-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslininkai vietoj mobiliųjų telefonų „eksportavo“ plytas

Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai išaiškino neteisėto mobiliųjų telefonų neišvežimo ir pasikėsinimo neišvežti iš Lietuvos stambaus masto atvejus už maždaug 13 mln. litų, šitaip valstybei nesumokant per 3 mln. litų pridėtinės vertės mokesčių.
Sulaikytas krovinys
Sulaikytas krovinys / Muitinės nuotr.

Kaip rašoma Muitinės kriminalinės tarnybos pranešime, gegužės pradžioje muitinės kriminalistai laikinai sulaikė du Kaune veiklą vykdžiusių įmonių direktorius ir vieną jų darbuotoją.

Minėti asmenys įtariami organizavę ar padėję organizuoti neteisėtą prekių neišvežimą iš Lietuvos bei eksporto, tranzito ir muitinės procedūrų klastojimą.

Įtariama, kad šie asmenys neteisėta veikla vertėsi daugiau kaip pusę metų ir per tą laiką Lietuvos valstybei, kaip įtariama, padarė apie 3 mln. litų žalos.

Į muitinės kriminalistų akiratį dvi Kaune veikusios įmonės pateko daugiau kaip prieš pusmetį. Pagrindinė šių įmonių veikla buvo mobiliojo ryšio telefonų eksportas į Rusiją arba telefonų gabenimas į šią šalį tranzitu.

Tačiau muitinės pareigūnams kilo įtarimų, kad siekiant išvengti mokesčių ir pasipelnyti iš nelegaliai parduodamų telefonų šių įmonių vadovai vykdo neteisėtą veiklą fiktyviai užbaigdami tranzito bei eksporto procedūras į Rusiją gabendami tik dokumentus, o mobiliųjų telefonų neišveždami.

Tyrimą atliekantys MKT pareigūnai patikrino muitinės terminalą, kuriame, kaip nurodyta dokumentuose, turėjo būti sandėliuojamos paruoštos eksportuoti mobiliųjų telefonų siuntos.

Atidarius siuntas paaiškėjo, kad vietoj mobiliųjų telefonų siuntose buvo prikrauta plytų ir kitokių statybinių medžiagų, o mobiliojo ryšio telefonai, kurie turėjo būti eksportuoti Rusijos klientams, liko neišvežti iš Lietuvos.

Kaip įtariama, daugiau kaip pusmetį dirbdami pagal šią schemą, užuot gabenę mobiliuosius telefonus, verslininkai Rusijos klientams „eksportavo“ plytas.

Manoma, kad būtent tokiu būdu Lietuvos rinkoje atsirado pigių, be dokumentų parduodamų mobiliųjų telefonų, o sąžiningai telefonais prekiaujantiems verslininkams tapo vis sunkiau konkuruoti su itin žemomis kainomis telefonus pardavinėjusiais vertelgomis.

Abiejose įmonėse buvo atliktos kratos, jų vadovai ir vienas darbuotojas sulaikyti. Atliekant tyrimą kartu su MKT pareigūnais dalyvavo ir Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistai.

Dėl šio įvykio MKT Vilniaus skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 200 str. (Neteisėtas prekių ar produkcijos neišvežimas iš Lietuvos Respublikos). Įtariamiesiems gresia laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius