Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslininkas teisme tikino, kad pasikėsinimą į jį išgalvojo prokurorai

Žmogžudysčių ir banditizmo byloje liudijęs verslininkas Algirdas Žemaitis neigė, kad į jį ir jo žmoną buvo surengtas pasikėsinimas. Tuo metu prokurorai dėl bandymo susprogdinti organizavimo kaltina Joną Bielskį.
Vilniaus apygardos teismas
Vilniaus apygardos teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Verslas

Vilniaus apygardos teismas (VAT) pirmadienį tęsė baudžiamosios bylos, kurioje vienu kaltinamųjų yra Palangos verslininkas Gediminas Jacka, su Kauno nusikalstamu pasauliu siejami Arikas Pastuškovas ir Jonas Bielskis, Klaipėdos ir Šiaulių teisėsaugininkams žinomi Saulius Skėris ir Viktoras Mula, nagrinėjimą.

Pirmadienį VAT atvertė bylos epizodą, kuriame prokurorai kaltina S.Skėrį ir V.Mulą bandžius 1993 metų pabaigoje susprogdinti prieštaringai vertinamą Kauno verslininką A.Žemaitį, pravarde Kukas, bei jo žmoną Iloną.

Vieno iš liudytojų, šiuo metu už nužudymus iki gyvos galvos kalinčio Ričardo Baratinsko, pravarde Marafonas, teigimu, verslininką norėjęs susprogdinti J.Bielskis. Esą, šis įsižeidė, kad A.Žemaitis žaisdamas kortomis apkaltino jį sukčiavus ir grasino ginklu.

Pasak liudytojo, prie automobilio dugno sprogmenį pritaisė V.Mula, tačiau jis esą nesprogo dėl to, kad verslininkas sprogmenį pastebėjo tuo metu, kai jo žmona važiavo atbuline eiga.

R.Baratinsko teigimu, iš karto po nepavykusio pasikėsinimo jam paskambinęs A.Žemaitis ir paprašęs atvykti. Tai esą buvo ne paskutinis bandymas nužudyti verslininką - jį dar buvo ketinta nušauti, tačiau tuo metu A.Žemaitis buvo labai atsargus ir net po kiemą vienas nevaikščiojo, vengė vienas išeiti iš namų.

Kad sprogdinimo užsakovas yra J.Bielskis, o vykdytojas - V.Mula, R.Baratinksas tikino sužinojęs 2000 metais iš pačio V.Mulos, kai jie abu buvo suimti.

Teismui pats A.Žemaitis neigė, kad jį kas nors būtų kėsinęsis susprogdinti, o su J.Bielskiu ar kuo kitu jokių konfliktų niekada neturėjęs.

Pasak verslininko, jam pareigūnai bandė įpiršti, kad į jį buvo kėsintasi, o jo velionė žmona apie bandymą susprogdinti pareigūnams pasakojusi tik dėl to, kad jie "piktuoju išsiskyrė".

VAT pirmadienį taip pat nusprendė, kad į posėdžius privalo atvykti tik tie kaltinamieji, kurių epizodus teismas nagrinės.

Vieninteliam G.Jackai bus privaloma atvykti į visus posėdžius. Tokį sprendimą VAT priėmė, kai Palangos verslininkas teismą bandė tikinti, kad atvykti į posėdžius jam gali sutrukdyti sveikatos būklė.

Nagrinėti didelės apimties baudžiamąją bylą dėl žmogžudysčių, banditizmo ir kitų sunkių nusikaltimų teismas pradėjo vasario viduryje.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento ir kriminalinės policijos ištirtoje byloje yra 12 nusikalstamos veikos epizodų.

Nusikaltimai padaryti 1992-2001 metais. Kaltinimai dėl sunkių nusikaltimų pateikti 13 asmenų, 5 iš jų kaltinami buvę ginkluotos banditų gaujos nariai. Visi kaltinamieji anksčiau teisti, kai kurie - daug kartų, 7 kaltinamieji šiuo metu atlieka laisvės atėmimo bausmes už kitus nusikaltimus.

Gaujos nariai kaltinami dėl trijų nužudymų, pasikėsinimų nužudyti visuomenei pavojingu būdu, didelės vertės turto prievartavimais neteisėtai atimant nukentėjusiesiems laisvę.

Bylos duomenimis, S.Skėris ir V.Mula 1992 metais organizavo ginkluotą gaują, kurios tikslas buvo pulti asmenis, be to, jie patys dalyvavo gaujoje ir jos daromuose užpuolimuose. Ginkluota gauja veikė dviem etapais iki 2000-ųjų pabaigos.

Gaujai nepriklausantys 8 kaltinamieji įtariami padarę įvairius nusikaltimus: organizavę nužudymą, apgaule užvaldę didelės vertės turtą, savavaldžiavus, pasikėsinus padaryti sunkų sveikatos sutrikdymą dėl nukentėjusiojo asmens tarnybos pareigų vykdymo, neteisėtai disponavus dideliu kiekiu šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų ir sprogstamųjų medžiagų, neteisėtai perėjus svetimos valstybės sieną.

Pagal nusikaltimų metu galiojusią Baudžiamojo Kodekso redakciją už banditizmą įtariamiesiems gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 15 metų arba iki gyvos galvos. Teismui perduotą baudžiamąją bylą sudaro 105 tomai dokumentų.

Planuojama, kad šios didelės apimties bylos nagrinėjimas teisme turėtų užtrukti iki birželio pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius