Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vergystė Lietuvoje: pas ūkininką Klaipėdos rajone dirbo už alų, cigaretes ir kelis eurus

Menkai išsilavinę, stokojantys socialinių įgūdžių, kas vakarą išgeriantys kelis „bambalius“ alaus, tačiau dirbantys nuo ryto iki vakaro be išeiginių – toks vergovę patyrusių, ūkio darbams samdytų vyrų, sutikusių dirbti už cigaretes, alų ir šimtą eurų per mėnesį, paveikslas. Apie darbą nuo ankstyvo ryto iki pat vakaro penktadienį teisme pasakojo Klaipėdos rajono gyventojas Rolandas, antrasis liudytojas į teismą atėjo girtutėlis ir atsidūrė areštinėje.
Kiaulės
Rolandas pasakoja ūkyje dirbęs nuo ryto iki vakaro už alų, cigaretes ir kelis eurus. / 123rf.com nuotr.

Rolandas ir Darius prieš porą metų dirbo pas ūkininką Ediką Mankevičių. Pastarasis kaltinamas prekyba žmonėmis ir jų išnaudojimu vergiškam darbui tiek Lietuvoje, tiek Didžiojoje Britanijoje. Ūkininkas neneigia, jog vyrai dirbo, tačiau teisme pasakoja rūpinęsis darbininkais, juos vežęs pas gydytojus, pirkęs akinius.

Gaudė vištas

Į viešumą lietuvių išnaudojimo istorija iškilo Didžiojoje Britanijoje, kuomet britų „The Guardian“ paskelbė apie šiurpias sąlygas, kuriomis gyveno ir dirbo emigrantai iš Lietuvos. Savo patirtimi drąsiai su spauda prieš dvejus metus pasidalijo lietuvis Laurynas Kelpša.

Ši byla atsirito iki Klaipėdos apygardos teismo. Jame birželį du klaipėdiečiai pasakojo apie patirtą siaubą. Vienas trejus, kitas penkerius – tiek vergijos metų patyrė du klaipėdiečiai, dirbę Didžiojoje Britanijoje, kur gaudydavo vištas. Paklausti, kiek valandų dirbo per dieną, vyrai tuomet sakė, jog verčiau reikėtų klausti, kiek valandų jie ilsėdavosi. Iš vienos fermos į kitą nuo darbo kruvinomis rankomis vežioti vyrai miegodavo autobusiukuose, o neretai valgydavo tose pačiose fermose auginamų vištų žalius kiaušinius, nes tiesiog neturėdavę nieko kito.

Youtube nuotr./Vištų gaudytojai
Youtube nuotr./Vištų gaudytojai

Į kaltinamųjų suolą sėdo 55-erių Klaipėdos rajono gyventojas, ūkininkas Edikas Mankevičius. Nuotoliniu būdu iš Didžiosios Britanijos teismo procese dalyvauja dar du kaltinamieji, britų pora, 56-erių Jacqueline Hazel Judge ir 58-erių Darrelas Johnas Houghtonas. Trijulė kaltinama bendrininkų grupėje vykdžiusi prekybą žmonėmis ir juos išnaudojusi vergiškam darbui.

Gabeno dirbti į Didžiąją Britaniją

Kaip paskelbė prokuroras R.Ušinskas, nuo 2006 metų gruodžio iki 2013 metų liepos, kaltinamieji apgaule verbavo ir gabeno žmones žinodami, kad pasinaudojant jų pažeidžiamumu, panaudojant fizinį ir psichinį smurtą, jie bus išnaudojami fiziniam darbui. Teisme skambėjo, jog žmonės išnaudoti vergijos sąlygomis – dirbo neturėdami nustatytų darbo valandų, be poilsio režimo, neturėjo normalių gyvenimo sąlygų, buvo gąsdinami. Lietuvis, anot klaipėdiečių, buvo tarpininkas, kuris į Didžiąją Britaniją vežė žmones darbui. Britai organizuodavo darbą – veždavę darbuotojus į fermas.

Klaipėdos rajono ūkininkas E.Mankevičius penktadienį teisme išvydo du vyrus, atvesdintus policijos, mat patys jie į teismą atvykti nesugebėjo – Rolandą ir Darių, kurie prieš porą metų dirbo jo ūkyje nelegaliai. Rolandas sakėsi iš savo kaimo neturintis normalaus susisiekimo, tad negalėjęs atvykti savarankiškai.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./E.Mankevičius kaltinamas prekyba žmonėmis. Didžiojoje Britanijoje žmonėms teko dirbti vergijos sąlygomis.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./E.Mankevičius kaltinamas prekyba žmonėmis. Didžiojoje Britanijoje žmonėms teko dirbti vergijos sąlygomis.

Tiesa, parodymus pajėgus buvo duoti tik Rolandas, mat Darius į teismą atvyko akivaizdžiai apgirtęs, nesugebėjo perskaityti net priesaikos teksto.

„Mano akys silpnos“, – teisinosi jis, neslėpdamas, jog šiandien sunkios pagirios.

Teisėjai siekiant įsitikinti, ar nukentėjusiuoju byloje pripažintą vyrą galima apklausti, į teismo salę buvo iškviesti policijos pareigūnai. Jie nustatė 2,17 promilių girtumą. Vyras išvežtas į areštinę ir bus apklausiamas kitą savaitę.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Duoti parodymų į Klaipėdos apygardos teismą vyras atėjo apgirtęs.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Duoti parodymų į Klaipėdos apygardos teismą vyras atėjo apgirtęs.

Dirbo nuo ryto iki nakties

Pas E.Mankevičių 2016 metais tris mėnesius dirbęs Rolandas pasakojo, jog apie galimybę dirbti pas ūkininką jam papasakojęs kaimynas. Šis ieškojęs, kur užsidirbti „kapeiką“, tad darbo sąlygos jam tikusios. Vyrai sutarė, jog šis dirbs ūkyje už 100 eurų per mėnesį, porą „bambalių“ alaus kasdien, porą blokų cigarečių per mėnesį, taip pat nemokamai gyvens ūkiniame pastate, kuriame yra atskiri kambariai, dušas, virtuvė, ir bus maitinamas.

Rolandas sako nesijaučiantis nukentėjęs šioje byloje, nes sąlygas žinojo ir jos jam tikusios.

„Žinojau, kad dirbsiu prie ūkio, prie gyvulių. Esu dirbęs tą darbą, pas ūkininką Telšiuose, tai darbą žinojau, smarvės nebijau“, – sakė jis.

Tiesa, sako supykęs, kuomet E.Mankevičius nesumokėjo pažadėto atlygio, vieną mėnesį davęs 50, kitą – 20, o trečiąjį vos 10 eurų.

Vieną mėnesį davęs 50, kitą – 20, o trečiąjį vos 10 eurų.

„Visą vasarą su guminiais, po 14 valandų, įsivaizduokite“, – teisėjai dievagojosi Rolandas, tikindamas, jog E.Mankevičius mokėdamas atlygį sakydavo daugiau neturįs. Galiausiai kaime gyvenančiam vyrui trūko kantrybė, sako išvežtas pailsėti kelioms dienoms namo, daugiau nebegrįžęs. Pas ūkininką liko ir jo pasas, mat vyras jį davė tikėdamasis, jog bus oficialiai įdarbintas. Teisėjos paklaustas, ar nori prisiteisti nesumokėtus pinigus, tik numojęs ranka.

Rolandas teisėjai pasakojo dirbęs nuo ryto iki vakaro, nuo 7 iki 23 valandos, be laisvadienų. Pirmąsias išeigines gavęs tik po mėnesio darbo, kuomet šeimininkas jį parvežė namo.

Darbas būdavęs įvairus – iki pietų valydavęs, šerdavęs apie 30–40 kiaulių, popietę dirbdavęs, ką paliepdavo šeimininkas – dažydavo, valydavo, ką nors paremontuodavo, eidavo pasirūpinti triušiais. Vakarais vėl eidavo šerti kiaulių. Sako atsipūsdavęs, kai ūkininkas išvykdavo, tuomet leisdavo sau dažniau patraukti dūmą.

„Jis sakydavo, kad mato mus, kur bebūtume. Kameros visur yra“, – kalbėjo savęs nukentėjusiuoju nelaikantis Rolandas.

Vakarais šeimininkas abiem darbuotojams duodavęs sutartus du „bambalius“ alaus.

Jis sakydavo, kad mato mus, kur bebūtume. Kameros visur yra, mus matydavo.

„Kas tas alus, ne spiritas. Atsipalaiduot, atsigert“, – paklaustas, ar kas vakarą išgerdavo alų, sakė dvi dukras turintis Rolandas, dar pridūrė, kad kartais būdavo tiek pavargęs, jog užtekdavo ir vieno „bambalio“.

Ūkininkas jam parūpindavęs maisto produktų, iš kurių jis gamindavęs sau maistą.

Stengėsi dėl darbuotojų

E.Mankevičius penktadienį teisme neneigė, jog į teismą atvesdinti vyrai pas jį dirbo, tačiau savo klausimais nukentėjusiajam Rolandui bandė parodyti, jog rūpinosi darbuotojais.

Ūkininkas pasakojo pirkęs žvakes ir gėles, vežęs Rolandą aplankyti ir sutvarkyti jo sūnaus kapo. Taip pat pasirūpinęs jo sveikata, vežęs pas gydytoją, pirkęs akinius. Maisto produktų vyrui įduodavęs ir veždamas namo išeiginėms. Produktų pasakoja parūpinęs ir Rolandui užsiminus, jog artėja giminaičio gimtadienis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius