-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vagys nusitaikė į spalvotųjų metalų turinčias liftų dalis

Daugiabučių namų prižiūrėtojai prašo viešosios informacijos rengėjų pagalbos paraginant gyventojus būti budresniais ir sergėti bendrą turtą.
Liftas Vilniuje, Viršuliškių gatvėje
Liftas Vilniuje, Viršuliškių gatvėje / „City Service“ nuotr.
Temos: 1 Liftas

Sunkmečio metu padažnėjo spalvotųjų metalų vagysčių iš daugiabučių liftų mašinų patalpų. Vien per šią savaitę apvogti ir stipriai sugadinti 5 liftai Viršuliškėse ir 6 liftai Karoliniškėse. Lazdynų daugiabučių administratoriai šį mėnesį sako susidūrę su vagystėmis iš 7 litų. Vagysčių pasitaikė ir kituose sostinės rajonuose. Apie nusikaltimus pranešta teritoriniams policijos komisariatams.

Vagystės paprastai įvykdomos dienos metu, prisidengiant neva liftų tvarkymo darbais. Vagys įvairiais būdais įlenda į mašinų patalpas ir išardo dalis, kuriose yra vario ir aliuminio. Šitaip sugadinamos liftų valdymo spintos, suktuvai, transformatoriai. Gyventojams padaroma didelė žala. Vidutiniškai apgadinto įrenginio remontas kainuoja kelis tūkstančius litų, tačiau buvo atvejų, kada lifto valdymo atstatymo kaštai įvertinti iki 30 tūkst. litų.

Pasak vagių padarytus apgadinimus įvertinusių specialistų, tam, kad taip išvogti liftą , reikia dirbti apie 3 valandas. Taigi, gyventojams tapus budresniais, nusikaltėliai neišvengiamai būtų demaskuoti.

Šiuo metu vagys taip suįžūlėję, kad po kiek laiko sugrįžta į tą patį liftą. Lazdynuose, kur nusikaltėliai yra nusitaikę į vieną konkrečią spalvotųjų metalų turinčią detalę, net mėginta užvirinti apsauginių plokščių varžtus – tačiau vagys nulupo ir juos.

Daugiabučių gyventojų prašoma tikrinti visų aplink liftų mašinų patalpas besisukiojančių asmenų dokumentus, nepaisant to, ar jie su specialiais darbiniais rūbais, ar be jų. Patekti į liftų patalpas teisę turi tik daugiabučių administratoriai ir liftus prižiūrinčių bendrovių „Schindler“ ir „Elektros pavara“ darbuotojai. Jie privalo turėti darbuotojų pažymėjimus. Nepateikus liftininkų pažymėjimų, būtina iš karto kviesti policiją.

Pažymėtina, kad nusikaltimai paplitę senesnės statybos namuose, kur liftai taip pat kelių dešimtmečių senumo – juos gaminant detalėms dar buvo naudojami vertingi metalai. Moderniuose liftuose mechaniką pakeitusi elektronika vagis domina gerokai mažiau.

Liftų priežiūros įmonės kartu su daugiabučių administratoriais šiuo metu sprendžia, kokių papildomų apsaugos priemonių imtis įmanoma imtis, siekiant užkirsti kelią tolimesnėms vagystėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius