nuo paprastos nokijos iki prašmatniųjų „Blackberry“ mobiliųjų. Kompiuterių taip pat turim. Yra net galimybė už 300 dolerių vienai valandai naudotis prostitučių paslaugomis... “ – svajingai, tarsi dalytųsi įspūdžiais iš nuodėmingo kurorto, pasakojimą šia tema pradėjo lietuvis.

Nenorėdamas pernelyg įsijausti, Gediminas skubėjo pridurti: „Bet visa tai tik turtingiesiems: bosams, kartelių nariams ir panašiai...“

Apie mažą kainą nepagalvota

Neišvedžiodamas lietuvis papasakojo, kaip gyvena pats ir kiti antrarūšiai kaliniai.

„Mums, eiliniams, neduoda nieko. Neduoda nei avalynės, nei rūbų, nei higienos priemonių, net muilo... Viską turi pirkti“, – teigė jis.

Asmeninio albumo nuotr./Kalėjime vyksta neoficiali prekyba
Kalėjime vyksta neoficiali prekyba

Atgailaujantis kokaino kontrabandos vergas pateikė savotišką kainoraštį:

Tualetinio popieriaus ritinėlis – 1,25 JAV dolerio

Muilas – 1,25

Skalbiamieji milteliai – 2

Chloras (dezinfekuoti vandeniui) – 1

Dezodorantas – 7

Plaukų kirpimas – 2

Šampūnas – 9

Skutimosi peiliukai – 1,25

Dantų pasta (maža tūbelė) – 1,75

Dantų šepetėlis – 2

Kai kuriose kalėjimo kamerose apskritai nėra vandens. Tose, kuriose yra, jis užkrėstas, todėl privalo būti pačių kalinių dezinfekuojamas chloru. Kalėjimo lankytojus prižiūrėtojai geranoriškai įspėja nesiliesti prie sienų, nes jų paviršiuje gausu virusų, vienas prisilietimas beveik garantuoja, pavyzdžiui, hepatitą.

„Man per mėnesį vien tik higiena atsieina daugiau nei 50 JAV dolerių, bet aš jų neturiu... Draugai, kurie pardavinėja ar gauna pinigų iš savo šeimų, nuperka man tai muilo, tai dantų pastos... Ar tualetinio popieriaus...“ – kainoraščio aktualijas apibendrino Gediminas.

 Jis dar pridūrė, kad gauti darbą „La Joya-8“ kalėjime yra labai sunku, o tiksliau neįmanoma: „Galimybės užsidirbti man nėra jokios, nes yra tik kelios darbo vietos, o jose dirba mūsų mafijozai, nes dirbant už vieną darbo dieną apskaičiuojama kaip dvi reguliarios...“

Abnerio Benaimo dokumentinio filmo apie „La Joya“ kalėjimą santrauką galite pamatyti čia.

VIDEO: Dokumentinis filmas apie „La Joya“ kalėjimą

P.S. Gediminas ryžosi atsiverti portalui 15min.lt jausdamas, kad jo gyvybei Panamos kalėjime gresia mirtinas pavojus. Jo nerimą stiprina tai, kad jaučiasi pamirštas ir Panamos, ir Lietuvos institucijų. Tačiau 15min.lt išsiaiškino, kad Gedimino bylą seka abiejų šalių atsakingi pareigūnai. Apie tai, kokie pavojai gąsdina lietuvį bei kokia jo teisinė padėtis šioje istorijoje, skaitykite jau rengiamoje kitoje naujienų portalo publikacijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius