Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Landsbergis teigia nenorįs bylinėtis su V.Petkevičiaus vaikais, tik apginti tėvo garbę

Europarlamentaras konservatorius Vytautas Landsbergis trečiadienį per Vilniaus apygardos teismo posėdį teigė nenorintis bylinėtis su praėjusių metų gruodį mirusio rašytojo Vytauto Petkevičiaus vaikais, tik „norintis apginti tėvo garbę dėl šmeižto“.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Aš nesibylinėju su V.Petkevičiumi. Atsakovą jau pasiėmė mirtis. Vieno lito ieškinys – tai tik būdas, kad byla tęstųsi ir galimai padoriai baigtųsi. Aš bylinėjuosi su neteisybe, kuri, deja, lieka. Ją reikia užbaigti, kad mano tėvo atminimas neliktų apdrėbtas vieno žmogaus fantazijomis“, – per teismo posėdį sakė V.Landsbergis.

Europarlamentaras siekia, kad būtų paneigta esą tikrovės neatitinkanti informacija apie jo tėvą Vytautą Landsbergį-Žemkalnį, paskelbta V.Petkevičiaus knygoje „Durnių laivas“. Anot europarlamentaro, čia paskelbta informacija įžeidė tėvo garbę ir orumą. Jis prašo, kad dėl įžeidimo būtų priteistas simbolinis vienas litas.

„Garbingasis teisme, jau 6 metai siekiu šioje byloje vieno pagrindinio tikslo: apginti mano tėvo garbę dėl šmeižto. Šis juodinimas buvo išreikštas konkrečiais prasimanymais ir paskleistas knygose“, – sakė ieškovas, tvirtindamas, kad yra pasirengęs su V.Petkevičiaus vaikais nueiti prie velionių kapų.

V.Landsbergis teisme siūlė vaikams neįrodinėti, ar teiginiai apie jo tėvą yra teisingi. Pasak jo, tegul tai nustato teismas.

Tuo metu rašytojo vaikai su V.Landsbergio teiginiais nesutiko ir tvirtino, kad V.Petkevičiaus parašyti teiginiai tebuvo jo nuomonė, o jie esą už tėvo nuomonę atsakyti negali.

„Tais dalykais, apie kuriuos mano tėvas kalba, aš niekada negalėjau įsitikinti. (...) Nuo mažens esu girdėjusi jį kaip teisybės sakytoją. Aplink jį visada rinkosi žmonės, kurie nori teisybės ir užtarimo. Ponas Landsbergis mane ragina pripažinti, kad jie neatitinka tikrovės. Savo tėvų teiginiais pasikliauti aš turiu daugiau prielaidų“, – kalbėjo V.Petkevičiaus dukra Liudmila.

Tam pritarė V.Petkevičiaus sūnūs Vytautas bei Petras. Jie tvirtino, kad už kito žmogaus nuomonę atsakyti nėra įmanoma.

„Neužmirškit, kad tai grožinės literatūros kūrinys, kuriame naudoti interpretuoti faktai. (...) Tėvas buvo aštrios plunksnos žmogus“, – sakė P.Petkevičius.

V.Landsbergio advokatė Liudvika Meškauskaitė teismo posėdyje sakė, kad „Durnių laive“ informacija yra pateikiama kaip faktai.

„Be abejo, niekas negali versti įrodyti jo (V.Petkevičiaus – BNS) nuomonės, savo vertinamuosius kriterijus žmogus pats gali išsakyti. Kalbama apie kitą dalyką – faktus“, – kalbėjo advokatė.

Tuo tarpu V.Petkevičiaus vaikams atstovaujantis advokatas Mindaugas Banelis tikino, kad rašytojo kūrinys tėra literatūros tekstas.

„Šita byla yra pradėta dėl knygos ir klaidinga būtų matyti, kad literatūrinis tekstas nesiskiria nuo neliteratūrinio teksto. (...) Aš bandau teisiškai perduoti jo poziciją, rašydamas knygą jis patikėjo savo surinktais duomenimis. (...) Tai jo nuomonė, kurią jis perdavė šaržuodamas ieškovo tėvą“, – teigė M.Banelis.

Anot jo, pačioje knygoje parašyta, kad „Durnių laivas“ yra politinių veidų ir šaržų galerija bei V.Petkevičiaus prisiminimai.

Teismas savo verdiktą skelbs gruodžio 23-iąją.

V.Petkevičius mirė praėjusių metų gruodžio 10 dieną.

V.Landsbergis-Žemkalnis knygoje „Durnių laivas“ pavadintas Hitlerio draugu, naujai iškeptu patriarchu, taip pat sietas su KGB, leidžiama suprasti, kad jis net bendradarbiavo su šia sovietinio saugumo struktūra.

V.Petkevičius savo kaltės dėl šmeižto niekada nepripažino, teigė, kad tikslo pažeminti mirusįjį neturėjo. Jis savo knygą vadino politinių šaržų ir veidų galerija.

2006-ųjų rugsėjį Generalinė prokuratūra dėl senaties nutraukė baudžiamąją bylą rašytojui V.Petkevičiui, iškeltą dėl tarpukario Lietuvos veikėjo V.Landsbergio-Žemkalnio šmeižimo.

Žymus architektas, nepriklausomybės kovų savanoris V.Landsbergis-Žemkalnis (1893–1993 m.) Antrojo pasaulinio karo metais pasitraukė iš Lietuvos į Vokietiją, vėliau emigravo į Australiją. 1959 metais V.Landsbergis-Žemkalnis grįžo į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius