-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viešai apie narkotikų gabenimo istoriją prabilęs įmonės vadovas teismo neįtikino: kalės 11 metų

Kauno apygardos teisme baigta nagrinėti didelio kiekio narkotikų gabenimo vilkiko puspriekabėje byla. Krovinių pervežimo įmonę „Juma Logistics“ valdantis 42-ejų metų Aleksandras Panasiukas, anksčiau 15min atvirai papasakojęs, kaip įsivėlė į šią mįslingą istoriją, pripažintas kaltu įvykdęs nusikaltimą. Vyras už grotų pasiųstas kalėti vienuolikai metų.
Aleksandr Panasiuk
Aleksandr Panasiuk / Aliaus Koroliovo ir Lietuvos muitinės nuotr.

Teismas nusprendė A.Panasiuką pripažinti kaltu neteisėtai gabenus labai didelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų. Už tai jam paskirta 11 metų laisvės atėmimo bausmė. Taip pat jis pripažintas kaltu ir dėl kontrabandos. Už tai paskirta 3,5 metų laisvės atėmimo bausmė. A.Panasiukui paskirtos bausmės buvo subendrintos – bendrai paskirta kalėti 11 metų. Ši bausmė subendrinta su Kauno apylinkės teismo 2017 m. rugsėjo 19 d. nuosprendžiu paskirta bausme, tačiau galutinis įkalinimo laikas liko toks pats – 11 metų nelaisvės.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Aleksandr Panasiuk
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Aleksandr Panasiuk

Teismas nusprendė A.Panasiuką pripažinti kaltu neteisėtai gabenus labai didelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų. Už tai jam paskirta 11 metų laisvės atėmimo bausmė. Taip pat jis pripažintas kaltu ir dėl kontrabandos.

Skirdamas bausmę kaltinamajam, teismas atsižvelgė į padarytų nusikalstamų veikų pavojingumą, kaltės formą bei rūšį, veikų motyvus bei tikslus, kaltininko asmenybę, jo atsakomybę lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių nebuvimą.

Negalėjo nežinoti

Anot Kauno apygardos teismo, visuma ištirtų aplinkybių leidžia teigti, kad narkotinių/psichotropinių medžiagų gabenimui buvo pasiruošta iš anksto, o pats slėptuvių įrengimas, narkotinių medžiagų sudėjimas, reikalavo pakankamai ilgo laiko, kas nėra įmanoma be naudotojo žinios. Nors nėra nustatyta, kada ir kur tai buvo padaryta (įrengta slėptuvė, joje paslėptos narkotinės ir psichotropinės medžiagos), tačiau šių aplinkybių nenustatymas, nustačius jų gabenimo per Lietuvos sieną bei Lietuvos teritorija, vėlesnį jų laikymą saugojimo aikštelėje bei gabenimą iš jos faktus, veikos kvalifikavimui reikšmės neturi.

Narkotinių medžiagų paslėpimo būdas, jų kiekis, leidžia teigti, jog A.Panasiukas neabejotinai žinojo apie automobilyje jo laikomas ir gabenamas narkotines ir psichotropines medžiagas bei didelį jų kiekį, t. y. veikė tiesiogine tyčia.

Vidinį teismo įsitikinimą tokia išvada patvirtina ir tai, jog kaltinamasis, pamatęs muitinės pareigūnus, rikiavosi į antrą juostą, tokiu būdu stengdamasis išvengti sustabdymo, kas vėlgi, nors ir netiesiogiai, patvirtina A.Panasiuką žinojus apie neteistai gabenamą nelegalų krovinį. Būtent tuo galėtų būti paaiškinamas ir A.Panasiuko nervingumas tikrinimo metu bei jam pasiimant transporto priemonę iš saugojimo aikštelės.

Už šią nusikalstamą veiką kaltinamajam grėsė įkalinimas nuo 10-ties iki 15-ikos metų. Prokurorė siūlė įkalinti A.Panasiuką 12-ikai metų.

Išsinuomojo puspriekabę iš kauniečių

Krovinių pervežimo įmonę, registruotą Estijoje, valdančio A.Panasiuko istoriją 15min aprašė šių metų balandžio pradžioje. Tuo metu jau dešimtą mėnesį Kauno tardymo izoliatoriuje leidęs kaunietis pats kreipėsi į redakciją – tikino esąs nekaltas. Pasak jo, vieninteliai įrodymai, kurie egzistuoja prieš jį – išsinuomotoje puspriekabėje Lietuvos muitininkų rasti narkotikai. A.Panasiukas įnirtingai tikino nežinojęs, kad toje puspriekabėje yra meistriškai įrengta slėptuvė, nežinojęs ir to, kad į Lietuvą įvežė didelį kiekį narkotikų. Ant paketų rasti ne jo delnų atspaudai.

A.Panasiukas įnirtingai tikino nežinojęs, kad toje puspriekabėje yra meistriškai įrengta slėptuvė, nežinojęs ir to, kad į Lietuvą įvežė didelį kiekį narkotikų. Ant paketų rasti ne jo delnų atspaudai.

Kai 2016 m. pabaigoje baigėsi samdomo vairuotojo iš Ukrainos leidimas dirbti svečioje šalyje, prie vilkiko vairo sėdo pats įmonės vadovas. Į pirmąjį reisą jis išvažiavo 2017 m. pradžioje. Grįžęs po mėnesio nusprendė pasikeisti priekabą – išsinuomojo ją iš kauniečių įmonės „Vežam jums“.

„Apžiūrėjau, nieko įtartino joje nepastebėjau, vidaus nematavau. Pasirašėme perdavimo-priėmimo aktą. Važinėjausi su ta priekaba apie du mėnesius. Kiekvieną dieną ją pasikraudavau arba iškraudavau. Keliasdešimt krovinių pervežiau. Didžiulių įmonių sandėlių darbuotojai kraudavo į tą priekabą – nieko įtartino taip pat nepastebėjo“, – balandį 15min teigė A.Panasiukas.

Paskutinis krovinys, kurį jis vežė, buvo plastiko granulės. Pasikrovė jis jas birželio 29 d. didžiulėje gamykloje Belgijos Antverpeno mieste. Pristatymas buvo numatytas liepos 3 d. Alytuje.

Lietuvos muitinės nuotr./„Iveco“ vilkike aptikta 13 kg narkotikų
Lietuvos muitinės nuotr./„Iveco“ vilkike aptikta 13 kg narkotikų

Slėptuvę atrado muitininkai

Į gimtinę A.Panasiukas sugrįžo liepos 1 d. Vilkiką iki liepos 3-iosios paliko saugomoje aikštelėje Sargėnuose. Liepos 3-ąją, pasiėmęs abi savo mažametes dukras, įmonės vadovas sėdo prie vilkiko vairo ir pasuko Alytaus link, kur turėjo priduoti krovinį, tačiau netrukus buvo sustabdytas muitininkų. Šie, įtarę, kad puspriekabėje yra slėptuvė, liepė važiuoti į Kybartų pasienio ruožą. Ten puspriekabėje ir buvo aptikti paslėpti narkotikai.

Slėptuvėje (pertvara, sukūrusi 10 cm pločio tuščią erdvę, buvo padaryta iš aliumininių skersinių lentų) aptikti paketai su narkotine medžiaga. Rasta 10 088,7 g kanapių (antžeminių dalių), 410,65 g gryno kokaino miltelių, 14,5009 g Psilocybe (glotniagalvių) genties grybų grybienos skleročių. Bendras visų 17 rastų paketų svoris – 12,9 kg.

Lietuvos muitinės nuotr./„Iveco“ vilkike aptikta 13 kg narkotikų
Lietuvos muitinės nuotr./„Iveco“ vilkike aptikta 13 kg narkotikų

„Jei aš grįžtu su narkotikais į Lietuvą, gal skubėčiau juos išimti? Narkotikų kontrabandininkams, manau, svarbiausia pervežti per sienas prekę, o ne važinėtis po Lietuvą dar kelias dienas su jais“, – tikino A.Panasiukas.

Bandė nušalinti prokurorę ir teisėją

Labiausiai A.Panasiuką piktino tai, kad visą bylos nagrinėjimo laikotarpį jis turėjo praleisti už grotų – nematė šeimos, negalėjo jos išlaikyti. Vilkikas, vis dar priklausęs Estijos bankui, buvo sulaikytas, tad A.Panasiukas negalėjo jo siųsti į reisus. Kaip pats tikina, per 9 mėnesius, praleistus tardymo izoliatoriuje, tapo bėdžiu, paliko šeimą be skatiko.

„Sėdžiu izoliatoriuje, skaitau naujienas. Štai su baikerio dingimu siejamam Obliui (Laurynas Baltrūnas – aut. past.) gresia nuo 10 iki 15 metų kalėjimo, bet jį ėmė ir paleido į laisvę. Sėdi kaime, kur net ne visuomet ryšio priemonės veikia. Mindaugas Mažeika-Asilas taip pat laisvėje, nors vyksta teismai, kuriuose jis kaltinamas nužudymu. Užkietėjęs nusikaltėlis, neturintis nei darbo, nei šeimos. Tai kokie čia dvigubi standartai? Turi 150 apykojų nusipirkę, o naudoja tik 78. Man vienos nenori skirti. Kodėl?“ – klausė A.Panasiukas.

Pasak jo, nėra nė vieno įrodymo, kad į puspriekabę narkotikus įdėjo jis ar kad vežė juos žinodamas. Viskas tik prielaidos ir nuomonės. Nenustatyta ir jokių bendrininkų.

Balandžio 12 d. vykusio teismo posėdžio metu, kuomet buvo papildomai inkriminuota ir kontrabanda, A.Panasiukas su advokatu Stanislovu Liutkevičiumi netgi bandė nušalinti prokurorę Romualdą Pocienę. Toks prašymas kilo po vienos prokurorės frazės, kurią ji, išėjusi iš teismo salės, ištarė A.Panasiuko draugui D.G.: „Tavo draugui nelabai pasisekė su advokatu.“ Be to, to paties teisiamojo posėdžio metu prokurorė kaltinamajam A.Panasiukui nurodė, jog už nagrinėjamojoje baudžiamojoje byloje pakeistus kaltinimus jis gali padėkoti savo advokatui.

Anot A.Panasiuko advokato, tai atskleidė tam tikrą prokurorės nusistatymą, sukėlė abejonę jos nešališkumu. Galiausiai teismas šio prašymo netenkino – prokurorė nebuvo nušalinta.

Tuomet A.Panasiuko advokatas paprašė nusišalinti patį teisėją, tačiau ir tai neįvyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius