-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Už Panevėžyje vaikų užmuštą gulbės jauniklį mokės jų tėvai ir globos namai

Panevėžio miesto apylinkės teismas baigė nagrinėti civilinę bylą, kurioje dėl užmušto nebylės gulbės jauniklio teisiami 14-16 metų paaugliai.
Gulbės ežere
Asociatyvinė nuotr. / Skaitytojo nuotr.

Panevėžio miesto apylinkės teismo duomenimis, iš byloje esančių rašytinių įrodymų nustatyta, kad praėjusių metų rugpjūčio mėnesį trys nepilnamečiai Panevėžio rajone, prie Labos upelio užtvankos, mėtydami akmenis į gulbes, užmušė nebylės gulbės jauniklį. Paukštis rastas užkastas netoli užtvankos.

Kadangi vienam iš nepilnamečių tuo metu jau buvo suėję šešiolika metų, jis už administracinį teisės pažeidimą buvo nubaustas 275 Lt bauda.

Aplinkosaugininkai nustatė, kad gulbiuką užmušę paaugliai laukinei gyvūnijai padarė 546 litų žalą. Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentas dėl žalos atlyginimo kreipėsi į nepilnamečių įstatyminius atstovus – šešiolikmečio ir keturiolikmečio tėvus P.M. ir I.M. bei į penkiolikmečio motiną R.K, tačiau žala per nustatytą 40 dienų terminą atlyginta nebuvo. Tuomet aplinkosaugininkai kreipėsi į teismą su ieškiniu.

Teismo posėdžio metu paaugliai paaiškino, kad tai buvo visų bendras sumanymas, jie gailėjosi užmušę paukštį. Teismas nusprendė, kad žala gamtai buvo padaryta bendrais tyčiniais nepilnamečių veiksmais, tad jų kaltė yra vienoda ir žalą jie turės atlyginti solidariai.

Kadangi nepilnamečiai neturi savo pajamų ir turto, kol sueis pilnametystė, žala priteisiama iš jų įstatyminių atstovų. Penkiolikmečio atstovė – jo motina R.K. turės atlyginti valstybei 182 Lt žalą.

Abiem broliams – šešiolikmečiui ir keturiolikmečiui – nustatyta laikinoji globa ir rūpyba, jie gyvena vaikų globos namuose, nes tėvai jais netinkamai rūpinasi. Žalą gamtai vaikai padarė globos įstaigos išleisti atostogų pas tėvus, todėl teismas konstatavo, kad tiek tėvų, ir tiek vaikų globos namų atsakomybė už nepilnamečius yra vienoda. Teismo sprendimu paauglių tėvas P.M. ir motina I.M. turės solidariai atlyginti 182 litų žalą, tiek pat turės sumokėti ir vaikų globos namai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius