-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Deramai neatlikus prokuroro pareigų – 13 tūkst. litų bauda

Panevėžio apygardos teismas buvusį Anykščių rajono apylinkės prokuratūros prokurorą Arenijų Baltrušaitį pripažino kaltu dėl savo, kaip prokuroro, pareigų neatlikimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimo.
Prokuroras
Prokuroras / Andriaus Vaitkevičiaus nuotr.
Temos: 2 Bauda Prokuratūra

Teismas nubaudė A.Baltrušaitį 13 tūkst. litų bauda, pranešė teismas.

A.Baltrušaitis nuo 2002 iki 2010 metų, dirbdamas prokuroru, būdamas atsakingas už ikiteisminių tyrimų organizavimą ir kontrolę, laiku nepriėmė reikalingų procesinių sprendimų 81 ikiteisminio tyrimo byloje, neatliko kitų pagal kompetencijos nuostatas privalomų atlikti procesinių veiksmų, neveikimu vilkino ikiteisminius tyrimus.

Be to, A.Baltrušaitis pasirašė septyniose statistinėse kortelėse, kuriose nurodė melagingus duomenis, kad ikiteisminis tyrimas yra baigtas ir byla perduota teismui, nors iš tiesų kortelėse nurodytų sprendimų nepriėmė. Pasirašytas korteles kaltinamasis pateikė Anykščių rajono policijos komisariato pareigūnams.

Teismas konstatavo, kad A.Baltrušaitis tokiais savo veiksmais pažeidė duotą priesaiką, sumenkino prokuroro kaip teisėtumą ir teisingumą užtikrinančios teisėsaugos institucijos autoritetą, diskreditavo prokuroro vardą visuomenės ir kitų pareigūnų akivaizdoje, sumenkino Generalinės prokuratūros autoritetą bei prestižą. Taip pat pripažinta, kad jis savo veiksmais pažeidė valstybės deklaruojamus konstitucinius įstatymų viršenybės, teisėtumo, teisingumo, skaidrumo ir lojalumo principus, dėl ko didelės žalos patyrė valstybė – Lietuvos Respublika ir Generalinė prokuratūra.

Teismas, atsižvelgęs į kaltinamojo asmenybę, jį charakterizuojančias aplinkybes, o taip pat įvertinęs tai, kad A.Baltrušaitis iš tarnybos prokuratūroje yra atleistas, manė, kad bausmės tikslai bus pasiekti paskiriant A.Baltrušaičiui piniginę baudą.

Šis Panevėžio apygardos teismo nuosprendis gali būti skundžiamas per 20 dienų Lietuvos apeliaciniam teismui.

A.Baltrušaitis Anykščių prokuratūroje dirbo nuo 1993 metų gruodžio 1 dienos iki 1997 metų liepos 18 dienos ir nuo 2001 metų vasario 26 dienos iki 2010 metų vasario 23 dienos. Iš prokuratūros atleistas 38 metų A.Baltrušaitis dabar yra advokatės padėjėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius