-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už mokykloje sumuštą mokinį baudas teks mokėti mokymo įstaigai ir tėvams

Pernai pavasarį laisvos pamokos metu sumušto anykštiečio mokinio gydymo išlaidų didesnę dalį – 1197 litų teks sumokėti Kurklių Stepono Kairio pagrindinei mokyklai ir 513 litų – nusikaltusio vaiko tėvams – tokį sprendimą priėmė Anykščių rajono apylinkės teismas, išnagrinėjęs civilinę bylą ir patenkinęs Anykščių rajono apylinkės vyriausiojo prokuroro Ričardo Juozainio ieškinį dėl nusikalstama veika padarytos žalos atlyginimo valstybinei ligonių kasai.
Smurtas
Smurtas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Panevėžio apygardos prokuratūros pranešime spaudai teigiama, kad Anykščių rajono Kurklių Stepono Kairio pagrindinės mokyklos stadione pernai kovo 27 d. vieną penktoką sumušė jo bendraklasis. Ketvirtos pamokos tą dieną nebuvo, nes mokytojas buvo išvykęs į seminarą, tačiau mokiniai laukė jiems skirtų nemokamų pietų. Berniukai, žaisdami stadione, susiginčijo kieno eilė mesti kamuolį. Supykęs vienas žaidėjų parbloškė ant žemės jam neįtikusį bendraklasį ir spardė tol, kol berniukas neteko sąmonės.

Teismas, įvertinęs bylos aplinkybes, konstatavo, kad dėl savo bendraklasį sužalojusio mokinio veiksmų didesnė atsakomybė tenka mokyklai, nes nusikalstamą veiką padaręs mokinys buvo įstatymu įgaliotos įstaigos – mokyklos, o ne tėvų priežiūroje. Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo 57 straipsnio 2 dalyje nurodoma, kad mokymo, auklėjimo įstaigų vadovai, auklėtojai ar jiems prilygstantys asmenys, šių įstaigų administracija atsako už jų prižiūrimų vaikų auklėjimą.

Nepilnamečių justicijos srityje besispecializuojantis Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras Ignas Raila teigia, kad vaikas mokykloje turi būti apsaugotas nuo bendraamžių ir vyresniųjų mokinių ar suaugusiųjų smurto ir patyčių, jis turi jaustis saugus. Mokyklos bendruomenė yra pagrindinė vaiko socializacijos vieta, čia turi būti paisoma vidaus tvarkos ir mokinio elgesio taisyklių, visiems priimtinų žmonių bendrabūvio nuostatų.

Prokuroras Ignas Raila priminė, kad apygardos prokuratūroje atlikta nepilnamečių patiriamo smurto ir ikiteisminio tyrimo duomenų analizė rodo, kad tokių atvejų, kai vaikas iš mokyklos grįžta patyręs patyčias ar sumuštas bendraamžių, pasitaiko ne vienoje mokymo įstaigoje. Tarp pernai apygardoje pradėtų 213 ikiteisminių tyrimų dėl prieš vaikus panaudoto fizinio smurto – 17 jų buvo dėl mokymosi įstaigoje nukentėjusių vaikų. Todėl prokurorai, susitikdami su moksleiviais, primena, kad už sumuštą draugą gali grėsti veiksmų įvertinimas pagal vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros įstatymą, administracinė ir net baudžiamoji atsakomybė. Šiuo atveju yra reikšminga ir civilinė atsakomybė.

Kokių priemonių būtina imtis krašto prokurorams ir tyrėjams, kad veiksmingesni taptų paauglių nusikalstamumą turintys stabdyti įstatymai ir auklėjamojo poveikio priemonės, kad kartą nusikaltusiems paaugliams būtų sutrukdyta priprasti prie nusikalstamo elgesio – šias ir kitas teisinės praktikos problemas nepilnamečių justicijos srityje besispecializuojantys pareigūnai ir specialistai aptarė Panevėžio apygardos prokuratūros organizuojamame koordinaciniame pasitarime.

Prokurorai kartu su ikiteisminio tyrimo tyrėjais ir specialistais nagrinėjo nepilnamečio liudytojo ir nukentėjusiojo apklausos ypatumus, auklėjamojo poveikio priemonių vykdymo efektyvumą, analizavo, ar tos priemonės padeda išvengti pakartotinų nepilnamečių nusikaltimų. Taip pat buvo aptarta, kaip atliekamas nepilnamečių baudžiamųjų bylų ikiteisminis tyrimas, ar paisoma įstatymų numatytų aplinkybių dėl su nepilnamečiais susijusios teismui perduodamos medžiagos ir bausmės skyrimo nepilnamečiui ypatumų, vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros įstatymo įgyvendinimo praktinė veikla ir problemos.

Pernai Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai kartu su rajonų apylinkių kolegomis perdavė nagrinėti teismams 87 bylas dėl prieš vaikus panaudoto fizinio smurto, tarp jų buvo aštuonios bylos, kai vaikai nukentėjo mokymosi įstaigoje.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius