Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus teismas tęsia apklausas buvusių OMON vadų byloje

Vilniaus apygardos teismas penktadienį tęsė nuo omonininkų nukentėjusių buvusių Lietuvos muitininkų ir krašto apsaugos darbuotojų apklausas.
Medininkų postas netrukus po žudynių
Medininkų postas netrukus po žudynių 1991 metų liepos 31-ąją, kai buvo nužudyti septyni policijos ir muitinės pareigūnai, saugoję sovietų tuomet dar nepripažintos Lietuvos valstybės sieną. / Alkas.lt nuotr.

Šioje baudžiamojoje byloje kaltinimai dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui 1991 metais pareikšti buvusiems Vilniaus sovietų specialiosios paskirties milicijos OMON vadams – Boleslovui Makutynovičiui ir Vladimirui Razvodovui. Teismas yra konstatavęs, kad abu kaltinamieji vengia atvykti į posėdį, todėl byla nagrinėjama jiems nedalyvaujant, buvusių omonininkų interesams atstovauja valstybės skirti advokatai.

Į teismo posėdį penktadienį atvyko 15 nukentėjusiųjų.

Medininkų kelio posto inspektoriumi dirbęs Juozas Žirnys pasakojo, kad 1991 sausio 27 dienos vakarą darbo vietoje vakarieniavo, kai pasigirdo beldimas į duris.

„Bandžiau atidaryt, mane tuo momentu su visom durims ištraukė, gavau į galvą su automato buože, buvau nublokštas ant žemės. Užpuolikai grasino nekelti galvos ir nesidairyti. Buvo įsakymas nesidairyti, girdėjau šūvius. Po to automobilis išvažiavo ir paliko mus. Kiek supratau buvo omonininkai, visi rusiškai kalbėjo ir šiurkščiai keikėsi“, – pasakojo J.Žirnys. Užpuolikai dar priekaištavo, esą jie „darbo liaudį apiplėšė“.

Medininkų poste pamainos vyresniuoju dirbęs Rimantas Kazakevičius prisiminė, kad kolegai dingus tamsoje, pasigirdo šūviai, langų dūžiai.

„Kur ginklai, kur telefonai“, – užpuolikų žodžius prisiminė R.Kazakevičius. Lietuvos pareigūnai atsakė, kad jie ne Krašto apsaugos sistemos pareigūnai, o muitininkai.

Tuo metu buvę Krašto apsaugos pareigūnai teismui pasakojo, kad juos užpuolę omonininkai šaudė iš automatų, mušė, o užpultus ir suguldytus Lietuvos pareigūnus filmavo Rusijos žurnalistas Aleksandras Nevzorovas.

Lietuvos teisėsauga teigia byloje atskleidusi 16 Lietuvos pasienio postų užpuolimo, ginklų grobimo, žmonių sužalojimo bei apšaudymo epizodų.

1991 metų sausį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą, žuvo 14 žmonių, 31 buvo sunkiai sutrikdyta sveikata, daugiau nei 1000 buvo kitaip sužaloti.

Tų pačių metų liepos 31-ąją Medininkų muitinės poste buvo nužudyti septyni policijos ir muitinės pareigūnai, saugoję sovietų tuomet dar nepripažintos Lietuvos valstybės sieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius