Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už LRT debatuose kurstytą neapykantą homoseksualams Liaudies partijos narys lieka nuteistas

Vilniaus apygardos teismas atmetė už neapykantos kurstymą nuteisto buvusio Lietuvos liaudies partijos kandidato į Seimą Pranciškaus Valicko apeliacinį skundą.
Detoksikacija: dviračių mynimas ir piknikas už LGBTQ+ šeimas
Asociatyvi iliustracija: dviračių mynimas ir piknikas už LGBTQ+ šeimas / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Teismas paliko galioti baudą už kurstymą nuteistam buvusiam kandidatui į Seimą P. Valickui.

Už neapykantos kurstymą P. Valickui yra skirta 5 tūkst. eurų bauda. Antradienį atmetus skundą, apkaltinamasis nuosprendis įsiteisėjo.

P.Valickas homoseksualius žmones vadino „pederastais“, „iškrypėliais“, teigė, kad jei jiems bus leidžiama įsivaikinti vaikus, jie „galės juos kankinti, išnaudoti, žaginti“.

Vilniaus miesto apylinkės teismas pernai rudenį jį pripažino kaltu dėl kurstymo prieš homoseksualius asmenis.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dėl kandidato pasisakymų per Seimo rinkimų debatus, tiesiogiai transliuotų Lietuvos radijo ir televizijos bei portalo LRT.lt eteryje.

Teismas konstatavo, kad kalbėdamas politinių debatų laidoje, pasisakydamas apie Stambulo konvencijos ratifikavimą, jis peržengė politinės kritikos ribas, viešai tyčiojosi, niekino žmonių grupę dėl įsitikinimų ar pažiūrų ir dėl seksualinės orientacijos.

„Dabar tiesiai šviesiai – lytys yra dvi ir jokių kitokių nėra. Čia yra gamtos kūrinys, o ne visokių filosofų iškrypėlių sumanymas. Dabar kitas dalykas: prisidengdami labai gražiais lozungais apie moterų gynimą, jie nori prastumti homoseksualistų pederastų šeimas, įteisinti kaip normalias šeimas. Ką tai reiškia: o tai reiškia, kad jie, iškrypėliai, tada galės įsivaikinti vaikus, įsivaikinti, ir įsivaikinę juos kankinti, išnaudoti, žaginti. Ir tai yra paslėpta forma bandoma prastumti pedofilijos legalizavimą“, – laidoje teigė politikas.

Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad apelianto teiginiai buvo nukreipti tiesiogiai į socialinę žmonių grupę (homoseksualus) jų lytinės orientacijos pagrindu taip siekiant juos paniekinti.

Teisėjų kolegija pažymėjo, jog P. Valickas, kaip politinės partijos narys, tuo metu buvo kandidatas į Seimą, todėl tam tikra prasme gali būti laikomas visuomenės nuomonės formuotoju.

„Atsižvelgiant į pasisakymo kontekstą – nacionalinio transliuotojo eteryje transliuojami politiniai debatai – neapykantą kurstanti informacija potencialiai pasiekė didelį žiūrovų ir klausytojų skaičių“, – rašoma Vilniaus apygardos teismo nutartyje.

Teisėjai paskelbė, kad būtina atsižvelgti ir į bendrą socialinį kontekstą Lietuvoje dėl homoseksualų santykių, jų šeimų kūrimo, įsivaikinimo. Kadangi seksualinės mažumos susiduria su tam tikru neigiamu konservatyviu dalies visuomenės požiūriu, nuteistojo P. Valicko teiginiai akivaizdžiai vertintini kaip nekorektiški, yra niekinamojo pobūdžio ir keliantys grėsmę homoseksualių žmonių grupės lygiateisiškumui, jos, kaip bendruomenės, orumui.

Jie, pasak teismo, kelia niekuo neparemtas prielaidas dėl homoseksualių asmenų galimai daromų sunkių nusikaltimų prieš vaikus.

P. Valickas prašė panaikinti nuosprendį ir jį išteisinti. Apeliaciniame skunde jis nurodė, kad taip išsakė savo nuomonę politiniu klausimu, susijusią su šeimos samprata, Stambulo konvencijos ratifikavimu, nes šis teisės aktas neabejotinai sukels atitinkamas teisines pasekmes Lietuvos visuomenei.

Apelianto teigimu, jis kalbėjo ne apie konkrečius asmenis ar jų grupę, o apie reiškinius, t. y. apie homoseksualizmą, pederastiją, pedofiliją, o toks argumentuotas nuomonės išsakymas negali būti kriminalizuojamas. P. Valicko vertinimu, tokias kaip jo pažiūras viešai išreiškia nedaug žmonių, taigi jis yra teismo baudžiamas dėl savo įsitikinimų.

Nuteistasis pažymėjo, kad išsakydamas savo nuomonę nesiekė tyčiotis ar niekinti žmonių grupę dėl jų seksualinės orientacijos, neturėjo tikslo ką nors įžeisti, sumenkinti ar pažeminti.

Jis nurodė, kad teismas padarė niekuo nepagrįstas išvadas, jog jis politinėje kovoje panaudojo neteisėtas politinę kritiką peržengiančias priemones, kuriomis siekė galimų rinkėjų balsų.

Įstatymas tam, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius