Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už pareigūno įžeidimą – laisvės atėmimas iki dvejų metų

Policijos pareigūnams, užtikrinantiems viešąją tvarką ir visuomeninę rimtį, pastaruoju metu vis dažniau tenka naudotis ne tik įprastomis Policijos veiklos įstatymo reglamentuotomis prievartos priemonėmis, bet ir kai kuriais Baudžiamojo kodekso straipsniais, ginančiais valstybės tarnautojo orumą ir sveikatą.
Smurtautojas
Smurtautojas / Asociatyvinė nuotrauka

Šiaulių apskrityje pernai per 9 mėnesius dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ir jo įžeidimo buvo pradėti 45 ikiteisminiai tyrimai, šiemet per tą patį laikotarpį – 67. Du trečdaliai jų   užregistruota Šiaulių mieste. Kituose apskrities rajonuose daug mažiau: Šiaulių rajone – 8, Radviliškio ir Pakruojo  rajonuose – po 5, Joniškio ir Kelmės rajonuose – po 3, Akmenės rajone – 1. Be to, dar 252 asmenys buvo patraukti administracinėn atsakomybėn už pareigūno teisėtų nurodymų ar reikalavimų nevykdymo.

Dažniausiai prieš pareigūnus smurtauja neblaivūs vyrai, tačiau pasitaiko ir neblaivių moterų. Kai artimieji ar draugai nebesusitvarko su alkoholio apsemtomis smegenimis besmarkaujančiu žmogumi, tada griebia telefoną ir renka bendrojo pagalbos telefono numerį. Išvydę pareigūnus, tokie herojai dar labiau įširsta ir paleidžia į darbą savo kojas bei rankas arba tai, ką tuo metu rankose turi. Štai prieš Akmenės rajono policijos komisariato pareigūną rugsėjo 16-ąją buvo užsimota net verpimo ratelio yla, kai jis bandė išsiaiškinti, kodėl vyriškis bando kelią Viekšniai-Tryškiai  užtverti akmenimis. 28 metų  mažeikiškiui nepatiko pareigūno reikalavimas liautis statyti akmeninę barikadą, jis puolė jį, parvertė ant žemės ir kėsinosi smogti yla.

Dažnai pareigūnams tenka patirti agresijos iš neblaivių vyrų, terorizuojančių savo žmonas ar gyvenimo drauges. Smūgiai, skirti joms, nukreipiami į moteris apginti atvykusius pareigūnus. Spalio 12-osios rytą Joniškio rajono policijos pareigūnus pasiekė telefoninis pagalbos šūksnis iš Joniškyje esančios  Stoties gatvės. Pranešėja E. D. skundėsi, kad grįžęs namo girtas sugyventinis  triukšmauja, daužo buto duris.

Pareigūnams, besiaiškinantiems buitinio konflikto priežastis ir aplinkybes, savo adresu teko išklausyti šio vyro necenzūrinių žodžių tirados. Kai buvo pareikalauta liautis įžeidinėti pareigūnus, 29 metų K. G. kumščiu smogė vienam jų į veidą ir spyrė į koją. Sugyventiniui buvo nustatytas 0.12 promilių girtumas. Tačiau K. G. elgesys buvo neadekvatus tokiam girtumui, tad kilo įtarimas, kad jis gali būti apsvaigęs dar ir nuo narkotinių medžiagų. Triukšmadarys buvo nuvežtas į Joniškio ligoninės priėmimo skyrių, kur, atlikus testą, konstatuota, kad jo organizme yra metamfetamino ir benzodiazepino medžiagų.

K. G. ne tik  įžeidė pareigas einančius pareigūnus, bet ir fiziniu smurtu pasipriešino jiems, todėl jam pareikšti įtarimai pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius – valstybės tarnautojų įžeidimo ir pasipriešinimo jiems.

Kartais tokių susirėmimų su alkoholio padauginusiais asmenimis metu ne tik sužalojami policijos pareigūnai, bet ir sugadinamas, sulaužomas policijos turtas.

Rugpjūčio 6-osios naktį dėl chuliganiško dviejų vaikinų elgesio policijos pagalbos prireikė Radviliškyje, prie Dariaus ir Girėno gatvėje įsikūrusios kavinės. Įsismarkavę 25 metų Ž. G. ir 24 metų V. P. niekaip nenorėjo paklusti patruliams ir stengėsi jėga juos įveikti. Tačiau, būnant vidutinio girtumo, labai nepasigalynėsi. Vaikinai buvo įsodinti į tarnybinį automobilį. Kadangi rankos buvo surakintos antrankiais, į darbą nutarta paleisti kojas – Ž. G. spyrė ir sulaužė dvi priekines automobilio sėdynes. Už  tokią narsą pastarajam vaikinui teismas skyrė 45 paras arešto.

Po trijų dienų, vėlų rugpjūčio 9-osios vakarą, Radviliškio rajono policijos komisariato patruliai skubėjo į Šiaulėnuose esančią Dariaus ir Girėno gatvę, kur viešąją tvarką trikdė šioje gatvėje gyvenantys, ne kartą už vagystes teisti broliai. Sulaikomi broliai aktyviai smurtu priešinosi  pareigūnams. Nuvežtiems į policijos komisariatą jiems buvo nustatytas sunkus girtumas. Čia šiaulėniškiai siautėti nesiliovė. Vienas jų išdaužė laikinojo sulaikymo patalpų durų langelio stiklą. Jų, kaip ir kitų, išdrįsusių pakelti ranką prieš pareigūną,  laukia baudžiamoji atsakomybė.

Pakruojyje gegužės 15 d. iš buitinio konflikto namuose į komisariatą vežamas vidutinio girtumo 24 metų R. S., protestuodamas kojomis, išdaužė tarnybinio automobilio „Škoda Oktavia“ durelių stiklą. Pakruojiškis atvėso tik areštinėje.

Ypač agresyvūs vyrai būna, kai pareigūnai sutrikdo jų šventą ritualą – alkoholinių gėrimų gėrimą viešojoje vietoje. Štai Kelmėje, J. Janonio g., kovo 9-osios vakare alkoholiu besimėgavę 29 metų A. N. ir 43 metų R. G. įsiuto ant pareigūnų, pareikalavusių liautis girtauti, tiek, kad pakėlė ranką net prieš moterį patrulę. Būdami sunkaus girtumo jie bandė smūgiuoti pareigūnams į veidą, norėjo įbauginti necenzūrinių žodžių lavina, grasino susidoroti, tačiau buvo „supakuoti“ ir apnakvydinti komisariato laikinojo sulaikymo patalpose. Už tokį brutalų elgesį abiems vyrams teismas  skyrė po 6 mėnesius viešųjų darbų.

Agresijos protrūkių sulaukiama ir  iš girtų vairuotojų. Gegužės 22-osios vakare Šiaulių apskrities VPK budėtojas iš pastabaus šiauliečio sulaukė telefoninio pranešimo, kad Šiauliuose iš  Tilžės g. namo kiemo ruošiasi išvažiuoti žalios spalvos automobilis „Ford Transit“, kurio vairuotojas girtas. Patruliams, užkirtusiems kelią šiam automobiliui išriedėti į gatvę, teko susigrumti su dviem neblaiviais vaikinais. 20-metis M. T., kuriam nustatytas 2,61 prom. girtumas, ir 24 metų M. T., kuris pasitikrinti girtumą atsisakė, niekaip nerado bendros kalbos su pareigūnais, tad teko juos vežti į areštinę. Teismas jų elgesį įvertino 910 litų baudomis.

Birželio 18 d. baudžiamąją bylą „užsidirbo“  girto vairuotojo ginti stojęs neblaivus bendrakeleivis. 22 metų šiaulietis E. V. buvo labai nepatenkintas, kai ankstų rytą Šiauliuose, Baltų g., juos sustabdė policijos pareigūnai ir nušalino nuo vairavimo vidutinio girtumo jo draugą. Pareigūnams neliko nieko kito, kaip tik aršiai besiskeryčiojantį ir grasinimais bei kumščiais besitrankantį vaikiną atvėsinti areštinėje ir pradėti jam ikiteisminį tyrimą dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams.

Į drastiškiausių išpuolių nominaciją pretenduoja birželio 4-osios įvykis Šiaulių rajone, Kužiuose. Policijos pareigūnų prireikė šeštadienio vakare mokyklos stadione vykusioje šventėje. Girtas šio miestelio gyventojas keturis kartus už plėšimus ir viešosios tvarkos pažeidimus teistas A. V., neįstengdamas įveikti policijos pareigūnų keiksmažodžiais ir kitais įžeidžiančiais žodžiais, bendruomenės akivaizdoje nusimovė kelnes ir, demonstruodamas apnuogintus savo sėdmenis, norėjo įbauginti policininkus. Kadangi vaizdelis buvo ne koks, pareigūnams, siekiant nutraukti tokią savireklamą ir sutramdyti 31-nerių metų vyrą, teko panaudoti elektros impulsinį prietaisą. Vežamas į policijos komisariatą A. V. vis grasinosi pareigūnams nutraukti galvas. Už viešosios tvarkos pažeidimą ir valstybės tarnautojo, einančio savo pareigas, įžeidimą teismas jam skyrė vienerius metus nelaisvės. Nors teismo nuosprendžio vykdymas atidėtas metams, tačiau visą tą laikotarpį be institucijos, prižiūrinčios bausmės vykdymo atidėjimą, sutikimo jis negalės ilgiau negu 7 paroms išvykti iš savo gyvenamosios vietos ir turės sumokėti 650 litų įmoką į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Policijos pareigūną, kuris, atlikdamas savo pareigas, tarnauja valstybei, gina griežtas įstatymas. Tas, kas panaudodamas ar grasindamas tuoj pat panaudoti fizinį smurtą pasipriešino valstybės tarnautojui ar kitam viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, gali sulaukti viešųjų darbų arba baudos, arba laisvės atėmimo iki trejų metų. Už pareigas einančio valstybės tarnautojo įžeidimą Baudžiamasis kodeksas numato  baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų. Ir dar žmogaus biografijoje atsiranda įrašas – teistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius