Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vairuotojų planus pareigūnai griauna lengva ranka: netoleruoja padirbtų dokumentų

Netikri vairuotojo pažymėjimai, asmens tapatybės ar transporto priemonės registracijos liudijimai, suklastoti automobilio valstybinio numerio ženklai ar VIN numeriai.
Temos iliustracija: senjoras baltarusis vairavo Lenkijoje registruotą vokišką mašiną su neva Ukrainoje išduotomis teisėmis.
Temos iliustracija: senjoras baltarusis vairavo Lenkijoje registruotą vokišką mašiną su neva Ukrainoje išduotomis teisėmis. / VSAT nuotr.

Tai – kasdienybė, su kuria nuolat susiduria pasieniečiai, tikrinantys valstybės sieną kertančių užsienio ir Lietuvos vairuotojų dokumentus, rašoma Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) penktadienį paviešintame pranešime.

Neva Ukrainoje išduotas vairuotojo teises rodęs 71 metų baltarusis Lietuvos pasienyje sulaikytas ir suimtas.

Antradienio ryte VSAT Varėnos pasienio rinktinės Tribonių užkardos pareigūnai Šalčininkų pasienio kontrolės poste (PKP) patikrino iš Lenkijos per Lietuvą vykstantį vilkiką DAF XF480 su puspriekabe „Kögel S24“.

VSAT nuotr./Bylos įkalčiai: uzbeko vairuotas DAF vilkikas su puspriekabe
VSAT nuotr./Bylos įkalčiai: uzbeko vairuotas DAF vilkikas su puspriekabe

Automobilį vokiškais registracijos numeriais, su puspriekabe, registruota Lenkijoje, vairavo 51 metų Uzbekijos pilietis.

Pasienio tikrinimo metu vairuotojas pasieniečiams pateikė asmens tapatybės ir transporto priemonės dokumentus. VSAT pareigūnams įtarimą sukėlė transporto priemonės registracijos liudijimo blankai. Per informacinių sistemų registrą pasieniečiai nustatė, kad minėti blankai vogti ir jų ieško, norėdami panaudoti kaip įrodymą baudžiamajame procese, Vokietijos teisėsauga.

VSAT pareigūnai taip pat išsiaiškino, kad viename transporto priemonės registracijos liudijimo blanke padaryti tikrovės neatitinkantys įrašai: serijos numeryje užkoduota išdavimo datos diena nesutampa su dokumento išdavimo data, taip pat nesutampa VIN kontrolinis skaičius.

Varėnos pasienio rinktinėje dėl dokumento suklastojimo ar disponavimu juo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Vairuotojas po apklausos paleistas. Krovininis automobilis sulaikytas ir laikinai saugomas Šalčininkų PKP, puspriekabė bus perduota savininkui.

Trečiadienio naktį Kalvarijos pasienio užkardos pasieniečiai Lazdijų rajone, kelyje Lazdijai–Seinai, patikrinti sustabdė į Lietuvą atvykstantį automobilį „VW Passat“. Lenkijoje registruotą automobilį vairavęs 71-erių Baltarusijos pilietis VSAT pareigūnams pateikė, įtariama, suklastotą (visiška klastotė) neva Ukrainoje išduotą vairuotojo pažymėjimą. VSAT pareigūnams jis sukėlė abejonių, todėl dokumentas buvo atidžiai ištirtas.

Varėnos pasienio rinktinėje dėl dokumento suklastojimo ar disponavimu juo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Vairuotojui skirta kardomoji priemonė – suėmimas. Už tokį nusikaltimą įstatyme numatytas areštas arba laisvės atėmimas iki 4 metų. Už transporto priemonės vairavimą neturint tokios teisės Baltarusijos piliečiui pradėta administracinė teisena, paskirta 300 eurų bauda.

Šiuos ikiteisminius tyrimus organizuoja bei jiems vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros 1-ojo skyriaus prokuroras ir Kauno apygardos prokuratūros Alytaus apylinkės prokuratūros prokurorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius