-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienai protesto po Garliavos įvykių iniciatorių KTU dėstytojai Linai Šulcienei gresia administracinė atsakomybė

Gegužės 17-ąją visa Lietuva stebėjo Garliavos istorijos, kurios atgarsius girdime iki šiol, pabaigą: velionio Drąsiaus Kedžio dukra buvo perduota motinai Laimutei Stankūnaitei. Už dviejų dienų, šeštadienį, Kaune įvyko nepatenkintųjų šiuo teismo sprendimo įvykdymu protesto akcija. Akcija buvo nesankcionuota, t.y. surengta neturint savivaldybės administracijos leidimo.
Lina Šulcienė
Lina Šulcienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno apylinkės teismas pirmadienį pradėjo nagrinėti administracinę bylą, kurioje Kauno technologijos universiteto filosofijos dėstytoja Lina Šulcienei įvardijama buvusi viena eisenos nuo Įgulos bažnyčios iki Rotušės aikštės iniciatorių. Jai gresia administracinė atsakomybė, nes eitynės organizuotos negavus leidimo, kuris išduodamas likus ne mažiau 5 dienoms iki renginio.

L.Šulcienė pripažįsta, kad per socialinį tinklą „Facebook“ kvietė žmones ateiti protestuoti „prieš tai  kas įvyko gegužės 17-ąją“ ir leidimo rengti eitynes neprašiusi, nes žinojusi, jog toks išduodamas  likus bent 5 dienoms iki renginio.

Tačiau dėstytoja tikina, kad jos inicijuotas „flashmob“ (kalbininkai siūlo naudoti vertimus žaibiškas sambūris, sulėktuvės, sąspietis) tipo renginys, kuriam, jos įsitikinimu, leidimo nereikia, neįvyko, o vykusios eitynės – kitų žmonių suorganizuotas.

Nutartį, kuri galės būti skundžiama, teismas skelbs trečiadienį.

Patarė mero tėvas Rytas Kupčinskas

„Visi užsiklijuosime burnas juoda izoliacine juosta – tai nebylaus protesto ir sykiu pavienio žmogaus balso valstybėje ignoravimo simbolis. Ant kairės rankos prie peties užsirišime du kaspinėlius – violetinį, simbolizuojantį Klonio gatvės įvykius, ir juodą – gedulo ženklą. Stosime į vieną vieningą vorą – vienybės simbolis. Dešinę dešinę ranką uždėsime prieš save esančiam žmogui ant peties. Pirmasis žmogus voroje neš plakatą su užrašu „Mergaitė klykė iš džiaugsmo“.

Oficialus leidimas renginiui neduotas. Tokiam leidimui gauti trūktų laiko (oficialiai reiktų 5 dienų). Tačiau dabar to ir nereikia, nes akcijos nederėtų traktuoti kaip organizuojamo renginio. Tai vadinamasis „flashmobas“ – socialiniais tinklais parengtas „blyksnis“.

Būkite atidūs akcijos metu galimoms provokacijoms. Bet koks incidentas, kliudymas, konfliktas tebus priimamas ramiai ir išmintingai, jį ignoruojant arba siekiant, kad jis tučtuojau užgestų“, – „Facebook“ tinkle skelbė L.Šulcienė.

Teisme moteris pripažino, kad sulėktuvių idėją jai pamėtėjo Seimo narys, Kauno mero Andriaus Kupčinsko tėvas Rytas Kupčinskas, per kurį L.Šulcienė ir jos vyras Artūras bandė netiesiogiai susisiekti ir su miesto vadovu. Politikas esą pakartojęs, jog eitynėms reikalingo leidimo gauti nepavyks, nes likę per mažai laiko, todėl galima surengti „flashmobo“ akciją.

Pasiskolina tik renginio formą

Žaibiškai išpopuliarėjusių sąspiečių priedanga naudojasi ir taip išradingai į save dėmesį atkreipti bando ir politikai, ir verslininkai, ir visuomenės veikėjai. Tačiau jie tiesiog pasinaudoja renginio forma, prarasdami žaibiškos akcijos, kurios dažniausiai rengiamos tiesiog dėl smagumo ar siekiant išreikšti meninę idėją, prasmę.

Be to, žaibiški sambūriai trunka vos kelias ar keliolika minučių, o vėliau akcijoje dalyvavę žmonės tiesiog greitai išsiskirsto ir pradingsta minioje, it nieko nebūtų buvę. L.Šulcienės organizuotos „flashmobo“ akcijos laikas – mažiausiai valanda ir ji būtų pasibaigusi maldomis ir kalbomis prie Maironio paminklo. Tad vargu ar toks renginys įtilptų į „flashmobo“ apibrėžimą. Komerciniais, politiniais ir kitokiais tikslais rengiamos panašios akcijos kartais vadinamos „smartmobais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius