-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už netinkamas kalinimo sąlygas M.Kaziukaitytė prašo priteisti daugiau nei 3 tūkst. eurų

Dėl mirtino mažamečio Mato sumušimo kalėti nuteista jo motina Monika Kaziukaitytė kreipėsi į teismą dėl žalos atlyginimo už netinkamas kalinimo sąlygas.
Kaltinamieji teisme
Kaltinamieji teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

M.Kaziukaitytė iš Lietuvos valstybės, atstovaujamos Kauno tardymo izoliatoriaus ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato, prašo teismo atlyginti neturtinę žalą, galbūt kilusią dėl netinkamų kalinimo sąlygų.

Spalį moters skundą gavo Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmai.

Kaip nurodo teismas, M.Kaziukaitytė skundžiasi per mažu kamerų plotu, netinkamu sanitarinio mazgo įrengimu, praustuvių trūkumu bei kitomis kalinimo sąlygomis. Jos sukėlė neigiamų dvasinių išgyvenimų, nepatogumų.

Pareiškėja prašo priteisti 3 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą iš Lietuvos valstybės, atstovaujamos Kauno tardymo izoliatoriaus, bei 200 eurų žalos atlyginimą iš Lietuvos valstybės, atstovaujamos Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato.

Teismas dar spęs, ar priimti M.Kaziukaitytės skundą.

Birželį Kauno apygardos teismas Mato nužudymo byloje jo motinai M.Kaziukaitytei skyrė 16 metų laisvės atėmimo, o jos sugyventiniui – 19 metų laisvės atėmimo bausmę.

Mažamečio tėvui iš abiejų kaltinamųjų teismas priteisė solidariai sumokėti 5 tūkst. eurų neturtinės žalos. Jis prašė jam priteisti 300 tūkst. eurų, tačiau teismas atsižvelgė į tai, kad tėvas nedaug prisidėjo prie mažamečio auginimo.

Bylą nagrinėjant neviešuose posėdžiuose, nė vienas iš kaltinamųjų nepripažino savo kaltės, ją vertė vienas kitam.

Prokurorų teigimu, vaiko mirtį sukėlė abiejų sugyventinių veiksmai. Prokuroras yra sakęs, kad smurtą prieš mažametį pora aiškino auklėjimu: jie tikino vaiką baudę už netinkamą elgesį, jeigu jis neklausydavo.

Žiauriai sumuštas berniukas mirė pernai sausio 27-osios rytą Kauno klinikose.

Vaikas į ligoninę sausio 25 dieną dėl daugybinių kūno sumušimų pristatytas iš namų Kėdainiuose. Ekspertai nustatė, kad vaikui suduoti ne mažiau kaip 135 smūgiai, mirtini buvo suduoti į galvą. Turima duomenų, kad vaikas prieš mirtį muštas tris dienas.

Šis nusikaltimas sulaukė didelio atgarsio visuomenėje: buvo rengiamos pilietinės akcijos, kurių metu buvo raginama skirti daugiau dėmesio kovai su smurtu prieš vaikus.

Seimas praėjus kelioms savaitėms po nusikaltimo uždraudė visų formų smurtą prieš vaikus ir fizinių bausmių taikymą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas pavadino Mato reforma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius