-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už prekybos mobiliaisiais telefonais – fiktyvūs sandoriai ir slepiami mokesčiai

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija praneša išsiaiškinusi mobiliaisiais telefonais prekiavusią įmonę, kuri sukčiavo į apskaitą įtraukdama fiktyviomis sąskaitomis pagrįstus mobiliųjų telefonų, reklaminių skrajučių ir kt. pirkimus, nepagrįstai taikė nulinį PVM tarifą neva Suomijos įmonei parduotoms, tačiau Lietuvoje realizuotoms prekėms. Mokesčių vengusiai bendrovei papildomai apskaičiuota sumokėti apie 60 tūkst. eurų (apie 195 tūkst. litų) pridėtinės vertės ir pelno mokesčių, baudų ir delspinigių sumą.
Bellpere išmanusis telefonas Touch
Bellpere išmanusis telefonas Touch / Bellpere nuotr.

Įmonės patikrinimo metu įtarimų sukėlė vienos bendrovės kelių mėnesių laikotarpiu išrašytos PVM sąskaitos faktūros, pagal kurias Klaipėdoje registruota, o vėliau į Kauną buveinę iškėlusi  bendrovė apskaitė 169 mobiliųjų telefonų įsigijimą iš viso už 39 tūkst. eurų.

Bendradarbiaujant su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba išsiaiškinta, kad klaipėdiečiai tokį kiekį telefonų pirko iš įvairių fizinių asmenų be įsigijimo dokumentų. Oficialius dokumentus bendrovei parūpindavo Kauno įmonės vadybininkas, kuriam po sėkmingo sandorio, gavus apmokėjimą pavedimu ir grąžinus sumokėtus pinigus, atitekdavo apskaičiuotas PVM nuo sąskaitoje nurodytos sumos.

„Bendrovėje išaiškinta ir daugiau apsimestinių sandorių. Vieno iš jų metu, siekiant išvengti PVM, kaip priedangos įmonės buvo pasitelktos užsienio bendrovės. Pagal taikytą schemą, Lietuvos įmonė tariamai Suomijos įmonei pardavė mobiliųjų telefonų už 53 tūkst. eurų (183 tūkst. litų), ši telefonus neva pardavė Švedijos bendrovei nurodydama jų pristatymo vietą Lietuvoje. Surinkus įrodymus nustatyta, kad Lietuvos bendrovė parduotoms prekėms nepagrįstai pritaikė nulinį PVM tarifą kaip tiekimams į ES, nors telefonai realiai buvo parduoti Lietuvoje jų net neišgabenus“, – komentavo Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė.

Iš viso bendrovei papildomai apskaičiuota sumokėti apie 60 tūkst. eurų.

Nustatytas ir epizodas, kai bendrovė į apskaitą įtraukė suklastotą kitos įmonės vardu išrašytą sąskaitą, pagal kurią tariamai už beveik 12 tūkst. eurų buvo įsigyta reklaminės medžiagos – skrajučių, bukletų ir kt. Patikrinimo metu paaiškėjo, kad prekių ji nepirko, tik buvo surašyti pirkimo ir atsiskaitymo dokumentai. Remiantis fiktyviais dokumentais buvo suformuota PVM atskaita ir padidintos bendrovės sąnaudos, tokiu būdu sumažinant apmokestinamąjį pelną. Be to, patikrinimo metu nustatyta ir tai, kad bendrovė nedeklaravo lengvojo automobilio įsigijimo iš ES, neapskaičiavo ir nesumokėjo į biudžetą per 3 tūkst. eurų pardavimo PVM.

Iš viso bendrovei papildomai apskaičiuota sumokėti apie 60 tūkst. eurų (apie 195 tūkst. litų): per 26 tūkst. eurų PVM, pelno ir socialinio mokesčių bei apie 34 tūkst. baudų ir delspinigių.     

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius