Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Verdiktas ugniagesio šeimą pražudžiusiam I.Cvetkovui: 10 metų ir šimtai tūkstančių eurų artimiesiems

10 metų atviroje kolonijoje ir 190 tūkst. eurų žalos atlyginimas žuvusiųjų artimiesiems – tokį nuosprendį apeliacinėje byloje paskelbė Klaipėdos apygardos teismas. Apeliacinis teismas nepakeitė pirmoje instancijoje Igoriui Cvetkovui skirtos laisvės atėmimo bausmės, tačiau žalos atlyginimo dydį sumažino daugiau nei trečdaliu.
Igoris Cvetkovas ir jo advokatas V.Martyšius
Igoris Cvetkovas ir jo advokatas V.Martyšius / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Šiurpi nelaimė įvyko prieš trejus metus, 2015-ųjų spalį, kelyje Šiauliai–Palanga, Plungės rajone. Ekspertai nustatė, jog lemtingą vakarą I.Cvetkovas, vairavęs „Hyundai Galloper“, išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą ir sudarė kliūtį priešais atvažiuojančiam BMW automobiliui, kurį vairavo ugniagesys Ramūnas Dargužas. Siekdamas išvengti susidūrimo šis metėsi į atsilaisvinusią juostą, tačiau į ją sugrįžo ir I.Cvetkovas. Automobiliams susidūrus kaktomuša, žuvo trys žmonės, gyva liko tik dabar jau 14 metų mergaitė, likusi našlaite ji gyvena su močiute. Jai tiek Plungės teismas, tiek apeliaciją išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas priteisė 100 tūkstančių eurų žalą, kurią turės atlyginti I.Cvetkovas.

Nustatyta, jog avarijos metu I.Cvetkovas buvo neblaivus, jam nustatytas 1,68 promilės girtumas. Avarijos metu sužalotas ir jis pats bei kartu važiavę keleiviai. I.Cvetkovui buvo amputuota kairė ranka, dešinioji – kelis kartus operuota.

„Nusikaltimas padarytas neblaivaus asmens, kuris sąmoningai, niekieno neverčiamas vartojo alkoholinius gėrimus ir sėdo prie vairo, keldamas pavojų ne tik kitų eismo dalyvių gyvybei, sveikatai ar jų turtui, bet kartu ir savo šeimos nariams, kurie atsitiktinumo dėka eismo įvykio metu liko gyvi, bet jie taip pat buvo sužaloti.

Nuo šio neatsargaus nusikaltimo nukentėjo 7 žmonės, mažametis vaikas neteko visos savo šeimos. Tos aplinkybės, kokiomis buvo padarytas I.Cvetkovo nusikaltimas, net ir tuo atveju, kai pačiam kaltininkui kilo padarinių, sudaro pagrindą teismui paskirti maksimalią sankcijoje nustatytą bausmę“, – rašoma teisėjų Daliaus Jocio, Savinijaus Katausko ir Aurelijos Sadauskaitės paskelbtoje nutartyje.

Bandė įrodyti nesąs pajėgus atlikti bausmės

Teismo sprendimu nepatenkintas I.Cvetkovas bandė įrodyti, jog yra nepajėgus atlikti dešimties metų įkalinimo bausmę, kurią Plungės teismas jam skyrė 2017-ųjų gruodį. Tuomet teismas taip pat priteisė 310 tūkstančių eurų artimųjų netekusiems šeimos nariams.

Sakydamas baigiamąją kalbą I.Cvetkovo advokatas V.Martyšius teigė netikėjęs, jog patyrusi Klaipėdos apygardos teismo kolegiją „buldozerio principu nurašys sergantį žmogų tiesiai atlikti laisvės atėmimo bausmę.“ Advokatas bandė motyvuoti, jog rankos netekęs jo ginamasis nėra pajėgus atlikti įkalinimo bausmės, nes jam pačiam reikalinga pagalba.

Pats I.Cvetkovas teigė nežinantis, ką pasakyti, ir tardamas paskutinį žodį tarė: „Ką aš galiu pasakyti... Kas atsitiko, tas atsitiko.“

Šeimos narių netekę artimieji teigė, jog I.Cvetkovas jų nė neatsiprašė, o jei taip būtų pasielgęs ir nuoširdžiai gailėjęsis, byla galėjo turėti visai kitokį posūkį.

Sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos aukščiausiajam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius