Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sostinės narkomafijos byloje nuteistas vilnietis į laisvę dar neišsiprašė

Praeityje labai dideliu kiekiu psichotropinių medžiagų disponavęs Mykolas Dačka lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos sąlygų, Kaišiadorių teismo vertinimu, dar neatitinka.
Lapino gaujos byla
Vadinamoje „Lapinų“ byloje teisiamieji buvo skaičiuojami dešimtimis, dalis nuteistųjų iki šiol leidžia laiką už grotų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmai atsisakė tvirtinti Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos nutarimą taikyti nuteistajam 55-erių metų vilniečiui M.Dačkai lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos neatlikus 2 metų 2 mėnesių 4 dienų laisvės atėmimo bausmės.

Nuteistasis daro pažangą mažindamas nusikalstamo elgesio riziką, nuteistąjį pagyrė teisėjas.

„Nuteistasis daro pažangą mažindamas nusikalstamo elgesio riziką – bausmės atlikimo metu nuteistasis drausmine tvarka nebaustas, už gerą elgesį, sąžiningą darbą skatintas keturis kartus. Bausmės atlikimo metu nuteistasis motyvuotai tęsia darbinę veiklą pataisos įstaigoje, turi tinkamas gyvenimo sąlygas laisvėje, palaiko socialinius ryšius su artimaisiais, neišsako kriminalinį elgesį palaikančių nuostatų, dalyvauja socialinės reabilitacijos programose bei pozityvaus užimtumo priemonėse.“ – rašoma teismo nutartyje.

Primintina, kad šis vilnietis nuteistas Vilniaus apygardos teismo 2015 m. birželio 12 d. nuosprendžiu, pakeistu Lietuvos apeliacinio teismo 2017 m. spalio 12 d. nuosprendžiu galutine 9 metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad 2009 m. pabaigoje, Lietuvos Respublikos teritorijoje, Vilniaus mieste bei Vilniaus rajone iš brolio Jono Dačkos neteisėtai įgijo 901,02 g baltos spalvos miltelių, kurių sudėtyje yra 223,950 g. psichotropinės medžiagos – amfetamino, kurį laikė šalia savo gyvenamojo namo Vilniaus rajone ir kuris buvo rastas ir paimtas 2009 m. gruodžio 15 d. kratos metu.

Teismas pažymėjo, jog M.Dačka laisvės atėmimo bausmę atlieka už labai sunkų nusikaltimą, padarytą bendrininkų grupėje, anksčiau jau buvo teistas, kas didina nuteistojo pavojingumą visuomenei ir sudaro pagrindą griežčiau vertinti nuteistojo galimybes nenusikalsti ateityje ir jo pažangą pataisos proceso metu. „Abejonių pokyčių stabilumu ir ilgalaike jų trukme kelia Dačkos nustatomi kriminogeniniai veiksniai – jau anksčiau minėta ankstesnė (dažna) nusikalstamo elgesio patirtis; emocinė gerovė; mąstymas ir elgesys. Minėti kriminogeniniai veiksniai nustatyti vertinant tiek Mykolo Dačkos praeitį, tiek ir elgesį jam paskirtos laisvės atėmimo bausmės vykdymo metu.“ – nustatė teismas.

Teismas, įvertinęs aplinkybes, konstatavo, kad teigiami nuteistojo taisymosi procesai dar turi būti tęsiami pataisos namuose, įtvirtinant teigiamus elgesio modelius, kurie padėtų nuteistajam adaptuotis visuomenėje ir skatintų tik teisėtą jo elgesį, rašoma Kauno apylinkės teismo teisėjo padėjėjos, atliekančios Teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su žiniasklaida ir visuomene funkcijas, Vaivos Milkeraitienės ketvirtadienį paviešintame pranešime.

Kaišiadorių teismo nutartis per 7 dienas nuo nutarties nuorašo įteikimo dienos gali būti skundžiama Kauno apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius