Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 17 /15:04

Varėnos policijos nuolaida Seimo nario šeimai padėjo sutaupyti 250 litų

Policijos departamento vadovai, perskaitę 15min.lt publikaciją, surengė skubią spaudos konferenciją, kurioje laikinai policijos generalinio komisaro pareigas einantis Algirdas Stončaitis pateikė komentarų apie skandalingą nuolaidą Seimo nariui Gediminui Jakavoniui ir kuklią baudą jo žmonai Nijolei.
Algirdas Stončaitis
Algirdas Stončaitis / Aurimo Šrubėno nuotr.

Trečiadienio rytą 15min.lt pranešė apie Varėnos policijos malonę Seimo nariui: greičio matuoklis prie BMW X3 vairo užfiksavo Gediminą Jakavonį, bet protokolas surašytas jo žmonai.

Popietę Policijos departamente surengta speciali spaudos konferencija, kurios metu laikinai policijos generalinio komisaro pareigas einantis Algirdas Stončaitis pateikė išsamių komentarų žiniasklaidai.

Paaiškėjo, kad po keistų machinacijų Varėnos policijos komisariate Jakavonių šeimai teko sumokėti net 6 kartus mažesnę baudą, nei iš tiesų priklausė.

Tačiau reali finansinė nauda šiuo atveju pinigų stoka nesiskundžiančiam politikui ir jo sutuoktinei buvo juokinga: sutaupyta vos 250 litų.

Bylos duomenimis, Seimo Darbo partijos frakcijos nariui priklausantis visureigis BMW X3 greitį viršijo kelyje Ryga–Šiauliai–Tauragė–Kaliningradas. Ties viena gyvenviete, kur įrengtas stacionarus greičio matuoklis, leistinas greitis yra ribojamas iki 50 km/val.

BMW X3 važiavo 83 km/val.

Atsižvelgus į 3 km/val. paklaidą, kuri taikoma vairuotojo naudai, laikoma, kad šiuo atveju greitis buvo viršijimas 30 kilometrų per valandą.

Už tai vairuotojui grėsė piniginė bauda – nuo 100 iki 300 litų. 

Tačiau galiojančių nuobaudų neturėjusiai N.Jakavonienei pasiūlyta „susitaikyti su valstybe“, – per trumpą nustatytą terminą sumokėti pusę minimalios baudos. Seimo nario žmona taip ir padarė – suskubo pervesti į Mokesčių inspekcijos sąskaitą 50 litų.

Tuo tarpu visureigio savininkas pažeidimo padarymo momentu turėjo tris galiojančias nuobaudas, todėl G.Jakavoniui galėjo būti skirta tik maksimali sankcijoje numatyta nuobauda – 300 litų bauda.

„Priimtu sprendimu nubaustas galbūt ne tas asmuo, kuris vairavo transporto priemonę. Ta bauda buvo sumokėta. Tačiau, nepaisant nieko, mes domimės dėl mūsų pareigūnų veiksmų teisėtumo. Tai yra mums tikrai svarbu. Be abejo, pasekmės priklausys nuo to, kokios bus galutinės išvados. Turime pareigūnės pasiaiškinimą. Ji teigia, kad iškviestas automobilio savininkas – šiuo atveju pilietis Jakavonis – teigė, kad automobilį vairavo kitas asmuo“, – pasakojo A.Stončaitis.

Teigiama, jog pažeidimų protokolą ne G.Jakavoniui, o parlamentaro žmonai surašiusi kelių policijos tyrėja Marta Kodis Varėnos policijoje dirba tik nuo 2013 m. pradžios. Prieš tai pareigūnė darbavosi Šalčininkų rajono komisariate.

„Jeigu būtų nustatyta, kad pareigūnė sąmoningai veikė klaidingai, tokiu atveju procedūros numatytos – pradedamas ikiteisminis tyrimas, jo metu taikomos sankcijos. O dėl vairuotojo nubaudimo, be abejo, jeigu būtų nustatyta, kad vairavo iš tikrųjų kitas asmuo, įstatymų nustatyta tvarka būtų keičiamas baudžiamas asmuo“, – kalbėjo laikinasis Lietuvos policijos vadovas.

Beje, pagal Baudžiamojo kodekso 228-ąjį straipsnį „Piktnaudžiavimas“, pareigūnas, piktnaudžiavęs tarnybine padėtimi arba viršijęs įgaliojimus, jeigu dėl to didelės žalos patyrė valstybė, Europos Sąjunga, tarptautinė viešoji organizacija, juridinis ar fizinis asmuo, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 5 metų.

2-oji šio straipsnio dalis numato dar griežtesnę bausmę: „Tas, kas padarė šio straipsnio 1 dalyje numatytą veiką siekdamas turtinės ar kitokios asmeninės naudos, jeigu nebuvo kyšininkavimo požymių, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki 7 metų.“

Ar šiuo atveju pareigūnė Jakavonių šeimos naudai veikė savo iniciatyva, ar buvo kažkieno paprašyta?

„Bandoma nustatyti ir privaloma nustatyti absoliučiai visas aplinkybes“, – pabrėžė A.Stončaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius