Varėnos r. pabėgioti išėjusios 19-metės Sandros nužudymu įtariamas alytiškis Mantas Šerpenskas yra pakaltinamas, bet bylos perspektyva – kol kas miglota

Praėjusį pavasarį Varėnos rajone išėjusi pabėgioti dingo ir po mėnesio rasta nužudyta devyniolikmetė Senosios Varėnos gyventoja Sandra Naujūnaitė. Dėl šio visą Lietuvą sukrėtusio nusikaltimo įkliuvo alytiškis Mantas Šerpenskas, įtariamąjį ilgai tyrė psichiatrai. Ekspertai prokuratūrai jau pateikė išvadą, kad vaikinas daugmaž sveikas ir gali atsakyti už savo poelgius. Tačiau kada M.Šerpensko byla pasieks teismą, dar neaišku.
S.Naujūnaitės laidotuvės
Sandros Naujūnaitės laidotuvės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rezonansinę bylą kuruojantis Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Egidijus Palaima 15min.lt informavo, kad yra gavęs ir trumpai susipažinęs su alytiškiui Mantui Šerpenskui atliktos stacionarios psichiatrinės ekspertizės išvadomis. Esminė žinia – įtariamasis varėniškės Sandros Naujūnaitės žudikas yra pakaltinamas ir gali būti teisiamas.

„Ekspertai patvirtino, kad jis gali atsakyti už savo veiksmus“, – 15min.lt sakė E.Palaima.

Ne kiekvieną dieną tokie nusikaltimai vyksta ir ne kiekvienas žmogus gali tokį nusikaltimą padaryti...

2013 m. gegužės 16 dieną devyniolikmetė Sandra Naujūnaitė dingo Varėnos rajone, išėjusi pabėgioti. Mįslingas dingimas kėlė daug diskusijų, apaugo versijomis.

Kaip paaiškėjo vėliau, lemtingą vakarą prie merginos pamiškėje stabtelėjo raudonas žudiko golfas.

Atlikdami tyrimą dėl Senosios Varėnos kaimo (Varėnos r.) gyventojos S.Naujūnaitės dingimo ir tikrindami turimą informaciją, naktį iš birželio 10-osios į 11-ąją, Alytaus apskrities VPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai ir Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai Trakų rajone esančiame miško masyve rado užkastą, kaip įtariama, ieškomos merginos lavoną. Įtariamasis jos nužudymu 20 metų alytiškis M.Šerpenskas buvo sulaikytas.

Ambulatorinė psichiatrinė ekspertizė įtariamajam paskirta ne todėl, kad kilo abejonių dėl jo dvasinės sveikatos būklės, o iš esmės pagal bendrą galiojančią tvarką.

Pasak tyrimui vadovaujančio prokuroro E.Palaimos, vienintelis išskirtinis kriterijus dėl ekspertizės būtinumo šiuo atveju buvo padaryto nusikaltimo žiaurumas: „Ne kiekvieną dieną tokie nusikaltimai vyksta ir ne kiekvienas žmogus gali tokį nusikaltimą padaryti.“

Kauno apygardos prokuratūros atstovo žodžiais tariant, jis ne šamanas, todėl dar negali pasakyti ir net nenori spėlioti, kada S.Naujūnaitės nužudymo byla pasieks teismą.

Alytausgidas.lt nuotr./Mantas Šerpenskas
Alytausgidas.lt nuotr./Mantas Šerpenskas

E.Palaima paaiškino, kad į prokuratūra turi suplaukti visi bylos duomenys, tik tada juos bus galima išanalizuoti, apibendrinti, surašyti kaltinamąjį aktą ir perduoti visą svarbią ikiteisminio tyrimo medžiagą teismui.

Prokuroras minėjo, kad dar nebaigti DNR, mikropluoštų, cheminiai ir kitokie bylai reikšmingi tyrimai, kurie patvirtins arba paneigs iki šiol surinktus įkalčius.

Už žiaurų žmogaus gyvybės atėmimą pakaltinamas asmuo gali būti nuteistas kalėti iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius