Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vagys šėlsta mašinų salonuose

Ratai, veidrodėliai, žibintai, navigacijos sistemos, žemėlapiai, muzikos įrašai ir net stiklo gremžtukai. Vagys iš automobilių gvelbia viską, kas pakliūva po ranka.
Pas įtariamuosius rastos automobilių detalės
Kai gyventojai įsiklauso į policijos raginimus nepalikti vertingų daiktų automobilyje, vagys ima vogti automobilių dalis. / Kauno policijos nuotr.

Kauno „Žalgirio“ krepšinio komandos vyriausiasis treneris Gintaras Krapikas po vagių išpuolio praėjusią savaitę automobiliu nebegalėjo net pajudėti. Jo 2008 metų automobilis „Renault Laguna“ liko be visų keturių ratų su brangiais lengvo lydinio ratlankiais, primena „Lietuvos rytas“.

Specialistai pataria nepalikti jokių, net ir nevertingų, daiktų salone, o dėtuvę geriau atidaryti, kad vagys matytų, jog ten nieko nėra.Sausį ilgapirščiai iškraustė grupės „Bix“ lyderio Sauliaus Urbonavičiaus-Samo automobilį „Mercedes-Benz“. Atlikėjas piktinosi, kad automobilyje nebuvo vertingų daiktų, tik gamyklinė įranga, tačiau ir ją vagys išlupo, išdraskė saloną ir prietaisų skydelį. Vagys S.Urbonavičiaus automobilį apiplėšė ne pirmą kartą.

Ekspertai tvirtina, kad padaryta žala beveik visuomet yra didesnė nei pavogto daikto vertė, nes apgadinamos kitos automobilio dalys ar išdaužomi stiklai.

Policijos duomenimis, 2008-aisiais vagysčių iš automobilių Lietuvoje padaugėjo 6,7 proc., palyginti su 2007 metais.

„Augantį vagysčių skaičių gali lemti pasikeitusi ekonominė situacija Lietuvoje. Anksčiau vagišiai darbuodavosi rečiau, tačiau pavogdavo daugiau brangių automobilių, o šiuo metu stebime atvirkštinę tendenciją. Padaugėjo ir vagysčių iš automobilių“, – sakė „Lietuvos draudimo“ kompleksinių žalų direktorius Gytis Matiukas.

Pastaruoju metu pastebima tendencija, kad vagišiai ima viską, ką mato automobilio salone, – pradedant stiklo gremžtuku, muzikiniais diskais, ir baigiant trumpam paliktomis rankinėmis ar svarbiais dokumentais.

Taigi norint visiškai apsaugoti savo automobilį nuo vagystės, reikia ne tik signalizacijos. Specialistai pataria nepalikti jokių, net ir nevertingų, daiktų salone, o dėtuvę geriau atidaryti, kad vagys matytų, jog ten nieko nėra.

Vis dėlto, naujausiais policijos duomenimis, sausį vagys šie tiek apsiramino - praėjusį gruodį buvo užregistruotos 585 vagystės iš automobilių, o šį sausį - 508. Tai beveik 100 vagysčių mažiau nei sausį prieš metus.

Pareigūnų pastangos irgi atsispindi nusikaltimų statistikoje – kai daugiau pareigūnų patruliuoja gatvėse, vagys persimeta į butus.„Šiuos metus mes pradėjome įvairiomis akcijomis – įspėjome gyventojus, daugiau patrulių užsukdavo apžiūrėti kiemų, patruliuodavo vakarais ir naktimis. Dirbome kur kas daugiau, o nusikalstamumo lygis išliko panašus kaip ir sausį prieš metus“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino Vilniaus 2-ojo policijos komisariato, apimančio Grigiškių, Panerių, Vilkpėdės, Naujamiesčio, Rasų ir Naujininkų rajonus, viršininko pavaduotojas Robertas Daugėnas.

Anot jo, vagysčių iš automobilių skaičius priklauso ir nuo orų. Kai šalta, vagysčių mažiau. Be to, pareigūnų pastangos irgi atsispindi nusikaltimų statistikoje – kai daugiau pareigūnų patruliuoja gatvėse, vagys persimeta į butus.

Kai gyventojai įsiklauso į policijos raginimus nepalikti vertingų daiktų automobilyje, vagys ima vogti automobilių dalis – rūko žibintus, ratų gaubtus, radiatoriaus groteles. Draudikus labiausiai šiurpina vagystės iš prabangių automobilių. Vagys dažniausiai gviešiasi jų detalių.

Anot „Lietuvos draudimo“ eksperto, statistiškai labiausiai vagišių mėgstamas automobilis – „Volkswagen Toureg“. Iš jo dažniausiai vagiami priekiniai žibintai ir gamyklinė navigacijos sistema. Taip pat mėgstamos „Mercedes“ S ir CL klasės navigacinės sistemos. Šių vagysčių vidutinė žala siekia 10 tūkst. litų.

Dažnai vagiamos neintegruotos magnetolos, radiatoriaus grotelės, rūko žibintai. Pastaruoju metu pasitaikė keli išpuoliai, kai vagišiai vienoje gatvėje išlupo oro saugos pagalves iš kone dviejų dešimčių automobilių.

„Vagystės iš automobilių dažnai būna suplanuotos iš anksto, nes vagišiai žino, ką iš kokios markės automobilio galima pavogti, ir specialiai ieško šių automobilių“, – tikino G.Matiukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius