Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 17 /10:42

Varėnos policijos malonė Seimo nariui: greičio matuoklis prie BMW X3 vairo užfiksavo Gediminą Jakavonį, bet protokolas surašytas jo žmonai

Seimo Darbo partijos frakcijos nariui Gediminui Jakavoniui gimtosios Varėnos policininkai padarė neįtikėtiną dovaną: užuot skyrę maksimalią nuobaudą dėl greičio viršijimo, pareigūnai šį nedrausmingą vairuotoją apskritai paliko ramybėje, kaltę suvertę jo žmonai. Pats politikas tikino su Varėnos policininkais nesibičiuliaujantis, o apie greičio viršijimą siūlė klausti pažeidėjos – jo žmonos.
Seimo Darbo partijos frakcijos narys Gediminas Jakavonis su žmona
Seimo Darbo partijos frakcijos narys Gediminas Jakavonis su žmona / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Varėnos policijos komisariatą krečia skandalas. Pareigūnams tenka aiškintis, kodėl buvo suteikta fantastinė malonė Seimo Darbo partijos frakcijos nariui Gediminui Jakavoniui.

15min.lt gavo skandalingą medžiagą, atskleidžiančią galimą Varėnos policininkų korupciją ar bent šiurkštų piktnaudžiavimą tarnyba. Portalo redakcijos žiniomis, aukštesnioji policijos vadovybė apie šį skandalingą atvejį sužinojo, atliekamas tyrimas.

Prieš keletą mėnesių su vėjeliu lekiantį Jakavonių šeimos visureigį užfiksavo viename užmiesčio kelyje įrengtas greičio matuoklis.

Susisiekimo ministerijos nuotr./Stacionarus greičio matuoklis
Stacionarus greičio matuoklis

Jo padarytoje nuotraukoje aiškiai matyti, kad prie automobilio vairo sėdi vyriškis. Nufotografuotas asmuo yra labai panašus į parlamentarą G.Jakavonį.

Medžiaga pagal visureigio savininko deklaruotą gyvenamąją vietą buvo persiųsta Varėnos rajono policijos komisariatui (PK). Šiemet po nemažos pertraukos į Seimą sugrįžęs  G.Jakavonis 1958 m. gimė Varėnoje, šiame mieste veikia ir jo, kaip Seimo nario, biuras. Anksčiau parlamentaras gyveno Varėnoje, tačiau pastaruoju metu gyvena nuosavame name Varėnos rajone, prie nuošalaus Varėnio ežero.

Būtet Varėnos PK ir prasidėjo įdomybės: šių metų birželio 6 d. Varėnos r. PK Viešosios policijos skyriaus Kelių policijos skyriaus tyrėja Marta Kodis dėl greičio viršijimo surašė pažeidimo protokolą ne G.Jakavoniui, o Seimo nario žmonai – Nijolei Jakavonienei.

Beje, pažeidimo padarymo metu G.Jakavonis turėjo tris galiojančias nuobaudas. Ketvirtoji reikštų, kad vairuotojui turėtų būti skiriama maksimali Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta nuobauda. Tačiau šiuo atveju G.Jakavonis atsakomybės apskritai išvengė.

Naujienų portalas 15min.lt tiesiai šviesiai paklausė G.Jakavonio: jeigu greitį viršijo jis, kodėl protokolas dėl pažeidimo birželio 6 d. surašytas jo sutuoktinei? 

Jūs čia man sakot naujieną, kur aš tikrai negalėčiau padėti. O jūs atsimenat, ką jūs birželio 6 dieną veikėt? Aš nežinau, negalėčiau pakomentuoti.“

Anot G.Jakavonio, apie N.Jakavonienės nuotykius keliuose reikėtų teirautis ne jo, o žmonos. „Tai jūs ją ir kalbinkite. Dabar ji su choru Makedonijoje, bet liepos 26 dieną grįš, tada pasiskambinkite ir kalbėkite,“ – siūlė Seimo narys.

Vis dėlto politikas pripažino, kad jo žmona nėra pavyzdinga vairuotoja. „Yra kažkada pažeidusi, kiek aš žinau“, – aptakiai sakė G.Jakavonis.

Politikas neslėpė ir savo nuodėmių kelyje: „Esu aš ir pats pakliuvęs. Nufotografavo, sumokėjau. Bet nemanau, kad aš didelis pažeidėjas. Kokį žioplį pagaut visiem pasitaiko. Buvo toks atvejis, esu mokėjęs baudą.“

Vadovas: nežinau, pakomentuoti negaliu

Varėnos r. PK viršininkui atostogaujant, komisariatui laikinai vadovauja Viešosios policijos skyriaus viršininkas Alvydas Jočys.

A.Jočys apie tiesiogiai jam pavaldžios tyrėjos M.Kodis protokolą, surašytą ne Seimo nariui, o jo žmonai, teigė pirmą kartą išgirdęs tik iš 15min.lt žurnalistų.

„Nežinau, negaliu jums nieko pakomentuoti“, – sakė A.Jočys.

Pačios M.Kodis pavardės viešai skelbiamame Varėnos rajono komisariato darbuotojų kontaktų sąraše apskritai nėra.

Laikinojo Varėnos policijos vadovo 15min.lt dar teiravosi, ar gali būti, jog jis arba pavaldiniai piktnaudžiavo tarnyba, dėl tam tikrų priežasčių sudarydami sąlygas pažeidėjams išvengti nuobaudų.

„Aš visada visas baudas susimoku. Policija man nei draugai, nei priešai. Šiuo atveju aš elgiuosi kaip eilinis Lietuvos gyventojas. Jeigu padariau ir policininkai mane baudžia – aš niekada su jais nesiginčyju, su jais sutinku.“

„Nemanau, kad tokias machinacijas daro. Bet kokiu atveju, tam yra numatyta atsakomybė – už piktnaudžiavimus“, – teigė A.Jočys.

Dejuojančią moterį vežė visu greičiu

G.Jakavonis, bendraudamas su 15min.lt, svarstė, kad kai kurie greičio viršijimo atvejai gali būti pateisinami.

„Sakykim, viršijo greitį, kelių policija sugavo. Sakykim, žmogus veža moterį gimdyti, į gimdymo namus skuba. Kitą sykį gal žioplį pagavo – irgi pasitaiko, kad jaunikaičiai greitį pakankamai chuliganiškai viršija. Svarbu, kada tas greitis viršijamas, kokiomis aplinkybėmis, kur tas žmogus skubėjo“, – dalijosi mintimis G.Jakavonis.

Jis užsiminė apie vieną atvejį iš savo patirties.

„Esu iš avarijos vežęs žmogų į greitąją pagalbą. Dejuojančią moterį. Tai aš nežinau, kokiu greičiu tada į ligoninę lėkiau ir pakeliui į greitąją skambinau!“, – leidosi į prisiminimus G.Jakavonis, tąsyk su kelių policija problemų neturėjęs. 

Asmeninėmis pažintimis nesinaudoja?

Galbūt G.Jakavonis naudojasi asmeniniais ryšiais su savo gimtojo krašto policijos vadovybe, kuri padeda garsiam politikui išvengti atsakomybės?

„Sunkiai. Aš visada visas baudas susimoku. Policija man nei draugai, nei priešai. Šiuo atveju aš elgiuosi kaip eilinis Lietuvos gyventojas. Jeigu padariau ir policininkai mane baudžia – aš niekada su jais nesiginčiju, su jais sutinku“, – tikino Seimo narys.

Jis dar pridūrė: „Bet tie atvejai yra reti. Aš, kiek įmanoma, stengiuosi niekada nepažeidinėti.“

G.Jakavonis dar sykį kategoriškai paneigė, kad palaiko draugiškus ryšius su įtakingais Varėnos pareigūnais, kurie galėtų užglaistyti jo nuodėmes kelyje.

„Atvirai pasakius, net reikėtų pagalvoti, kas yra Varėnos policijos komisaras. Esam su savo kolega Algiu Kašėta vieną kartą buvę susitikime, kai Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto buvome įpareigoti važinėti po rajonus dėl padėties policijoje. O šiaip aš jokių santykių su jais nepalaikau“, – tikino Seimo narys.

Seime – ne pirmas

G.Jakavonis – ne pirmas Seimo narys, pažeidęs KET ir bandęs išsisukti nuo atsakomybės.

Štai „tvarkietis“ Petras Gražulis aiškino, kad 34 kartus greitį viršijusį jo nuomotą BMW vairuodavo „žmogus su P.Gražulio kauke“ ir, kad ir kaip keistai skambėtų jo pasiaiškinimai, išvengė nuobaudų.

Panašiai elgėsi ir buvęs Seimo narys Vincas Babilius, kai sukėlęs avariją paspruko iš įvykio vietos ir pasislėpė ligoninėje. Jis teismą bandė įtikinti, kad nebuvo girtas, o serga sunkia liga. Tačiau politikas vis tiek buvo nubaustas: V.Babilius neteko teisės vairuoti 4 metams ir turėjo sumokėti 3,5 tūkstančio litų baudą. Prieš tai V.Babilius kartą jau buvo praradęs vairuotojo pažymėjimą, kai smarkiai viršijo greitį. Tuomet jam buvo paskirta maksimali sankcijoje numatyta 1,5 tūkst. litų bauda ir teisės vairuoti atėmimas 3 mėnesiams.

Dėl viršyto greičio problemų turėjo ir G.Jakavonio kraštietis, Seimo narys liberalas A.Kašėta. Tiesa, jis po padaryto pažeidimo ne tik prisiėmė atsakomybę, bet ir pasitraukė iš Seimo vicepirmininko pareigų. Teismas jį nubaudė dviem mėnesiams atimdamas teisę vairuoti ir skirdamas 1 tūkst. 300 litų baudą.

Dabar A.Kašėta sako, kad visi politikai, pažeidę KET, turėtų prisiimti asakomybę už savo veiksmus ir elgtis sąžiningai. 

„Politikai turi atsiminti, kad jie yra tam tikras elgesio pavyzdys kitiems visuomenės nariams. Visuomenė pirmiausia iš mūsų laukia principingo ir garbingo elgesio. Visada turime tai prisiminti ir jausti vidinę atsakomybę. Padaręs klaidą turi prisiimti atsakomybę tiek politinę, tiek moralinę“, – pabrėžė A.Kašėta. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius