-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už korupciją buvusiam ambasadoriui R.Šidlauskui siūloma skirti 70 tūkst. eurų baudą

Prokuroras prašo kaltu dėl prekybos poveikiu pripažinti buvusį Lietuvos ambasadorių Rusijoje Rimantą Šidlauską ir skirti jam 70 tūkst. eurų baudą.
Rimantas Šidlauskas
Rimantas Šidlauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Buvęs ilgametis diplomatas ir verslo atstovas kaltinamas neteisėtai padėjęs gauti vizas dviem Rusijos piliečiams.

„Surinkta pakankamai duomenų, kad kaltinamieji padarė nusikalstamas veikas, įrodymai surinkti teisėtu būdu“, – per Vilniaus miesto apylinkės teismo posėdį trečiadienį sakė prokuroras Rimas Juodis.

Jo teigimu, R.Šidlauskas kaltinamas padaręs apysunkį nusikaltimą, anksčiau neteistas, kaltės nepripažino.

Prokuroras siūlė iš kaltinamojo konfiskuoti gautus 3 tūkst. eurų.

Jo manymu, iš R.Šidlausko taip pat turėtų būti atimta teisė ketverius metus eiti vadovaujamas pareigas viešajame ir privačiame sektoriuje.

Rusijos piliečiui, bankininkui Rinatui Nasyrovui prokuroras prašo skirti 90 tūkst. eurų baudą. Šis asmuo kaltės taip pat nepripažino.

Trečias bylos kaltinamasis, verslininkas Albinas Bieliauskas, yra miręs.

Pasak prokuroro, A.Bieliauskui pateikti kaltinimai buvo pagrįsti, bet jam byla turi būti nutraukta dėl mirties.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, R.Šidlauskas, būdamas Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų asociacijos vadovas, tiesiogiai reikalavo ir susitarė paimti iš dabar jau mirusio verslininko A.Bieliausko ir Rusijos piliečio R.Nasyrovo 10 tūkst. eurų kyšį už įtaką sprendžiant dėl vizų išdavimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantas Šidlauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantas Šidlauskas

59 metų A.Bieliauskas mirė pernai. Jo procesinių teisių perėmėjas yra mirusiojo A.Bieliausko sūnus Artūras Bieliauskas. Vaikinas dalyvavo ankstesniuose teismo posėdžiuose. Ir jis, ir advokatas Simonas Slapšinskas BNS yra sakę siekiantys, kad byla nebūtų nutraukta, o nagrinėjama siekiant reabilituoti.

R.Nasirovas ir dabar jau miręs A.Bieliauskas kaltinami, kad veikdami kartu siekė, jog R.Šidlauskas pasinaudodamas pažintimis ir kita įtaka paveiktų valstybės tarnautoją, ambasadorių Rusijoje Remigijų Motuzą, kad Rusijos piliečiui R.Nasirovui ir jo sūnui būtų išduotos Šengeno vizos.

Bylos duomenimis, 3 tūkst. eurų R.Nasirovas R.Šidlauskui perdavė Vilniuje esančiame „Kempinski“ viešbutyje.

Sukėlė nuostabą ambasados darbuotojams

Šioje byloje apklausta nemažai Lietuvos ambasados Rusijoje darbuotojų, jie stebėjosi, kokiu būdu dėl vizų Rusijos piliečiai pateko į ambasadą.

Ambasadorius R.Motuzas pasakojo, kad 2019 metais dėl vizų tėvui ir sūnui iš Rusijos jam asmeniškai skambino R.Šidlauskas. Informacija persiųsta konsulei Natalijai Burbienei. Ji vėliau informavo, kad Rusijos piliečiai reikalavimus atitinka.

R.Šidlausko parašyme buvo nurodyta, kad R.Nasirovas atvyksta verslo reikalais.

Ambasados darbuotojai stebėjosi, jog tai buvo pirmas atvejis, kai ambasadorius pats atsiunčia laišką dėl vizų išdavimo, tokį elgesį jie vertino kaip netiesioginį spaudimą.

Po R.Motuzo laiško ambasados darbuotoja Rusijos piliečius užregistravo, nors jau buvo suformuotas sąrašas, jie papildomai užregistruoti prie jau sudaryto sąrašo, jų pavardės tiesiog prirašytos ranka, nors paprastai taip nesielgiama – artimojo mirties ar kitu skubiu atveju žmonės dėl vizos tiesiog ateina į ambasadą.

Kaltinamųjų pokalbius, susirašinėjimus slapta fiksavo Valstybės saugumo departamentas (VSD).

Kaip per posėdį paskelbė prokuroras R.Juodis, žvalgybos veiksmai pradėti 2018 kovo 2 dieną. Juos pagal VSD pavaduotojo teikimą sankcionavo Šiaulių apygardos teismas, jame nurodytas faktinis pagrindas tokiems veiksmams. R.Šidlauskas stebėtas vienus metus, R.Nasirovas – šešis, A.Bieliauskas – devynis mėnesius.

„Iš pokalbių aišku, kad A.Bieliauskas aktyviai elgėsi dėl vizų išdavimo, iš pradžių A.Bieliauskas atvyko pas R.Šidlauską, buvo aktyvus sprendžiant šį klausimą, prašė būti informuojamas ir pritarė, kiek pinigų reikia duoti R.Šidlauskui“, – sakė prokuroras.

Jis atkreipė dėmesį, kad R.Šidlauskas aktyviai pasinaudojo savo pažintimi, kad būtų išduotos vizos kaip manoma greičiau maksimaliam laikui, tokio prašymo net neregistruojant. Vizos išduotos tą pačią dieną, kai pateikti prašymai.

„Susitarimo su ambasadoriumi (R.Motuzu – BNS) nebuvo, R.Šidlauskas visus pinigus pasiėmė sau“, – sakė prokuroras.

...

Ginamąsias kalbas trečiadienį pradėjo ir kaltinamųjų advokatai.

R.Nasirovo advokatas Linas Belevičius tvirtino, kad R.Nasirovo R.Šidlauskui perduoti 3 tūkst. eurų buvo skirti kaip parama patekus į sunkią padėtį.

„Gruodžio 5 dieną R.Nasirovas su sūnumi atskrido į Vilnių, viešbutyje susitiko su A.Bieliausku, atvažiavo R.Šidlauskas, jie bendravo temomis, nesusijusiomis su vizų išdavimu. Paėjęs į šoną, R.Nasirovas R.Šidlauskui padavė voką, kuriame buvo 3 tūkst. eurų, tai buvo parama, draugiška pagalba R.Šidlauskui, o ne kyšis, atlygis už kokius nors veiksmus“, – per teismo posėdį sakė advokatas.

Tuometinis Lietuvos ambasadorius Rusijoje R.Motuzas buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas. Specialiojo liudytojo statusas asmeniui suteikiamas, kai jis apklausiamas apie savo veiksmus, bet pagrindo įtarimams pareikšti nepakanka.

R.Šidlauskas teismui yra pasakojęs, kad prašė A.Bieliausko paskolinti 10 tūkst. eurų, jie reikalingi buvo sumokėti už butą paimtam kreditui. Tačiau verslininkas atsisakė padėti.

R.Šidlauską ir kitus įtariamuosius Specialiųjų tyrimų tarnyba sulaikė 2019 metų balandį.

Tuometinis Lietuvos ambasadorius Rusijoje R.Motuzas buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas. Specialiojo liudytojo statusas asmeniui suteikiamas, kai jis apklausiamas apie savo veiksmus, bet pagrindo įtarimams pareikšti nepakanka. Vėliau byloje R.Motuzas tapo paprastu liudytoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius