Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 04 07 /2013 04 08

Viktoras Uspaskichas grįžo iš sergančiųjų į kaltinamųjų gretas, bet į ligoninę atsigulė Vitalija Vonžutaitė

Darbo partijos pirmininkas – vėl kaltinamųjų suole. Viktoras Uspaskichas pasveikęs, be to, pakylėtas palankaus aukštesnės instancijos teismo sprendimo neteisti jo atskirai. Tačiau pirmadienio rytą juodosios buhalterijos bylos nagrinėjimas vėl žlugo: ligoninėje kaltinamoji Vitalija Vonžutaitė.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Papildyta 9.13 val. Teisme nepasirodė Vitalija Vonžutaitė. Ji Santariškių ligoninėje. Teigiama, kad moterį paryčiais medikai išsivežė greitosios automobiliu. Posėdis atidėtas iki 13 val.

Teismas įpareigojo V.Vonžutaitės advokatą Arūną Petrauską iki pirmadienio popietės pristatyti teismui dokumentą apie jo ginamosios sveikatą.

Bylą kuruojantis prokuroras Saulius Verseckas po žlugusio rytinio posėdžio žurnalistams diplomatiškai kalbėjo, jog susirgti yra žmogiška. Generalinės prokuratūros atstovas sakė kol kas neturintis duomenų, kurie leistų įtarti, kad į teismą neatvykusi kaltinamoji simuliuotų ligą.

Agentūra BNS pirmadienį primena, kad pernai rugsėjo 19 dieną Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl „AND Klinikos“ direktorės Eglės Galgauskienės galimo piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo. Tuomet buvo nustatyta, kad Vilniaus apygardos teismui, nagrinėjančiam Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos bylą, buvo pateiktos įtarimų keliančios medicinos pažymos, pateisinančios kaltinamosios V.Vonžutaitės nedalyvavimą teismo posėdžiuose, taip vilkinant teismo procesą.

Įvertinti „AND Klinikos“ medikų veiksmus prokurorų paprašė Vilniaus apygardos teismas. Mat paaiškėjo, kad pavasarį privačios klinikos gydytoja, dėl kurios išduotos pažymos kaltinamoji Darbo partijos byloje V.Vonžutaitė beveik du mėnesius galėjo nedalyvauti teismo posėdžiuose, net nematavo pacientei temperatūros, nors diagnozavo gripą. Kaltinamoji medikų pažymomis nedalyvavimą teismo posėdžiuose grindė nuo šių metų kovo 15-osios iki gegužės 5-osios. Vėliau dėl galimo medicininių pažymų klastojimo byla buvo nutraukta.

Pradžia. Balandžio 8 d. Vilniaus apygardos teismas nuo ryto vėl nagrinėja Darbo partijos juodosios buhalterijos bylą, kurioje prie teisiamų bendražygių Vytauto Gapšio, Vitalijos Vonžutaitės, Marinos Liutkevičienės po šešių savaičių pertraukos prisijungė pagrindinis kaltinamasis Viktoras Uspaskichas.

V.Uspaskichas teismo nelankė nuo vasario 26 d. – tą naktį dėl įtarimų ūminiu miokardo infarktu 53 metų politikas buvo paguldytas į Kauno ligoninę.

Po to V.Uspaskichas namuose gydėsi žarnų opas, be to, buvo susižalojęs koją.

Savo ruožtu teisėjai buvo nutarę išskirti V.Uspaskicho bylą į atskirą iki tol, kol šis kaltinamasis pasveiks.

Šį pirmadienį V.Uspaskichas grįžo į teismą ne tik sveikas, bet ir pakylėtas dėl jam palankios aukštesnės instancijos teismo nutarties.

VIDEO: Viktoras Uspaskichas atvyko į teismo posėdį

Kaip žinoma, Lietuvos apeliacinis teismas praėjusį penktadienį paskelbė, kad Vilniaus apygardos teismo sprendimas teisti V.Uspaskichą atskirai buvo nepagrįstas ir neteisėtas. Apeliacinis teismas atkreipė dėmesį, kad V.Uspaskicho vaidmuo vadinamojoje Darbo partijos byloje nurodomas kaip pagrindinio nusikalstamų veikų organizatoriaus ir vadovo.

Jau vien dėl šios priežasties Apeliacinis teismas padarė išvadą, kad bylos dėl V.Uspaskicho išskyrimas gali pakenkti Darbo partijos bylos nagrinėjimo teisme išsamumui, nes gali trukdyti teisingai nustatyti bylos aplinkybes ir kitų šioje byloje kaltinamų asmenų kaltės klausimus.

Balandžio 8 dienos posėdžio metu teisme numatoma klausyti prokuroro, advokatų ir kaltinamųjų baigiamųjų kalbų. Tačiau patirtis rodo, kad planuoti ir prognozuoti šį klampų juodosios buhalterijos procesą – rizikinga.

Bus papildyta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius