Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 14 /16:19

Narkotikų byla: 11 metų kalėjimo nuteistas ir pusantrų metų sėdėjęs verslininkas išteisintas

Birželį kaltu pripažintas krovinių pervežimo įmonę „Juma Logistics“ valdantis Aleksandras Panasiukas, 15min atvirai papasakojęs, kaip įsivėlė į mįslingą narkotikų gabenimo istoriją, triumfuoja Lietuvos apeliaciniame teisme. Teisėjų kolegija panaikino Kauno apygardos teismo nuosprendį, kuriuo vilkiko vairuotojui paskirta 11 metų kalėti. Vyras išteisintas, nes jo kaltė įrodinėta prielaidomis. A.Panasiukas beveik pusantrų metų praleido Kauno tardymo izoliatoriuje.
Aleksandr Panasiuk
Aleksandras Panasiukas / Aliaus Koroliovo ir Lietuvos muitinės nuotr.

Kaip pranešime spaudai skelbia Lietuvos apeliacinis teismas, Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija atkreipia dėmesį į tai, kad teismas prielaidomis nesivadovauja, ir išteisino vilkiko vairuotoją bei įmonės, kuriai priklauso vilkikas, vadovą A.Panasiuką dėl neva narkotinių medžiagų gabenimo kontrabandos būdu ir jų laikymo, nes byloje nėra jokių duomenų ir įrodymų, kad vyriškis žinojo, jog jo vairuojamame vilkike tos medžiagos buvo pakrautos ir paslėptos.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija 2018 m. lapkričio 14 d. panaikino apygardos teismo nuosprendį, kuriuo vilkiko vairuotojui buvo paskirta subendrinta 11 metų laisvės atėmimo bausmė, ir priėmė naują nuosprendį – žmogų išteisino.

Apygardos teismas vyriškį kaltu pripažino dėl narkotinių medžiagų gabenimo kontrabandos būdu ir jų laikymo. Apeliacinės instancijos teismo teisėjų nuomone, apygardos teismas priėmė nepagrįstą apkaltinamąjį nuosprendį.

Byloje nėra ginčo dėl to, kad 2017 m. vasarą vilkiko puspriekabėje specialiai įrengtoje slėptuvėje buvo gabentas labai didelis kiekis narkotinių ir psichotropinių medžiagų, tačiau įrodymų, kad tai padarė sulaikytas vilkiko vairuotojas ar bent žinojo apie tai, nėra.

„Byloje kaltinimai labai nekonkretūs. Apkaltinamasis nuosprendis negali būti grindžiamas prielaidomis, o turi būti pagrįstas tik patikimais, neprieštaringais, nuosekliais, tarpusavyje susijusiais įrodymais, iš jų analizės turi logiškai išplaukti kaltinamojo kaltę ir kitas svarbias aplinkybes patvirtinančios išvados. Šiuo atveju to nėra“, – teigia teisėjų kolegijos, nagrinėjusios nuteistojo ir jo gynėjo skundą, pirmininkė Laima Garnelienė.

Byloje prokurorės pateiktame prašyme pakeisti kaltinimą buvo rašoma, kad vilkiko vairuotojas iš ikiteisminio tyrimo metu nenustatytos vietos ir nenustatytų asmenų paėmė labai didelį kiekį narkotinių ir psichotropinių medžiagų ir, jas paslėpęs puspriekabėje specialiai įrengtoje slėptuvėje kartu su kroviniu (plastiko granulėmis), neteisėtai gabeno iš nenustatytos valstybės, kirsdamas Europos Sąjungos valstybių sienas, į Lietuvos Respubliką, turėdamas tikslą jas vėliau platinti ir neturėdamas leidimo jas pervežti.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Aleksandras Panasiukas
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Aleksandras Panasiukas

Iš kaltinimo kyla, kad pats nuteistasis įgijo šias narkotines medžiagas (paėmė, paslėpė), tačiau kur ir kaip – visiškai neaišku, nes visame kaltinime vartojamas žodis „nenustatyta“. Kaltinime aiški tik viena aplinkybė, kad vilkikas su puspriekabe 2017 m. liepos 1 d. kirto Lietuvos Respublikos valstybės sieną, t. y. Kalvarijos–Budzisko pasienio kontrolės punktą. Be to, pakeistame kaltinime, nenustačius jokių naujų duomenų, atsirado dar viena aplinkybė, kad kaltinamas pilietis gabeno narkotines medžiagas, turėdamas tikslą jas platinti.

Taigi, atsižvelgęs į visas aplinkybes, Lietuvos apeliacinis teismas panaikino apygardos teismo nuosprendį ir priėmė naują nuosprendį – žmogų išteisino.

Teismas pasisakė, kad iš išteisinto vilkiko vairuotojo taip pat negali būti išieškoma konfiskuotino turto, t. y. vilkiko su puspriekabe, vertę atitinkanti pinigų suma – 70 520 eurų. Vilkikas ir puspriekabė grąžinami įmonėms, kurioms priklausė.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

A.Panasiukas nuo pat sulaikymo momento laiką leido už grotų – apie pusantrų metų sėdėjo Kauno tardymo izoliatoriuje. Nuo šių metų spalio vidurio, pasak jo mylimosios, vyras buvo pervežtas į Šiaulius. Toliau laikomas „uždarytas“.

„Teisingumas laimėjo. Šiandien turi paleisti iš Šiaulių. Grįš į namus“, – 15min lapkričio 14 dieną teigė A.Panasiuko mylimoji.

Advokatas: „Tai nėra eilinė byla“

A.Panasiuko advokatas Stanislovas Liutkevičius paaiškino, kad Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas įsigalioja vos jį paskelbus, tad išteisintas jo ginamasis turi būti paleidžiamas nedelsiant. Jį nustebino tai, kad antrosios instancijos teismas itin atidžiai išnagrinėjo apeliacinį skundą.

Advokatą nustebino tai, kad antrosios instancijos teismas itin atidžiai išnagrinėjo apeliacinį skundą.

„Teismas prasidėjo 9.30 ryto. Ir, nepaisant užimtumo, buvo suorganizuotas papildomas posėdis netgi po pietų. Tai būna retai. O ir pripažino, kad prokurorė padarė pažeidimų. Mes bandėme ją nušalinti pirmosios instancijos teisme. Visi teismai taip turėtų dirbti. Padėjo ir A.Panasiuko viešumas. Manau, tai bus precedentinė byla. Tokia neeilinė“, – teigė advokatas.

Paklaustas, kaip užsibaigė nebaigto išsipirkti vilkiko, kuris buvo sulaikytas, istorija, teisininkas paaiškino, kad dalį suėmimo laiko A.Panasiukas mokėjo bankui įmokas, o po to jau neišgalėjo.

„Lizingo bendrovė nekėlė jokių klausimų nei A.Panasiukui, nei jo įmonei. Situacija šiaip yra įdomi. Puspriekabė (kurioje rasti narkotikai, – aut. past.) taip pat buvo išnuomota pagal lizingo sutartį, kaip ir vilkikas. Teismas įdomiai pasielgė. Puspriekabę grąžino „Vežam Jums“, o ne lizingo bendrovei, o vilkiką grąžino ne bendrovei, o lizingo bendrovei. Kauno apygardos teismui reikėtų apsispręsti, nes abi transporto priemonės buvo vienodoje situacijoje. Dvigubi standartai. Juk ne A.Panasiukas nuomojosi asmeniškai, turėjo vilkiką grąžinti jo įmonei. Vilkikas visą laiką iki šiol buvo saugomas teisėsaugos žinioje“, – nesutapimą pateikė S.Liutkevičius.

Pasak jo, dabar kils civiliniai santykiai tarp A.Panasiuko bendrovės ir Estijos banko padalinio. Šie juridiniai asmenys turės išsiaiškinti, kokio dydžio skola už vilkiką yra. „Juma Logistics“ spręs, ar gali išmokėti likutį. O ar nereikalaus A.Panasiukas kokios kompensacijos, už tai, kad tiek laiko buvo laikomas suimtas, bet nenuteistas, už grotų? Juk prarado verslą, susijaukė šeimos reikalai.

„Teoriškai turi teisę reikalauti kompensacijos. Reikėtų jo klausti. Mes dar ikiteisminio tyrimo metu visiems tikinome, kad nenoras išspręsti daiktinių teisių klausimo sukels ateityje turtinius ginčus, kuriuose neišvengiamai prokuratūra bus patraukta bent jau trečiuoju asmeniu“, – atsakė advokatas.

Išsinuomojo puspriekabę iš kauniečių

Krovinių pervežimo įmonę, registruotą Estijoje, valdančio A.Panasiuko istoriją 15min aprašė šių metų balandžio pradžioje. Tuo metu jau dešimtą mėnesį Kauno tardymo izoliatoriuje leidęs kaunietis pats kreipėsi į redakciją – tikino esąs nekaltas.

Pasak jo, vieninteliai įrodymai, kurie egzistuoja prieš jį – išsinuomotoje puspriekabėje Lietuvos muitininkų rasti narkotikai. A.Panasiukas įnirtingai tikino nežinojęs, kad toje puspriekabėje yra meistriškai įrengta slėptuvė, nežinojęs ir to, kad į Lietuvą įvežė didelį kiekį narkotikų. Ant paketų rasti ne jo delnų atspaudai.

Kai 2016 m. pabaigoje baigėsi samdomo vairuotojo iš Ukrainos leidimas dirbti svečioje šalyje, prie vilkiko vairo sėdo pats įmonės vadovas. Į pirmąjį reisą jis išvažiavo 2017 m. pradžioje. Grįžęs po mėnesio nusprendė pasikeisti priekabą – išsinuomojo ją iš kauniečių įmonės „Vežam Jums“.

Lietuvos muitinės nuotr./„Iveco“ vilkike aptikta 13 kg narkotikų
Lietuvos muitinės nuotr./„Iveco“ vilkike aptikta 13 kg narkotikų

„Apžiūrėjau, nieko įtartino joje nepastebėjau, vidaus nematavau. Pasirašėme perdavimo-priėmimo aktą. Važinėjausi su ta priekaba apie du mėnesius. Kiekvieną dieną ją pasikraudavau arba iškraudavau. Keliasdešimt krovinių pervežiau. Didžiulių įmonių sandėlių darbuotojai kraudavo į tą priekabą – nieko įtartino taip pat nepastebėjo“, – 2018 m. balandį 15min teigė A.Panasiukas.

Paskutinis krovinys, kurį jis vežė, buvo plastiko granulės. Pasikrovė jis jas birželio 29 d. didžiulėje gamykloje Belgijos Antverpeno mieste. Pristatymas buvo numatytas liepos 3 d. Alytuje.

Slėptuvę atrado muitininkai

Į gimtinę A.Panasiukas sugrįžo liepos 1 d. Vilkiką iki liepos 3-iosios paliko saugomoje aikštelėje Sargėnuose. Liepos 3-iąją, pasiėmęs abi savo mažametes dukras, įmonės vadovas sėdo prie vilkiko vairo ir pasuko Alytaus link, kur turėjo priduoti krovinį, tačiau netrukus buvo sustabdytas muitininkų. Šie, įtarę, kad puspriekabėje yra slėptuvė, liepė važiuoti į Kybartų pasienio ruožą. Ten puspriekabėje ir buvo aptikti paslėpti narkotikai.

Slėptuvėje (pertvara, sukūrusi 10 cm pločio tuščią erdvę, buvo padaryta iš aliumininių skersinių lentų) aptikti paketai su narkotine medžiaga. Rasta 10 088,7 g kanapių (antžeminių dalių), 410,65 g gryno kokaino miltelių, 14,5009 g Psilocybe (glotniagalvių) genties grybų grybienos skleročių. Bendras visų 17 rastų paketų svoris – 12,9 kg.

„Jei aš grįžtu su narkotikais į Lietuvą, gal skubėčiau juos išimti? Narkotikų kontrabandininkams, manau, svarbiausia pervežti per sienas prekę, o ne važinėtis po Lietuvą dar kelias dienas su jais“, – tikino A.Panasiukas.

Lietuvos muitinės nuotr./„Iveco“ vilkike aptikta 13 kg narkotikų
Lietuvos muitinės nuotr./„Iveco“ vilkike aptikta 13 kg narkotikų

Bandė nušalinti prokurorę ir teisėją

Labiausiai A.Panasiuką piktino tai, kad visą bylos nagrinėjimo laikotarpį jis turėjo praleisti už grotų – nematė šeimos, negalėjo jos išlaikyti. Vilkikas, vis dar priklausęs Estijos bankui, buvo sulaikytas, tad A.Panasiukas negalėjo jo siųsti į reisus. Kaip pats tikina, per 9 mėnesius, praleistus tardymo izoliatoriuje, tapo bėdžiu, paliko šeimą be skatiko.

„Sėdžiu izoliatoriuje, skaitau naujienas. Štai su baikerio dingimu siejamam Obliui (Laurynas Baltrūnas – aut. past.) gresia nuo 10 iki 15 metų kalėjimo, bet jį ėmė ir paleido į laisvę. Sėdi kaime, kur net ne visuomet ryšio priemonės veikia. Mindaugas Mažeika-Asilas taip pat laisvėje, nors vyksta teismai, kuriuose jis kaltinamas nužudymu. Užkietėjęs nusikaltėlis, neturintis nei darbo, nei šeimos. Tai kokie čia dvigubi standartai? Turi 150 apykojų nusipirkę, o naudoja tik 78. Man vienos nenori skirti. Kodėl?“ – klausė A.Panasiukas.

Pasak jo, nėra nė vieno įrodymo, kad į puspriekabę narkotikus įdėjo jis ar kad vežė juos žinodamas. Viskas tik prielaidos ir nuomonės. Nenustatyta ir jokių bendrininkų.

Balandžio 12 d. Kauno apygardos teisme vykusio posėdžio metu, kuomet buvo papildomai inkriminuota ir kontrabanda, A.Panasiukas su advokatu Stanislovu Liutkevičiumi netgi bandė nušalinti prokurorę Romualdą Pocienę.

Anot A.Panasiuko advokato, tai atskleidė tam tikrą prokurorės nusistatymą, sukėlė abejonę jos nešališkumu. Galiausiai teismas šio prašymo netenkino – prokurorė nebuvo nušalinta.

Tuomet A.Panasiuko advokatas paprašė nusišalinti patį teisėją, tačiau ir tai neįvyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius