Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varėnoje – padirbtų pinigų bumas

Nuo spalio mėnesio Varėnos teisėsaugininkų pastangos užkirsti kelią netikrų pinigų platintojams laukiamų rezultatų neduoda. Iš pradžių į „apyvartą“ buvo išleisti 100 litų vertės banknotai, o neseniai pasirodė ir penkiasdešimtinių kupiūrų.
Pinigai
Pinigai / Egidijaus Jankausko/15min nuotr.

Per pusantro mėnesio Varėnos rajone užregistruota beveik dvidešimt atvejų, kai už prekes bei kitokias paslaugas buvo atsiskaityta ar bandyta atsiskaityti netikrais 100 litų vertės banknotais. Nors įtariamųjų yra, iki šiol pareigūnams nesiseka nustatyti konkrečių su nusikaltimu susijusių asmenų.

Tiriamos dvi pagrindinės versijos. Pirmoji – netikri litai padirbti kitur ir į Varėnos rajoną atvežami tik platinti, antroji – padirbti pinigai ir gaminami, ir klastojami čia pat Varėnoje. Neatmetama ir tokia tikimybė, kad kas nors, nusipirkęs padirbtų pinigų, juos keisdamas į tikrus litus, stengiasi pagerinti savo finansinę padėtį. LŽ žiniomis, juodojoje rinkoje 1000 padirbtų litų galima nusipirkti už 200–300 tikrų litų.

Bene pirmuoju taikiniu buvo pasirinktos Varėnos miesto kavinės. Spalio 10-ąją per valandą jaunuolis dviejose kavinėse už maistą atsiskaitė netikrais 100 litų vertės banknotais. Po šio įvykio beveik porą savaičių nebuvo užregistruota pranešimų apie apyvartoje pasirodžiusius netikrus litus. Tada apgaulingą ramybę sudrumstė padirbtos litų šimtinės pasirodymas pašte. Netikri pinigai pradėjo sklisti visur: nedidelėse privačiose parduotuvėlėse, degalinėje, turgavietėje, neaplenkė netgi prekybos centrų, kuriuose yra pinigų tikrinimo aparatai.

Kol pareigūnai ieško netikrų litų šimtinių platinimo šaltinio, pasirodė ir padirbtų 50 litų vertės banknotų.

Varėnos rajono policijos komisariate užregistruota 19 atvejų dėl netikrų pinigų panaudojimo. Trys iš jų kaimuose, kiti – pačioje Varėnoje. Pagal visus faktus pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Nustatyta, kad visi netikri 100 litų banknotai turi tą patį numerį. „Klastočių kokybė labai gera. Be specialių prietaisų beveik neįmanoma pasakyti, jog tai padirbti pinigai“, – teigė Varėnos rajono vyriausiasis prokuroras Audrius Matulionis.

Anot teisėsaugininko, paėmus į rankas taip kokybiškai padirbtus pinigus, retam žmogui kiltų įtarimų dėl jų tikrumo, kad jis imtų tikrinti, ar yra vandens ženklai. Manoma, jog netikrus pinigus stengiasi platinti jauni žmonės, gerai mokantys naudotis kokybiškais spausdintuvais ir kita įranga.

Kol pareigūnai ieško netikrų litų šimtinių platinimo šaltinio, pasirodė ir padirbtų 50 litų vertės banknotų. Vieną kartą jaunuolis už prekes atsiskaitė netikru banknotu privačiame kioske, antrąjį – bandė atsiskaityti prekybos centre, tačiau kasininkei patikrinus paduotus pinigus jis buvo demaskuotas.

Dažniausiai netikrais pinigais bando pasinaudoti vyrai, tačiau pasitaiko ir moterų. Iš policijoje užregistruotų pranešimų nukentėjusieji nurodo tris moteris. Viena moteris dviejose parduotuvėse už prekes atsiskaitė netikrais pinigais, o dvi merginos netikrą šimtinę bandė įbrukti turgaus prekiautojui. Tačiau varėniškis, tikriausiai žinodamas apie platinamus netikrus litus, nutarė patikrinti pinigus. Tai pamačiusios, merginos puolė bėgti ir per skubėjimą pametė dar vieną 100 litų vertės banknotą. Patikrinus paaiškėjo, kad abu banknotai padirbti. Kol kas merginų tapatybės nustatyti nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius