Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VAAT: „Panorama“ apšmeižė ekspertą iš Norvegijos, pažėrusį kritikos Asmik Grigorian

Teismas patvirtino, kad žurnalistų etikos inspektorė pagrįstai įspėjo Lietuvos nacionalinį radiją ir televiziją dėl tikrovės neatitinkančios informacijos paskleidimo.
Asmik Grigorian
Asmik Grigorian / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT), išnagrinėjęs administracinę bylą pagal VšĮ Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) skundą Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai dėl 2010-08-23 sprendimo panaikinimo, nusprendė atmesti pareiškėjos skundą kaip nepagrįstą.

Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydamas panaikinti 2010-08-23 žurnalistų etikos inspektorės sprendimą, kuriuo viešosios informacijos rengėjas įspėtas dėl Visuomenės informavimo įstatymo (VIĮ) nuostatų pažeidimo 2010-01-07 TV laidoje „Panorama“.

Sprendime žurnalistų etikos inspektorė teigia, kad LRT laidoje „Panorama“ paskelbta informacija „Operos ir baleto teatras stebisi, kad Lietuvos žiniasklaida perspausdina neprofesionalaus užsienio autoriaus kritiką apie naujametę „Traviatą“ ir pagrindinį vaidmenį atlikusią Asmik Grigorian“ bei „Operos ir baleto teatras išplatino pareiškimą, kuriame apgailestauja, kad Lietuvos žiniasklaida perspausdina neprofesionalaus kritiko požiūrį“ yra tikrovės neatitinkanti žinia apie norvegų muzikos kritiką Hoholtą Henningą Egoną.

Pareiškėja mano, kad VIĮ nuostatų nepažeidė, nes laidoje „Panorama“ tik viešai paskelbė informaciją, kurią savo pranešime spaudai išplatino Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, todėl LRT neatsako už tai, ar paskleista informacija atitinka tikrovę. Pasak LRT, už tokios informacijos paskelbimą atsako tas, kuris pirmasis paskleidė informaciją. Siužetas neturėjo tikslo suniekinti nei dainininkės, nei norvegų kritiko įvertinimo, nei kvestionuoti šio kritiko profesionalumo, tik norėta pateikti kuo platesnį ir objektyvesnį nuomonių spektrą apie visuomenėje atgarsį sukėlusios solistės vaidmenį ir kritiko įvertinimą.

VAAT, išnagrinėjęs administracinę bylą, priėjo išvadą, kad žurnalistų etikos inspektorė pagrįstai vertino LRT veiksmus kaip Visuomenės informavimo įstatymo pažeidimus, todėl pareiškėjos skundas atmestas kaip nepagrįstas. „Panoramoje“ paskelbti teiginiai atitinka žinios, o ne nuomonės sąvoką. Visuomenės informavimo įstatymas įpareigoja viešosios informacijos rengėją teikti informaciją tiksliai, teisingai ir nešališkai, kritiškai vertinti informacijos šaltinius, nesiremti gandais ir pan. Būtent viešosios informacijos rengėjui nustatyta pareiga užtikrinti, kad skelbiamos informacijos turinys atitiktų VIĮ sritį reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus. LRT žurnalistas, rengęs siužetą, nevykdė pareigos patikrinti skelbiamos informacijos tikrumą, H.H.Egonui nesuteikė galimybės pasiteisinti, paaiškinti ar paneigti klaidingą informaciją.

H.H.Egonas pateikė dokumentų, patvirtinančių jo išsilavinimą operos ir teatro srityse kopijas, liudijimą, jog nuo 1997 m. jis yra Norvegijos kritikų asociacijos narys. Šių dokumentų pagrindu žurnalistų etikos inspektorė pagrįstai nusprendė, kad „Panorama“ paskelbė tikrovės neatitinkančią informaciją.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per keturiolika dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, teigiama VAAT pirmininkės padėjėjos ryšiams su visuomene Sigitos Jacinevičienės-Baltaduonės pirmadienį išplatintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius