-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikišką vežimėlį internetu pardavinėjusiai klaipėdietei – sukčių žabangos

Išaugtą mažylio vežimėlį parduoti sumaniusi klaipėdietė vos pati neprarado pinigų: užsieniečiu prisistatęs pirkėjas bandė ją įvilioti į apgaulingą pasalą.
vežimėlis
Vaikišką vežimėlį parduoti susiruošusi klaipėdietė vos neprarado pinigų. / 15min nuotr.

Skelbimą apie parduodamą vežimėlį Dovilė patalpino svetainėje „Skelbiu.lt“. Už puikiai išlaikytą vežimėlį moteris norėjo gauti 150 eurų.

„Aš jums – 250, jūs man – 100“

Netrukus telefonu Dovilė gavo trumpąją žinutę. Pirkėju prisistatęs vyras anglų kalba rašė, kad jį domina vežimėlis, paprašė atsakyti elektroniniu paštu, prisistatė esąs Denis.

„Jis kiek paklausinėjo apie vežimą ir pasakė, kad pirks ir jam labai greitai reikia to vežimo. Pagalvojau, kad gal koks Klaipėdoje gyvenantis užsienietis“, – pasakojo Dovilė.

Moteris sutiko nuleisti jam 5 eurus. Tada vyriškis atrašė esąs Ukrainoje, pranešė, kad vežimą pasiimti atvyks kitas žmogus.

Netrukus į elektroninį paštą Dovilė gavo laišką, jame buvo nurodyta, jog per „PayPal“ – mokėjimų internetu sistemą – užsienietis jai pervedė 245 eurus.

„Jis man parašė, jog 100 eurų – už transportavimą, ir tuos pinigus aš pati turiu pervesti į kažkokio kito žmogaus – ukrainiečio – sąskaitą. Ir tik po to, kai pervesiu pinigus, mano sąskaitą pasieks tie 245 eurai“, – pasakojo pašnekovė.

Ji iš karto suprato, kad tai gali būti apgaulė, todėl neskubėjo pervesti pinigų. Tada ir galimas „pirkėjas“ stebuklingai dingo.

Dovilė mano, kad nusikaltėliai tiesiog siekia paveikti pardavėjus, kad šie spontaniškai, neapgalvoję imtų ir pervestų pinigus.

Kaip ir buvo galima numanyti – pinigų moteris negavo. Vežimėlį ji netrukus pardavė kitai pirkėjai.

Pareigūnas: „Svarbu neskubėti“

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas Zigmas Turskis teigė, kad yra girdėjęs apie sukčius, aukų tykančius skelbimų portaluose.

„Gali būti, kad „PayPal“ sistema jie naudojasi todėl, jog net ir padarius per šią sistemą pavedimą jį dar galima atšaukti. Bankinio pavedimo gi neatšauksi. Logiškai mąstant – kas gi gali permokėti už prekę visu 100 eurų? Kam to reikėtų? Čia jau slypi apgaulė. Tokiu atveju žmonėms patarčiau niekada neskubėti, nesielgti spontaniškai. Pasiskambinti, kad ir į tą patį banką“, – aiškino pareigūnas.

Tokie sukčiai, anot Z.Turskio, primena „telefoninius“ sukčius, kurie aukas užklumpa netikėtai. „Atrodo vis kalbame, žiniasklaida vis rašo, kaip „nepasimauti“ ant sukčių, bet žmonėms vis tiek suveikia netikėtumo faktorius“, – apgailestavo pareigūnas.

Portalą „Skelbiu.lt“ valdančios bendrovės „Diginet LT“ vykdantysis direktorius Simonas Orkinas paragino visais atvejais, kai susiduriama su galimu sukčiavimu, kreiptis į policijos pareigūnus.

„Galbūt tai padės užkirsti kelią galimiems nusikaltimams ar padės išaiškinti kitus. Visada patariame klientams vadovautis logika. Reikia pagalvoti, ar vežimėlis tikrai yra ta prekė, kurios nebūtų galima nusipirkti užsienyje ar toje pačioje Ukrainoje. Reikia įvertinti, kiek kainuotų transportavimas, kad sandoris apsimokėtų. Dar vienas momentas – jei situacija yra nors kiek įtartina, jokiu būdu negalima siųsti prekės, kol negauti pinigai. Reikia įsitikinti, kad pirkėjas atsiskaitė, ir tik tada perduoti prekę“, – aiškino S.Orkinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius