Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už mažametės tvirkinimą septyniolikmečiui paskirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė ir auklėjamojo pobūdžio darbai

Už mažametės tvirkinimą Panevėžio rajono vieno kaimo septyniolikmetis gyventojas sulaukė vienerių metų laisvės atėmimo bausmės, jos vykdymas atidėtas dvejiems metams.
Teismo nuosprendis
Teismo nuosprendis / Photos.com nuotr.

 Nepilnamečiui paskirtos auklėjamojo poveikio priemonės – per keturis mėnesius atlikti 40 valandų nemokamų auklėjamojo pobūdžio darbų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos ar kitose valstybinėse ar nevalstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat elgesio apribojimas dvylikai mėnesių, įpareigojimas mokytis arba dirbti.

Tokį sprendimą priėmė Panevėžio miesto apylinkės teismas, išnagrinėjęs Panevėžio miesto apylinkės prokuratūros prokurorės Sigitos Bieliauskaitės perduotą baudžiamąją bylą.

Valstybinį kaltinimą nagrinėjant bylą teisme palaikiusi, nepilnamečių justicijos srityje besispecializuojanti Panevėžio miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Sigita Bieliauskaitė teigia, kad šioje byloje buvo atskleista nusikalstama veika, kuria siekta tvirkinti mažametę mergaitę, prieš ją buvo pavartotas smurtas. Tokia veika buvo daroma žala mažamečio vaiko psichinei sveikatai ir brendimui. Vienam šios veikos bendrininkų – nepilnamečiam jaunuoliui kartu su lygtine laisvės atėmimo bausme paskirtos auklėjamojo pobūdžio priemonės ir įpareigojimai, kurie jam turėtų padėti suvokti padarytos veikos pavojingumą ir priminti už tai gresiančią baudžiamąją atsakomybę.

Pernai lapkričio 9 d. buvo paskelbta paieška kito šių nusikalstamų veikų bendrininko – 25 metų M.R., kuris slapstėsi užsienyje, dabar jis yra sulaikytas Vokietijoje.  Pernai vasaros pradžioje Panevėžio rajono Krekenavos seniūnijos viename kaime septyniolikmetis jaunuolis kartu su kitu 25 metų bendrininku, vėliau pasislėpusiu nuo pareigūnų, tvirkino tuomet dar neturėjusią aštuonerių metų mergaitę. Alų gėrę vaikinai mergaitei buvo pažadėję dovanoti šuniuką, jeigu ji dalyvaus jų sugalvotame žaidime ir jį laimės.

Teismas, remdamasis byloje surinktų, ištirtų ir nuosprendyje išdėstytų įrodymų visuma, pripažino, kad kaltinamasis, veikdamas kartu su asmeniu, kurio atžvilgiu ikiteisminis tyrimas atskirtas į kitą, tvirkino mažametę ir prieš ją smurtavo – mergaitei buvo trenkta ranka per veidą ir sukeltas fizinis skausmas.

Už mažamečio asmens tvirkinimą pagal nusikalstamos veikos padarymo metu galiojusį – 2002–10–31 priimtą įstatymą – baudžiama laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Pernai liepos 20 d. įsigaliojęs įstatymas už mažamečio asmens tvirkinimą numato griežtesnę laisvės atėmimo bausmę –  iki penkerių metų.

Už fizinio skausmo sukėlimą mažamečiui ar jo sveikatos sutrikdymą įstatymas numato laisvės atėmimo bausmę iki dvejų metų.

Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai šiemet perdavė nagrinėti teismui 41, kartu su apylinkių kolegomis 390 baudžiamųjų bylų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius