-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vagys nelaimėliai: likimas iš jų juokiasi

Kaskart imdamiesi nešvarių darbelių ilgapirščiai rizikuoja būti sučiupti, tačiau kiekvienas šventai tiki, kad kam jau kam, o jam tikrai pasiseks išnešti sveiką kailį. Tačiau kone kiekvienas policininkas yra pagavęs tokių nusikaltėlių, kuriuos sunku ištrinti iš atminties.
vagis
vagis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tokios istorijos laikui bėgant apauga šypseną keliančiomis detalėmis, kol galiausiai virsta anekdotais, pareigūnų pasakojamais ne tik kolegoms, bet ir šeimos nariams.

Aš vagis. Štai mano pasas

Elektrėnų savivaldybės gyventojai iki šiol puikiai prisimena 2010 metais kaimuose ir vienkiemiuose siautėjusį nusikaltėlį. Jis pirmiausia lyg viesulas niokodavo po ranka pasitaikiusį turtą. Po to, kiek numalšinęs emocijas ir atitokęs, griebdavo, ką užmatydavo. Jo taikiniu tapdavo įvairūs namų apyvokos daiktai – nuo drabužių, žvakių, žvejybos priemonių, žurnalų ar maisto produktų iki benzininio pjūklo. 

Po stalu rasta įtariamojo striukė, kurioje buvo lapas su informacija apie tai, kad asmuo išleidžiamas iš įkalinimo įstaigos, jo nuotrauka

Elektrėnų policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnai netruko nustatyti gana neapdairų įtariamąjį, mat 1965 metais gimęs vyriškis, įsilaužęs į vieną gyvenamąjį namą, vien grobiu nepasitenkino. Jis užsigeidė gražiai pasipuošti, todėl persirengė šeimininko drabužiais. Savus apdarus ilgapirštis atsainiai numetė nusikaltimo vietoje. „Ne tik juos, bet ir savo asmens tapatybės kortelę jų kišenėje“, – pareigūnų sučiupto vagies istoriją perteikė Elektrėnų policijos komisariato Organizacinės grupės vyresnioji specialistė Erika Čaikovskaja.

Ne ką labiau pasisekė ir Ukmergėje sodybą apšvarinusiam „numizmatui“. Po vagystės šeimininkai pasigedo ne tik kelių daiktų, bet ir senų monetų. Į įvykio vietą atskubėję pareigūnai aptiko daug nusikaltėlio paliktų pėdsakų ir svarbios informacijos apie jį patį. Pasirodo, vagišius kurį laiką glaudėsi sodyboje, tačiau miegoti šeimininkų pataluose kuklinosi – nakčiai lįsdavo į nuosavą miegmaišį. Jame akyli pareigūnai rado gydytojo išrašytą vaistų receptą su vardu, pavarde ir gimimo data.

„Panašus atvejis užfiksuotas ir kitoje byloje. Tuomet po stalu rasta įtariamojo striukė, kurioje buvo lapas su informacija apie tai, kad asmuo išleidžiamas iš įkalinimo įstaigos, jo nuotrauka“, – šypsojosi Ukmergės rajono policijos komisariato Organizacinio poskyrio specialistė Asta Krogertienė.

Daiktai išdavikai

Ilgus metus Čikaga prie Nevėžio vadintame Panevėžyje vagišiai irgi praranda budrumą. Ir nutik tu man taip, kad plėšdamas svetimą butą, jame pamestum raktus nuo savojo!

„Likimo ironija“, – apibendrino Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Regina Bučinskienė.

Prieš kelerius metus Panevėžyje, Tulpių gatvėje, buvo apvogtas butas. Atvykusi operatyvinė grupė atliko visus procesinius veiksmus. Vienas kriminalistas ant grindų rado raktą. Apvogto buto šeimininkai užtikrino, kad radinys – ne jų. Pareigūnas raktą pasiėmė.

Po kelių dienų kriminalistai sulaikė grupę asmenų, įtariamų vagyste iš kito buto. Raktą radęs pareigūnas sumojo, kad būtent ta grupė galėjo apšvarinti ir butą Tulpių gatvėje. Bet kaip įrodyti?

„Tada ir prisiminė rastą raktą. Pareigūnai, žinoję apie vieno iš sulaikytųjų nuomojamą butą, nusprendė atlikti eksperimentą. Nuojauta neapgavo: raktas atvėrė įtariamojo nuomojamo buto duris... Maža to, bute pareigūnai aptiko ir iš kitų butų pavogtų daiktų“, – prisiminė R.Bučinskienė.

Dėl panašaus žioplumo nesėkme baigėsi ir vieno uteniškio vagiliavimas. „Ilgapirštis, prasukęs automobilio spynelę, įsibrovė į transporto priemonės vidų ir išsinešė automagnetolą. Vagis buvo greitai nustatytas, kadangi, beplėšdamas grotuvą, automobilyje pametė savo mobilųjį telefoną, kainuojantį kur kas brangiau už magnetolą“, – pasakojo Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Valdymo organizavimo skyriaus vyresnioji specialistė Laura Palevičienė.

Įkliuvo per gerą širdį

Nusikaltėlis – nebūtinai blogas žmogus. Būna, net jo širdis suminkštėja, o smegenys... suskystėja. Būtent taip nutiko dviem jaunuoliams, panorusiems pasitarnauti Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnams.

Areštinėje atsidūrė dar du įtariamieji, kurie sutiko pabūti „manekenais“, bet net nepagalvojo, kad gali būti ta pati plėšimo byla

Prieš metus Panevėžyje, Respublikos gatvėje, buvo apiplėštas vyriškis. Pareigūnams pavyko sulaikyti vieną įtariamąjį, tačiau nukentėjusysis tvirtino, kad nusikaltėliai buvo trys. Kaip įprasta tokiais atvejais, tyrėja privalėjo surengti atpažinimo procedūrą. Jai reikia vadinamųjų „manekenų“, todėl kriminalistai išvažiavo į miestą ieškoti panašaus amžiaus kaip įtariamasis jaunuolių, kurie sutiktų tais „manekenais“ pabūti. Surado tris, mielai sutikusius padėti teisingumui.

Jaunuoliai atvyko į komisariatą ir nuolankiai susėdo šalia įtariamojo. „Nukentėjęs vyras atpažino jau sulaikytą įtariamąjį ir nurodė, kad tarp „manekenų“ yra dar du plėšime dalyvavę jaunuoliai. Taip areštinėje atsidūrė dar du įtariamieji, kurie sutiko pabūti „manekenais“, bet net nepagalvojo, kad gali būti ta pati plėšimo byla“, – jaunųjų nusikaltėlių trumparegiškumu stebėjosi R.Bučinskienė.

Vizitas su įkalčiais

Vis dėlto neapdairumo virtuozų titulas be konkurencijos atitenka uteniškiams. Kriminalinės policijos pareigūnai negalėjo patikėti savo akimis, išvydę, kad pagal šaukimą, įtariant pavogus mašiną, jaunuolis į komisariato kiemą atvyko tuo pačiu nukniauktu automobiliu ir pastatė jį neįgaliojo vietoje tiesiai po policijos langais.  

„Utenos policijos darbe pasitaikė ir dar vienas panašus kuriozas: pareigūnai tyrė bylą dėl plėšimo, kai iš užpultojo buvo atimta striukė ir batai. Įtariamas plėšimu asmuo atvyko į policiją su striuke, atitinkančia pavogtosios požymius. Netrukus jaunas vyras prisipažino, kad striukė ir batai išties yra tie patys. Per apklausą į patalpą įėjo kitas tyrėjas, tuomet paaiškėjo, kad apklausiamasis turėjo ir daugiau vogtų daiktų. Tyrėjui pasiteiravus, iš kur jis gavo mobilųjį telefoną (nes jis pagal kitoje byloje aprašytus požymius panašus į pavogtąjį), jaunuolis neneigė, kad į policiją atkeliavo ir su svetimu mobiliuoju telefonu“, – pasakojo L.Palevičienė.

Į degalinę – vogta mašina

Praėjusių metų gruodį buvo demaskuotas ir sulaikytas vasarą automobilį „Mazda 323“ pavogęs šiaulietis. 

Pričiupti nusikaltėlį Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus pareigūnams padėjo viešumas. Po lapkričio 26 d. parodytos televizijos laidos, kurioje buvo prašoma atsiliepti visus, atpažinusius vienos Šiaulių degalinės vaizdo kamerų užfiksuotą įtariamąjį, kriminalistai sulaukė daug naudingos informacijos. Ji padėjo nustatyti įtariamojo tapatybę. Tai – 25 metų R.A. Gruodžio 3-iąją vaikinas jau sėdėjo policijoje ir rašė prisipažinimą dėl padaryto nusikaltimo.

Tačiau šios istorijos gijos iš pradžių supainiojo net ir visko mačiusius pareigūnus.

„Pavogtojo automobilio „Mazda 323“ savininkas nerakinamoje darbo persirengimo spintelėje paliko ne tik savo drabužius, bet ir automobilio, pastatyto šalia darbovietės, raktelius bei signalizacijos pultelį. Vakare vaikinas automobilio neberado, nors rakteliai spintelėje tebegulėjo toje pat vietoje, kur juos ir paliko“, – pasakojimą pradėjo Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešųjų ryšių poskyrio atstovė spaudai Gaila Smagriūnienė.

Deja, užsivedęs automobilį, netoli su juo nuvažiavo, nes baigėsi degalai. Jis buvo priverstas užsukti į degalinę ir įsipilti degalų.

Automobilis surastas kitos dienos ryte. Eidami į darbą nukentėjusiojo kolegos jį pastebėjo netoli tos vietos, iš kur buvo pavogtas. „Mazda 323“ stovėjo tvarkingai užrakinta, tik magnetolos viduje nebebuvo. „Policijos pareigūnai, tirdami šį nusikaltimą, tikrino įvairias versijas. Jiems net buvo kilę įtarimų, kad nukentėjusysis bus paprasčiausiai užmiršęs, kur paliko savo automobilį. Tačiau vienos degalinės vaizdo kamerų užfiksuoti vaizdai šią pareigūnų prielaidą paneigė. Kriminalistai pamatė, kaip į kolonėlę vaikinas stumte įstumia pavogtąjį automobilį ir pilasi degalus“, – tęsė G.Smagriūnienė.

Tas vaikinas tikrai nebuvo automobilio savininkas. Tai kas gi jis? „Pasirodo, R.A. buvo nukentėjusiojo kolega. Jis atkreipė dėmesį, kaip bendradarbis palieka automobilio raktelius nerakinamoje spintelėje, ir neatsilaikė pagundai per pietų pertrauką juos pasisavinti. Deja, užsivedęs automobilį, netoli su juo nuvažiavo, nes baigėsi degalai. Jis buvo priverstas užsukti į degalinę ir įsipilti degalų. Tačiau po to automobilis kažkodėl ėmė sunkiai važiuoti, strigti, todėl R.A. nutarė juo atsikratyti. Išsiėmė magnetolą, užrakino dureles ir, grįžęs į darbą, raktelius padėjo ten, iš kur paėmė“, – istoriją baigė pašnekovė.

Beje, šeimininkas atgavo ne tik automobilį, bet ir magnetolą. Ją pareigūnai aptiko viename iš miesto lombardų.

Kaip senis su boba aviną grobė

Vyras su sugyventine mėgino iš Utenos rajono ūkininkui priklausančios pievos išsivesti aviną.

Kadangi abu vagišiai buvo neblaivūs, moteriai procesas pasirodė migdantis ir ji užsnūdo. Vyriškis, negalėdamas palikti laukuose bendrininkės, ir nenorėdamas atsisakyti avino, surado karutį, į kurį įkėlė aviną, ant jo užkrovė miegančią savo draugę ir taip šlitiniavo kaimo keliuku. Vietiniams gyventojams pagailo nelaimėlio, todėl jie apie jo vargus pranešė policijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius