Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 03 03 /18:25

Valkatų ir benamių vardu besidangsčiusiam Sergejui Rachinšteinui – galutinis verdiktas

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį atmetė Vietname neseniai sulaikyto verslininko Sergejaus Rachinšteino skundą dėl pustrečių metų laisvės atėmimo bausmės už sukčiavimą.
Sergejus Rachinšteinas teisme
Sergejus Rachinšteinas teisme / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Valstybei pridėtinės vertės mokesčio sukčiavimu buvo padarytas didelis finansinis nuostolis“, – paskelbė teismas.

S.Rachinšteinas nuteistas dėl to, kad valkatų ir benamių vardu buvo įkūręs fiktyvių įmonių tinklą, per kurį galėjo legalizuoti ir pasisavinti milijonines lėšas.

Septynių teisėjų kolegija patvirtino Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuris paskelbtas 2014 metų gruodį. Tuomet skelbiant nuosprendį S.Rachinšteinas nedalyvavo, manoma, kad jau tuo metu jis buvo išvykęs iš Lietuvos.

S.Rachinšteinas per fiktyvių įmonių tinklą galėjo legalizuoti netoli 3 mln. eurų, pasisavinti per 400 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčių. Nusikaltimai įvykdyti 2000-2004 metais.

2011 metų gruodį apylinkės teismas jį ir kitus kaltinamuosius išteisino, tačiau apygardos teismas nuosprendį pakeitė.

Keliems su verslininku teistiems asmenims, kurie atliko antraeilį nusikaltimuose ir buvo tik S.Rachišteino valios vykdytojai, Aukščiausiasis Teismas laisvės atėmimo bausmių vykdymą atidėjo keliems metams. Teismas pažymėjo, kad byla truko nepateisinimai ilgai – dešimt metų ir į tai atsižvelgiama atidedant bausmes. Be to, teismas paskelbė, kad prokuratūra taip pat dirbo nekokybiškai.

Teisėjas Aurelijus Gutauskas pripažino, kad kasacinės instancijos teismas išnagrinėjo sudėtingą bylą.

Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad S.Rachinšteiną ir kitus asmenis kaltu pripažinęs Vilniaus apygardos teismas išanalizavo kiekvieną bylos epizodą, rašytinius įrodymus.

„Prokuroras tik patikslino kaltinimą, jie turėjo laiko susipažinti, tai nesuvaržė jų teisės į gynybą“, – sakė A.Gutauskas.

VIDEO: Aukščiausiasis Teismas paskelbė sprendimą Sergejaus Rachinšteino byloje

Lietuvos prašymu S.Rachinšteinas sausio mėnesį buvo sulaikytas Vietname, Hošimino mieste.

Savo ruožtu bylą kuruojantis prokuroras Vytautas Kukaitis Aukščiausiajame Teisme ketvirtadienį nepraleido progos viešai paraginti nuteistąjį pasiduoti Lietuvos Respublikai.

Advokatas nusivylė

S.Rachinšteino advokatas sako, kad jį nuvylė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimas atmesti jo ir jo kliento kasacinius skundus.

„Turėčiau kritinių pastabų. Taip, mane nuvylė“, – BNS sakė nuteistojo advokatas Andrius Baranskis.

„Nuo jo norų labai daug nebepriklauso. Jisai labai norėtų grįžti, bet yra tam tikros procedūros. Grįš, kur jis dėsis. O procedūros nepriklauso nei nuo manęs, nei nuo jo. Tai tarptautinės išdavimo procedūros ir pagal jas vyksta“, – sakė advokatas apie nuteistojo sugrąžinimą į Lietuvą. Jis tikino nebendraujantis su sulaikytu klientu.

VIDEO: Prokuroras S. Rachinšteinui rekomenduoja pasiduoti Lietuvos Respublikai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius