TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 03 06 /19:01

Vilniaus baltarusių klubo „Siabryna“ vadovas Romanas Voinickis rastas negyvas namo rūsyje, surištą vyrą aptiko žmona

Vilniuje namo rūsyje rastas nukankinto Vilniaus baltarusių klubo „Siabryna“ vadovo 53 metų Romano Voinickio kūnas. Skelbiama, kad nužudytajam pastaruoju metu būdavo grasinama.
Romanas Voinickis
Romanas Voinickis / skorina.lt nuotr.

Trečiadienį apie 9.29 val. policija gavo pranešimą, kad Vilniuje, Naujininkuose, Kapsų gatvėje, namo rūsyje, rastas negyvo 1960 m. gimusio vyro kūnas.

Vilniaus apskrities VPK atstovas Paulius Radvilavičius 15min.lt redakcijai teigė, kad savo sutuoktinį R.Voinickį aptiko žmona.

Vyras buvo surištas, jo burna užklijuota, ant jo kūno rasta smurto žymių.

Pasigedo artimieji

Trečiadienį R.Voinickio pasigedo artimieji ir bendradarbiai Vilniaus Pranciškaus Skorinos vidurinėje mokykloje, kur vyras dirbo pavaduotoju ūkio reikalams.

„Sunku ką nors pasakyti, tai labai netikėta. Jo sūnus ieškojo, ar jo nėra darbe. Pavaldiniai jo pasigedo, šeima pasigedo. Paskui pranešė, kad rado. Iš pradžių nepatikėjome. Verkia visa mokykla – nuo mažiausio vaiko iki suaugusiojo. Netekomo žmogaus, kolektyvo sielos“, – apgailestavo mokyklos direktorės pavaduotoja Jūratė Norvaišienė.

Pasak jos, velionis buvo mokyklos legenda, mokymo įstaiga buvo jo rankomis suremontuota ir pastatyta, nes prieš 20 metų čia tebuvo darželio patalpos.

„Kiekviena sienos plyta buvo paliesta jo rankų“, – sakė pavaduotoja.

R.Voinickis tai pat buvo Tautinių bendrijų tarybos narys.

Tautinių bendrijų namų direktorė Alvyda Gedaminskienė BNS sakė, kad antradienį dar bendravo su R.Voinickiu.

„Tai didelė netektis tautinėms bendrijoms, tai buvo išskirtinė figūra tarp tautinių bendrijų lyderių. Mylėdamas Lietuvą ir gerbdamas Lietuvą, jis daug ką darė dėl savo tautos ir jos kultūros. Tai buvo be galo šiltas žmogus, kuris rūpinosi baltarusių klausimais ir daug ką darė dėl visų tautinių bendrijų“, – sakė A.Gedaminskienė.

Prieš dvejus metus R.Voinickis buvo įsivėlęs į skandalą dėl savo pasisakymų apie Baltarusijos prezidento rinkimus ir su jais susijusius opozijos mitingus Minske, iš jo buvo reikalaujama atsiprašyti dėl „demokratinių jėgų išdavystės“.

Romanas Voinickis (Roman Voinickij) buvo Vilniaus Pranciškaus Skorinos Vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams, Vilniaus baltarusių klubo „Siabryna“ vadovas, buvo Tautinių mažumų tarybos prie Kultūros ministerijos pirmininko pavaduotojas, Lietuvos gudų visuomeninių organizacijų susivienijimo prezidentas.

Nužudytajam buvo grasinama

Apie tai, kad Lietuvoje nužudytas baltarusių bendruomenės lyderis, trečiadienį popiet skelbiama pagrindinėje rusiško portalo lenta.ru publikacijoje.

Rašoma, kad apie žmogžudystę radijo stočiai „Radio Svoboda“ pranešė Vilniuje veikiančios baltarusių mokyklos direktorė Galina Sivalova.

Rusijos žiniasklaidai G.Sivalova teigė, kad nužudytajam pastaruoju metu būdavo grasinama. Kas konkrečiai grasino ir ko iš aktyvisto buvo reikalaujama, mokyklos vadovė nepatikslino.

Baltarusiškų bendruomenių susivienijimas, kuriam vadovavo R.Voinickis, vienija 19 visuomeninių organizacijų. Anot lenta.ru, šios organizacijos siekia išaugoti baltarusiškas tautines tradicijas užsienyje. Pabrėžiama, kad šis susivienijimas tiesiogiai kontroliuoja Vilniuje veikiančią Pranciškaus Skorinos mokyklą, taip pat sekmadieninę baltarusių mokyklą Klaipėdoje ir baltarusių kultūros centrą Visagine.

2011 m. kovą R.Voinickis buvo įveltas į skandalą dėl savo pasisakymų apie Baltarusijos prezidento rinkimus ir su jais susijusius opozijos mitingus Minske. Aktyvistas tuomet pareiškė, kad Baltarusijos opozicija „išvedė naktį žiemą žmones į gatvę ir išprovokavo bandymą užgrobti ministrų tarybos rūmus“, diskredituodama pilietines organizacijas.

R.Voinickis taip pat įvardijo valdžios atstovų veiksmus jėga išvaikant protesto dalyvius kaip „respublikos vidaus reikalą“ ir pabrėžė, kad Europos Sąjunga bei JAV po prezidento rinkimų padidino spaudimą jo „etninei tėvynei“.

Po šių pareiškimų R.Voinickis sulaukė kai kurių baltarusių bendrijų užsienyje kritikos. Iš R.Voinickio buvo reikalaujama atsiprašymų, kaltinant jį „demokratinių jėgų išdavyste“.

Trukdė Rusijos interesams?

Kaip pranešė LNK, neoficialiomis žiniomis, R.Voinickis galėjo būti nužudytas dėl to, kad trukdė Rusijos interesams Lietuvoje. R.Voinickis nepalaikė idėjos suvienyti visas tautines mažumas Lietuvoje, kad šios organizuotai priešintųsi kai kuriems priimamiems įstatymams. Būtent tokį tikslą neva kelia Rusija.

Gudų kultūros draugijos pirmininkas Fiodoras Niunka LNK pasakojo, kad antradienį apie 16-17 valandą R.Voinickis jo klausė, ar jam nebuvo grasinta. Praėjus vos kelioms valandoms po šio pokalbio R.Voinickis buvo nužudytas.

Baltarusijos opozicijos atstovai teigė, kad R.Voinickis kažin ar galėjo užkliūti kam nors dėl tiesioginės veiklos Vilniaus baltarusių klube „Siabryna“ – čia jis daugiausia užsiėmė kultūriniais, o ne politiniais reikalais.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius