Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 19 /17:26

Vaiko teisių sargas nesupranta, kodėl policija neieškojo 15-metės: „neduok, Dieve, ji pagrobta“

15min paviešinta situacija apie paauglę, kurios tėvai negali jos prisišaukti namo, sukėlė nerimą Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos specialistams. Be to, penktadienį patys Vilniaus apskrities policijos atstovai sujudo aiškintis, ar pagrįstai pareigūnai nepriėmė motinos pareiškimo ir, svarbiausia, kaip dabar padėti merginai saugiai grįžti namo. Pavakarę nutarta skelbti paiešką.
Mama su dukra.
Asociatyvi iliustracija: mama su dukra / Fotolia nuotr.

„Tėvai yra įstatyminiai vaiko atstovai. Jei policija gauna jų pranešimą apie vaiko dingimą, ji turėtų pradėti tyrimą ir nustatyti jo buvimo vietą. Daug nežinomųjų šioje istorijoje. Neduok, Dieve, ji pagrobta“, – penktadienį 15min teigė Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos vyresnysis patarėjas Egidijus Meilus.

Kaip skelbta išvakarėse, į redakciją kreipėsi Pabradėje gyvenanti moteris, kurios nepilnametė dukra nuo pirmadienio negrįžta namo ir nežinia, kur yra. Vienintelis mamos ryšys su dukra buvo SMS žinutės, tačiau vėliau ir susirašinėjimas nutrūko.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus policija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus policija

Į neviltį puolusi motina kreipėsi į Vilniaus apskrities policiją, tačiau pareigūnai, moters teigimu, atsisakė priimti jos pareiškimą motyvuodami, kad mergaitė palaiko ryšį ir, tikėtina yra sveika, gyva.

Praėjus beveik parai po šios situacijos paviešinimo, esminės aplinkybės nepasikeitė: 15-metė taip ir negrįžo.

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos atstovas A.Meidus sakė anksčiau nesusidūręs su situacija, kad policija nepradėtų paieškos bylos, vos tik tėvams pranešus apie nežinomą nepilnamečio asmens buvimo vietą. Tai, kad mergina galimai yra atrašiusi keletą trumpųjų žinučių, vyresniojo patarėjo vertinimu, situacijos esmės ir pavojingumo nekeičia.

Tuo metu Vilniaus apskrities policijos Komunikacijos poskyryje 15min penktadienį sužinojo, kad šiandien pareigūnai mėgina labiau įsigilinti į susidariusią situaciją. Policija aiškinasi, ar tikrai motina kreipėsi pagalbos ir ar yra pagrindas pradėti vidinį patikrinimą dėl nepriimto pareiškimo. Taip pat pareigūnai svarsto, kokiai būdais gali padėti sugrąžinti nepilnametę į saugią aplinką.

Vilniaus apskrities VPK atstovai užtikrino, kad motina dar sykį turėtų kreiptis į pareigūnus, ir šįkart ji būtinai bus išklausyta. Savo ruožtu Pabradėje gyvenanti ir dukros tebeieškanti R. penktadienį 15min pranešė, kad patys policijos pareigūnai iš sostinės jau su ja susisiekė ir pasiūlė pagalbą.

15-metės draugė pareigūnams patvirtino, kad mergina tikrai yra pas ją. Namo grįžti ji nenori, nes yra susipykusi su motina.

Penktadienio popietę pareigūnai galutinai išsiaiškino situaciją ir per Komunikacijos poskyrį atsiuntė 15min tokį paaiškinimą:

„Praėjusį trečiadienį moteris tikrai buvo atvykusį į Laivės pr. 80, kartu įsikūrusių miesto 5-ojo ir 6-ojo komisariato būstinę ir buvo priimta 5-ojo komisariato pareigūno. Moteris paaiškino, kad duktė sekmadienį išėjo iš namų Pabradėje, bendrauja tik SMS žinutėmis ir gali būti pas draugę, nes iš namų namų išeina jau ne pirmą sykį. Pareigūnai paskambino šiai draugei, o ji patvirtino, kad mergina tikrai yra pas ją. Namo grįžti nenori, nes yra susipykusi su motina. Moteriai dar tebebūnant komisariatų patalpose ją pasiekė dukters SMS žinutė su pažadu tą patį vakarą grįžti namo. Išgirdę tai, pareigūnai pasiūlė sulaukti dukters kol kas neskelbiant jos paieškos ir neatidėliotinai kreiptis jei pažadas nebus neištesėtas. Nors mergina trečiadienį negrįžo, daugiau motina su pareigūnais nebendravo. Apie tai, kad nepilnametės vis dar ne savo namuose sužinojome iš 15min publikacijos. Moteriai dar sykį pasiūlyta atvykti rašyti pareiškimo.“

Pavakarę motina 15min informavo, kad Pabradės pareigūnai patys aplankė ją namuose, surašė duomenis ir pažadėjo netrukus paskelbti nepilnametės paiešką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius