-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilčinskai nepasirodė teisme: siekiama apriboti jų, kaip tėvų, valdžią ir priteisti vaikams išlaikymą

Vasarą iš vaikų gerovės centro „Pastogė“ savus vaikus pagrobusiems Ingai ir Mindaugui Vilčinskams užsisuko tikra teismų karuselė. Šiuo metu nagrinėjamos net trys su šia šeima susijusios bylos. Viena jų turėjo būti pradėta nagrinėti lapkričio 30-ąją. Vaiko teisių specialistai siekia neterminuotai apriboti Vilčinskų, kaip tėvų, valdžią ir priteisti jų vaikams išlaikymą. Tačiau pora teisme nepasirodė.
Mindaugas Vilčinskas
Mindaugas Vilčinskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip 15min informavo Kauno apylinkės teismas, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Kauno skyrius dar liepos 26 dieną pateikė ieškinį, kuriuo prašoma neterminuotai apriboti I.Vilčinskienės ir M.Vilčinsko tėvų valdžią mažamečių vaikų atžvilgiu ir iš jų abiejų priteisti lėšas mažamečių vaikų išlaikymui.

Lapkričio 30 dieną buvo numatytas pirmasis posėdis šioje byloje, tačiau Vilčinskai, kaip atsakovai, jame nepasirodė.

M.Vilčinskas pateikė prašymą atidėti posėdį dėl ligos. I.Vilčinskienės neatvykimo į teismą priežastys yra nežinomos.

Kitas posėdis šioje byloje numatytas 2024 m. vasario 28 d. 9.30 val.

Kaip informavo teismas, atsakovai priėmė pagalbą, lapkričio 29 d. vyko atvejo vadybos posėdis, sudarytas Pagalbos planas trims mėnesiams. Todėl artimiausias posėdis paskirtas po šio plano vykdymo peržiūros.

Reikštų visišką ryšio praradimą

„Sprendimas byloje gali būti priimtas ir dėl laikino tėvų valdžios apribojimo. Spręs teismas. Neterminuotas tėvų valdžios apribojimas reiškia visišką tėvų ryšio su vaikais praradimą. Įstatymas numato keletą pagrindų. Užtenka nustatyti vieną iš jų, kaip, pavyzdžiui, piktnaudžiavimas tėvų valdžia, elementarių pareigų nevykdymas, aiškiai savo kažkokiu amoraliu elgesiu žalos vaikams darymas, nesirūpinimas jais, neužtikrinimas jų elementarių fiziologinių poreikių, ugdymo ir pan. Visiškai atmestinas požiūris.

Nustačius nors vieną tokį pagrindą ir jei nėra pagrindo manyti, kad gali situacija pagerėti, jei nėra vilčių pasikeisti jai, priimamas sprendimas dėl neterminuoto tėvų valdžios apribojimo. Bet jei yra viltis, galimybė perspektyvoje matyti, kad situacija gali pagerėti, gali būt laikinai apribojama tėvų valdžia“, – paaiškino Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arūnas Purvainis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arūnas Purvainis

Jis patikino, kad vaiko teisių specialistų pareiškimas gali būti teisme ir atmestas.

Teismo pirmininkas prisiminė, kad anksčiau (su šia byla nesusiję) iš Vilčinskų buvo gauta keistų kreipimųsi.

„Buvo išreikštas pasipiktinimas, kad gaunami atsakymai netenkina jų dokumentacijos numeravimo, kažkokio registro. Prie įspėjimo daugiau tokių prašymų nesiųsti buvo pridėta „Vilčinskų bendruomenės sutartis“ su tam tikrais įkainiais. Kad pirma minutė sugaišto laiko įkainojama ne mažiau kaip kilogramu 999 prabos aukso. Kažkokio 10 lapų parengto dokumento – 100 kg aukso ir pan. Jei bus pabandyta sutrikdyti netinkamai, bandant kontaktuoti dokumentais. Buvo siūloma įsivertinti teismui galimybes“, – ankstesnį Vilčinskų bendravimą su institucijomis atskleidė A.Purvainis.

Ši byla bus nagrinėjama už uždarų durų.

Dar dvi bylos

Kauno teismuose – dar dvi bylos, susijusios su Vilčinskais.

Viena jų – dėl gegužės 30-ąją priimto teismo leidimo paimti nepilnamečius vaikus iš jų tėvų pagal įstatymą išdavimo (dėl laikino vaikų paėmimo iš šeimos ir patalpinimo globos įstaigoje). Šis leidimas buvo patenkintas ir įgyvendintas, vaikai paimti iš Vilčinskų ir apgyvendinti „Pastogėje“, tačiau vėliau tėvai iš ten atžalas nusprendė neteisėtai pasiimti.

Vilčinskai per įstatymo numatytą laiką šios teismo nutarties neskundė. Vėliau apsigalvojo. Sprendimas dėl skundo, tenkinti jį ar atmesti, Kauno apygardos teisme bus skelbiamas gruodžio 12 dieną.

„Pats savaime sprendimas (Vilčinskų skundo tenkinimas dėl vaikų paėmimo iš šeimos – aut. past.) nedarytų negalimu šios bylos (dėl tėvų teisių apribojimo) nagrinėjimo. Kokį jis reikšmę turėtų, tai bylos faktinių aplinkybių vertinimo klausimas. Tai kita byla, kitas teisinis klausimas“, – paaiškino A.Purvainis.

Lapkričio 21 dieną Kauno apylinkės teisme pradėta nagrinėti ir baudžiamoji byla dėl vaikų pagrobimo ir pasikėsinimo neteisėtai pereiti valstybės sieną. Vilčinskai joje ginasi patys, advokato jie neturi.

Tiesa, šios bylos nagrinėjimas buvo atidėtas, kol nebus paskelbtas minėtas gruodžio 12-osios sprendimas.

„To teismo negali būti iš viso“, – taip jam ir jo žmonai iškeltą baudžiamąją bylą prieš lapkričio 23-osios posėdį įvertino M.Vilčinskas.

Jis buvo itin kalbus, o štai I.Vilčinskienė nesuteikė jokio komentaro, atėjusi į teismo rūmus, slėpė veidą.

Pripažino kaltais

15min primena, kad rugsėjo 1 d. Kauno apylinkės teismas jau buvo priėmęs baudžiamąjį įsakymą, kuriuo I.Vilčinskienė ir M.Vilčinskas buvo pripažinti kaltais dėl savo trijų vaikų pagrobimo ir pasikėsinimo neteisėtai pereiti valstybės sieną.

M.Vilčinskui buvo skirta 60 parų arešto bausmė, jos vykdymą atidedant vieniems metams, tuo metu taikant intensyvią priežiūrą. Teismo nurodytu adresu vyras privalo būti nuo 22 val. iki 6 val., tai kontroliuojama elektroninio stebėjimo priemonėmis.

Be to, jis įpareigotas per 4 mėnesius pradėti dirbti ar užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, sudalyvauti elgesio pataisos programose.

M.Vilčinskui skirtas ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti bei įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje.

Panaši bausmė skirta ir I.Vilčinskienei, tik jos arešto bausmė atidėta dešimčiai mėnesių.

Tačiau jau po šio baudžiamojo įsakymo priėmimo nuteistieji vis dėlto panoro surengti bylos nagrinėjimą teisme.

Saugojo nuo teroristų

Kaip skelbta, liepos 18-ąją sutuoktiniai, atvykę į Kaune esantį Vaikų gerovės centrą „Pastogė“, nusivedė vaikus prie automobilio „Fiat“, jėga nustūmė socialinę pedagogę ir be sutikimo įsisodino mažamečius į automobilį – teismas konstatavo, kad taip Vilčinskai pagrobė savo vaikus iš vietos, kur jie buvo teisėtai apgyvendinti.

Trys penkerių, septynerių ir devynerių metų vaikai su tėvais bei juos vežęs asmuo sulaikyti rugpjūčio 1 d., kai kėsinosi nelegaliai kirsti Lietuvos valstybės sieną su Baltarusija.

Šių metų gegužės 30 d. Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų sprendimu vaikai iš šeimos buvo paimti, nes tėvai naudojo savo valdžią priešingai jų interesams.

Nurodoma, kad tėvai neleido vaikų į ugdymo įstaigas, vengė tikrinti jų sveikatą, nebendravo su ugdymo įstaigų personalu, pagalbą šeimai teikiančiais specialistais, neturėjo galiojančių asmens tapatybės dokumentų, neadekvačiai vertino esamą šeimos situaciją ir teigė nepripažįstantys Lietuvos valstybės bei joje galiojančių teisės aktų.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla yra įvardijęs, kad ieškant vaikų buvo dirbama su visuomenės grupe, pasivadinusia „suverenais“. Valstybės saugumo departamentas yra skelbęs, kad ši grupė vadovaujasi „valstybės teisėtumą neigiančia antivalstybine ekstremistine ideologija“.

M.Vilčinskas žurnalistams dar kartą patikino, vaikų su žmona negrobęs, o juos tik gelbėjęs. Nuo ko? Nuo teroristų.

„Mes nevažiavome į Baltarusiją“, – teigė jis.

M.Vilčinskas mano, kad jų vaikai globos įstaigoje dabar yra tiesiog įkalinti, patiria stresą kiekvieną dieną, nenori taip gyventi daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius