Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 01 /14:52

Vilčinskai pripažinti kaltais dėl vaikų pagrobimo, jiems skirta bausmė

Sutuoktiniai Inga ir Mindaugas Vilčinskai pripažinti pripažinti kaltais dėl savo vaikų pagrobimo ir kėsinimosi neteisėtai pereiti valstybės sieną.
Mindaugas Vilčinskas ir Inga Vilčinskienė teisme
Mindaugas Vilčinskas ir Inga Vilčinskienė teisme / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Kritiškai į valstybės tvarkas žiūrintys ir savaip atžalų auklėjimą suvokiantys Mindaugas ir Inga Vilčinskai liepos 18 dieną iš Kaune esančio vaikų gerovės centro „Pastogė“ savavališkai pasiėmė tris savo vaikus, tačiau buvo intensyviai ieškomi ir Lietuvos pasienyje sulaikyti.

Dėl pastarosios nusikalstamos saviveiklos Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų baudžiamuoju įsakymu Mindaugui Vilčinskui skirta 60 parų arešto bausmė, jos vykdymą atidedant vieniems metams, tuo metu taikant intensyvią priežiūrą. Teismo nurodytu adresu vyras privalės būti nuo 22 val. iki 6 val., tai bus kontroliuojama elektroninio stebėjimo priemonėmis.

M.Vilčinskas bus paleistas iš suėmimo, jam skirta švelnesnė kardomoji priemonė.

Be to, jis įpareigotas per keturis mėnesius pradėti dirbti ar užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, sudalyvauti elgesio pataisos programose.

Penktadienį vyras paleistas į laisvę.

„Galiu patvirtinti, kad Vilčinskas yra paleistas“, – BNS penktadienį popiet sakė Kauno apylinkės teismo atstovė.

Kai M.Vilčinskas buvo paleistas iš suėmimo, jam skirta švelnesnė kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti bei įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje, pranešė teismas.

Panaši bausmė skirta ir Ingai Vilčinskienei, tik jos arešto bausmė atidėta dešimčiai mėnesių. Iš suėmimo ji paleista anksčiau.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Inga Vilčinskienė (dešinėje) teisme
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Inga Vilčinskienė (dešinėje) teisme

Išsamų pranešimą apie šį teismo sprendimą penktadienio rytą paviešino ir Kauno apylinkės teismo pirmininko padėjėja
ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Tautvilė Merkevičiūtė.

Jame pažymima, kad įsiteisėjęs teismo baudžiamasis įsakymas yra neskundžiamas, tačiau šiuo metu apeliacija dar galima.

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmai priėmė baudžiamąjį įsakymą, kuriuo Vilčinskai pripažinti kaltais dėl savo vaikų pagrobimo (Baudžiamojo kodekso 156 str. 2 d.) bei dėl pasikėsinimo neteisėtai pereiti valstybės sieną (BK 22 str. 1 d., 291 str. 1 d.).

M.Vilčinskas įpareigotas per 4 mėnesius sudalyvauti elgesio pataisos – grupinėse ir individualiose pozityvios tėvystės, programose.

Primename, jog 2023 m. gegužės 30 d. Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose buvo priimta nutartis, kuria patenkintas Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prašymas išduoti teismo leidimą paimti nepilnamečius vaikus iš jų tėvų.

Suprasti akimirksniu

  • 2023 metų gegužės 30 dieną Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų sprendimu vaikai iš šeimos buvo paimti, nes tėvai naudojo savo valdžią priešingai jų interesams.
  • Nurodoma, kad tėvai neleido vaikų į ugdymo įstaigas, vengė tikrinti jų sveikatą, nebendravo su ugdymo įstaigų personalu, pagalbą šeimai teikiančiais specialistais, neturėjo galiojančių asmens tapatybės dokumentų, neadekvačiai vertino esamą šeimos situaciją ir teigė nepripažįstantys Lietuvos valstybės bei joje galiojančių teisės aktų.

Pagrindiniai motyvai, kuriais buvo remiamasi priimant šį teismo sprendimą buvo tai, kad vaikams nesudaromos sąlygos socializuotis, vaikų tėvai sistemingai vengia kontakto su ugdymo įstaigų personalu, pagalbą šeimai teikiančiais specialistais, vengia vaikų sveikatos patikrinimų, vaikai nelanko ugdymo įstaigų, vaikų tėvai naudoja tėvų valdžią priešingai vaikų interesams, nebendradarbiauja, neturi galiojančių asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų, neadekvačiai vertina esamą šeimos situaciją ir teigia nepripažįstantys Lietuvos Respublikos ir joje galiojančių teisės aktų.

Įrodyta, jog š. m. liepos 18 d. M.Vilčinskas ir I.Vilčinskienė, atvykę į Kaune esantį Vaikų gerovės centrą „Pastogė“, nusivedė vaikus prie automobilio „Fiat“, jėga nustūmė socialinę pedagogę, neturėdami teisės bei negavę sutikimo įsodino mažamečius vaikus į automobilį ir tokiu būdu juos pagrobė iš vietos, kur jie buvo teisėtai apgyvendinti ir išvyko nežinoma kryptimi.

Abu piliečiai priimtu baudžiamuoju įsakymu pripažinti kaltais ir dėl pasikėsinimo neteisėtai pereiti valstybės sieną. Bylos duomenimis, abu asmenys su pagrobtais mažamečiais vaikais buvo sulaikyti š. m. rugpjūčio 1 d., kai kėsinosi kirsti Lietuvos Respublikos valstybės sieną su Baltarusija ne per pasienio kontrolės punktą, bet šios nusikalstamos veikos nebaigė dėl nuo jų valios nepriklausančių aplinkybių

2023 m. rugsėjo 1 d. Kauno apylinkės teismo Kauno rūmai priimtu baudžiamuoju įsakymu pritarė Kauno apylinkės prokuratūros prokurorės siūlomai bausmei. M.Vilčinskui paskirta galutinė 60 parų arešto bausmė, jos vykdymą atidedant vieneriems metams, tuo metu taikant intensyvią priežiūrą – nustatant buvimo vietą teismo nurodytame adrese ir buvimo laiką – nuo 22 val. iki iki 6 val., bei tai kontroliuojant elektroninio stebėjimo priemonėmis.

Pilietis taip pat įpareigotas per 4 mėnesius pradėti dirbti ar užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, per 4 mėnesius sudalyvauti elgesio pataisos – grupinėse ir individualiose pozityvios tėvystės – programose, M.Vilčinskui ikiteisminio tyrimo metu paskirta kardomoji priemonė – suėmimas – baudžiamojo įsakymo dieną pakeičiamas į švelnesnes kardomąsias priemones – rašytinį pasižadėjimą neišvykti bei įpareigojimą periodiškai registruotis policijos įstaigoje.

Teismas I.Vilčinskienei paskyrė galutinę 60 parų arešto bausmę, jos vykdymą atidedant 10 mėnesių, tuo laikotarpiu taikant intensyvią priežiūrą – nustatant buvimo vietą teismo nurodytame adrese ir buvimo laiką – nuo 22 val. iki 6 val., bei tai kontroliuojant elektroninio stebėjimo priemonėmis. I.Vilčinskienė taip pat įpareigota per 4 mėnesius pradėti dirbti ar užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, per 4 mėnesius sudalyvauti elgesio pataisos – grupinėse ir individualiose pozityvios tėvystės – programose.

Remiantis Baudžiamojo proceso kodekso 422 str. kaltinamieji, nesutikdami su bausmės paskyrimu teismo baudžiamuoju įsakymu, per keturiolika dienų nuo šio dokumento įteikimo dienos turi teisę paduoti teismui, surašiusiam tą teismo baudžiamąjį įsakymą, prašymą reikalaujant surengti bylos nagrinėjimą teisme. Jei kaltinamasis paduoda prašymą reikalaudamas surengti bylos nagrinėjimą teisme, teismo baudžiamasis įsakymas neįgyja teisinės galios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius