-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 27 /14:14

Vilniaus apygardos teismo sąskaitą ištuštinusi finansininkė: „Pinigai išėjo patys“

Prieš Kauno apygardos teismą trečiadienį stojo buvusi Vilniaus apygardos teismo finansininkė Danguolė Zelicionok, kuri kaltinama aplaidžiai tvarkiusi apskaitą ir iššvaisčiusi teismui priklausiusius beveik 194 tūkst. eurų. Tačiau posėdis neįvyko dėl to, jog kaltinamoji pareiškė negavusi kaltinamojo akto.
Buhalterė teisme
Kaltinamoji Danguolė Zelicionok teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

D.Zelicionok nuo 1996 metų balandžio ėjo Vilniaus apygardos teismo vyriausiosios buhalterės pareigas, o nuo 2002 metų spalio 28 dienos – teismo finansininkės pareigas.

Įtariama, kad nuo 2009 metų kovo iki 2010 metų kovo finansininkė iš teismo depozitinės sąskaitos išėmė grynuosius pinigus – 740 tūkst. litų (214 tūkst. 318 eurų).

Įtariama, kad nuo 2009 metų kovo iki 2010 metų kovo finansininkė iš teismo depozitinės sąskaitos išėmė grynuosius pinigus – 740 tūkst. litų (214 tūkst. 318 eurų), tai atlikdama pati arba nurodydama tai padaryti teismo vyresniajai buhalterei. Įtariama, kad būdavo pasisavinami į specialią teismo sąskaitą įnešami proceso dalyvių pinigai, pavyzdžiui, už piniginį užstatą, ekspertizes.

Pinigų finansininkė į Vilniaus apygardos teismo kasą neįnešė ir, nesant pagrindo, išmokėjo ne mažiau nei 119 tūkst. 415 litų (34 tūkst. 585 eurus) iš minėtos teismo depozitinės sąskaitos paimtos bendros grynųjų pinigų sumos tyrimo metu nenustatytiems asmenims.

550 tūkst. litų iš minėtos teismo depozitinės sąskaitos paimtos bendros grynųjų pinigų sumos, nesant pagrindo, 2010 metų kovo 9 dieną, kaip įtariama, finansininkė išmokėjo Vilniaus apygardos teismo patalpose tyrimo metu nenustatytiems asmenims.

Tyrimas nustatė, kad nebuvo išrašomi ir pasirašomi kasos išlaidų orderiai, į teismo buhalterinę apskaitą neįtraukti šias išmokas pagrindžiantys dokumentai. Dėl dingusių pinigų Vilniaus apygardos teismui buvo kilę finansinių sunkumų, grąžinant proceso dalyviams jų įmokėtas sumas. Dėl to prieš keletą metų buvo kreiptasi į Finansų ministeriją. Prašyta pagalbos. Tačiau iš ministerijos gautas atsakymas, kad Vilniaus apygardos teismas turi pats iš savo lėšų išmokėti kompensacijas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Teismo pirmininko patarėja Elina Kolyško
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Teismo pirmininko patarėja Elina Kolyško

„Mūsų civilinio ieškinio suma buvo paviešinta dar 2014 m. – apie 850 tūkst. Lt. Pinigai buvo pasisavinti per keletą išgryninimų. Kaip buvo veikta, mums neaišku. Ikiteisminio tyrimo organai žino schemas. Tikimės, jog teismas padės atrasti dingusias lėšas“, – teigė civilinio ieškovo byloje atstovė Vilniaus apygardos teismo pirmininko patarėja Elina Kolyško.

Trečiadienį pasirodžiusi Kauno apygardos teismo salėje, 59-erių metų kaltinamoji atsisakė pakomentuoti situaciją. Niekur šiuo metu nedirbanti vilnietė jau yra teista – 2013 m.

Tik prasidėjus teismo posėdžiui, D.Zelicionok advokatas patikino, jog jo ginamoji negavo kaltinamojo akto bei civilinio ieškinio. Tiksliau, nesugebėjo perskaityti atsiųstų dokumentų dėl techninių galimybių. Dėl šios priežasties, bylos nagrinėjimą teismas nusprendė atidėti. Kitas posėdis įvyks rugpjūčio 31 d.

„Nekomentuosiu. Pinigai išėjo patys. Vėliau viskas bus suformuluota“, – tiek po posėdžio tepasakė D.Zelicionok.

Jos advokatas plačiau pakomentuoti situaciją pažadėjo tik rugpjūčio 31 d. Anot jo, ginamosios pozicija, pripažins ji savo kaltę ar neigs, bus paviešinta tik tuomet.

Ikiteisminio tyrimo metu įtarimai buvo pareikšti ir dar vienai įtariamajai – buvusiai Vilniaus apygardos teismo buhalterei, – tačiau vėliau tyrimas jos atžvilgiu buvo nutrauktas.

Įtarimas, jog iki 2012 metų Vilniaus apygardos teisme galėjo būti netinkamai vedama buhalterinė apskaita, kilo Vilniaus apygardos teismo pirmininkui Vytautui Zeliankai. Norėdamas tuo įsitikinti, jis inicijavo auditą. Nacionalinės teismų administracijos atlikto audito metu nustatyta, kad iš teismo depozitinės sąskaitos galėjo būti pasisavintos lėšos.

2013-ųjų vasarį pranešta apie tai, kad teismo sąskaitoje trūksta maždaug 20 tūkst. litų (5792 eurų). Šie pinigai buvo skirti darbuotojų algoms, o jų pasisavinimu teismo vadovybė jau tuomet įtarė buvusią finansininkę.

Vilniaus apygardos teismo, kuris šioje byloje yra pateikęs ieškinį, metų biudžetas siekia apie 3 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius