Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varėnos policija ragina grybautojus orientuotis pagal saulę ar bent turėti su savimi telefoną

Didžiąją Varėnos rajono dalį dengia miškai. Prasidėjus grybavimo sezonui į Varėnos miškus plūsta nemažas srautas Lietuvos gyventojų. Grybavimas Lietuvoje darosi vis populiaresnis. Sėkmingiau grybauja tie, kurie daugiau žino apie grybus, jų augimo vietas, laikosi grybavimo taisyklių. Tačiau ne visi grybautojai gerai orientuojasi miškuose, dažnai pasiklysta, todėl vis dažniau jų tenka ieškoti specialiosioms tarnyboms, rašoma Varėnos rajono komisariato atstovų pirmadienį paviešintame pranešime.
Grybas rastas Lazdijų rajono miške.
Asociatyvinė iliustracija / 15min.lt skaitytojos Jurgitos nuotr.

Saulėtą dieną galima orientuotis pagal saulę. Reikia tik žinoti, kad saulė rytuose būna apie 6 valandą, pietryčiuose – 9, pietuose – 12, pietvakariuose – 15, vakaruose – 18 valandą. Be to, galima susivokti ir pagal kitus orientyrus – medžių kamienai, akmenys visuomet labiau apsamanoję iš šiaurinės pusės. Skruzdėlynai paprastai būna sukrauti pietinėje medžio pusėje. Pavienių medžių laja pastebimai tankesnė pietinėje pusėje. Labai naudinga prisiminti ryškesnius orientyrus (kvartalinius stulpus, vėjo išvartas, smėlio karjerus ir kt.), fiksuoti laiką, kada pro juos praeinama.

Miškų kvartalai numeruojami iš šiaurės į pietus ir iš vakarų į rytus, todėl ant stulpų mažesni skaičiai yra šiaurėje ir vakaruose. Svarbiausia gerai įsidėmėti, kuria kryptimi (į rytus, šiaurę, pietus ar vakarus) pradėjote eiti.

Jeigu nemokate miške orientuotis pagal saulę, pasiimkite su savimi kompasą, kuris palengvins jums orientaciją miške. Jeigu nepažįstate miško, neikite grybauti vienas. Taip pat prašome visų grybautojų, kad einant į miškus pasiimkite su savimi mobiliuosius telefonus, ir kad jie būtinai būtų įjungti. Pirmi pranešimus apie dingusius grybautojus gauna Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Varėnos rajono policijos komisariato pareigūnai, kurie ir pradeda dingusio asmens paiešką. Jeigu miške pasiklydęs pilietis turės su savimi mobilųjį telefoną, tai teisėsaugininkams palengvins jo paiešką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius