Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus teisme – per amžiaus apiplėšimą pagrobtų ikonų realizavimo byla

Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį pradėjo nagrinėti iš Vilniaus kolekcininko 2008 metais pagrobtų milijonais vertinamų ikonų neteisėto realizavimo bylą. Įtariama, kad meno vertybės turėjo būti parduotos Lietuvoje, o Vokietijoje – sumokėti pinigai.
Andrejus Balyka
Kolekcininkas Andrejus Balykas dėkojo nusikaltimą atskleidusiems pareigūnams ir netgi nusikaltėliams, kad jie nesunaikino ikonų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Plėšimas

Praėjus beveik penkeriems metams po didžiulės ikonų vagystės Lietuvoje, 2013 metų vasarą Vokietijos policija Frankfurte suėmė įtariamąjį Raimondą Aukštuolį. Būdamas Vokietijoje ir gavęs pinigus, R.Aukštuolis turėjo paskambinti bendrams, kad gavo pinigus ir galima atiduoti ikonas.

Pasak Generalinės prokuratūros, 2012 metų pabaigoje gavus žvalgybinės informacijos, Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Organizuoto nusikalstamumo tyrimo pareigūnams, vykdžiusiems tarptautinę operaciją, po kurio laiko Vokietijoje pavyko sulaikyti vieną iš organizuotos nusikalstamos grupuotės lyderių R.Aukštuolį, bandžiusių parduoti 50 ikonų už 570 tūkst. eurų. Vilniuje tuo pačiu metu buvo sulaikyti jo bendrininkai, perduodantys ikonas.

Pirmadienį prieš teismą stojo 50-metis Vilniaus rajono gyventojas R.Aukštuolis, jo sūnus 28-erių Tomas Aukštuolis.

Pirmadienį prieš teismą stojo 50-metis Vilniaus rajono gyventojas R.Aukštuolis, jo sūnus 28-erių Tomas Aukštuolis. Vilniaus rajono gyventojas Česlovas Kabelis kaltinamas neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais. Kaltinamieji pareiškė, kad parodymus duos po liudytojų apklausos.

Liudytojas Sergejus Fiodorovas sakė esąs kaltinamojo Tomo Aukštuolio draugas.

„Žinau, dėl ko kviečiamas į teismą – mano vardu buvo išnuomota priekaba, kurioje buvo rastos ikonos“, – sakė S.Fiodorovas.

Pasak jo, T.Aukštuolis 2013 metų birželio pabaigoje jam paskambino ir paprašė pagalbos – esą pametė piniginę su dokumentais ir negali išsinuomoti priekabos be jų. S.Fiodorovas sutiko padėti. Vyrai nuvyko į degalinę Ozo gatvėje, kur S.Fiodorovas pateikė savo dokumentus.

„Jis (T.Aukštuolis – BNS) pats kalbėjosi su darbuotojais, aš tik pateikiau ir pasirašiau, aš pasakiau, kad išvykstu į Suomiją, kad negalėsiu grąžinti, jis patikino, kad grąžins“, – teigė liudytojas. Grįžęs iš Suomijos S.Fiodorovas susisiekė su T.Aukštuolio mama ir sužinojo, kad jo draugas sulaikytas, o priekaba areštuota. Po dienos jis pats buvo pakviestas pas tyrėjus.

Liudytoju į teismą buvo kviečiamas R.Aukštuolio sūnus ir T.Aukštuolio brolis Rokas Aukštuolis. Tačiau jis atsisakė liudyti prieš savo šeimos narius.

Į teismo salę įžengęs kolekcininkas Andrejus Balykas sakė, kad nė vieno iš kaltinamųjų nepažįsta.

„Man teisėsaugos organai pranešė, kad Vokietijoje buvo sulaikyta dalis ikonų. Vykau į Kriminalinės policijos biurą atpažinti – mano, ar ne mano daiktai. Jos tikrai iš mano kolekcijos. Aš jas atidaviau į muziejų, aš pavargau – viskas šešerius metus vyksta. Man dar negrąžinta daugiau nei 230 – 240 ikonų. Aštuonios guli Minske“, – teismui sakė kolekcininkas. Ikiteisminio tyrimo metu vykusios apklausos metu A.Balykas buvo pareiškęs, kad teiks kaltinamiesiems ieškinį dėl 400 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimo, tačiau perskaitęs bylą suprato, kad nei Aukštuoliai, nei kitas asmuo jo namuose vykdant plėšimą nebuvo, šeimos narių nekankino ir prieš juos nesmurtavo, todėl ieškinio nusprendė neteikti.

Didelę istorinę ir kultūrinę reikšmę turinčių vertybių kolekcija buvo pagrobta dar 2008 metais. Tuomet policijos pareigūno uniforma apsirengęs nusikaltėlis sustabdė automobiliu važiavusį A.Balyko sūnų, panaudojo prieš jį fizinį smurtą ir gavo informacijos apie jo namuose turimą turtą. Įsibrovus į Balykų gyvenamąjį namą, buvo pagrobta 294 ikonų kolekciją, aukso ir sidabro dirbinių, grynųjų pinigų, taip pat šaunamasis ginklas. Iš viso turto už maždaug 10 mln. litų.

Tyrimą atlikusiems Lietuvos kriminalinės policijos biuro (toliau – LKPB) pareigūnams pavyko nustatyti įtariamuosius ir surasti 20 ikonų. Šių metų birželį Panevėžio apygardos teismas už didelės vertės turto pagrobimą pripažino kaltais aštuonis asmenis.

2013 metų vasarą per kratas buvo rastos 67 pagrobtos ikonos, du šaunamieji ginklai ir kelios dešimtys šovinių. Pasak prokuratūros, organizuotos nusikalstamos grupuotės lyderiui priklausantys ginklai ir šoviniai buvo laikomi Č.Kabelio namuose, kuris prisipažino padaręs nusikalstamą veiką, gailėjosi ir padėjo išaiškinti nusikalstamose veikose dalyvavusius asmenis.

Iš viso tyrimų metu kol kas surastos 87 pagrobtos ikonos. Dar daugiau nei 200 surasti nepavyko.

Iš viso tyrimų metu kol kas surastos 87 pagrobtos ikonos. Dar daugiau nei 200 surasti nepavyko.

Už nusikalstamu būdu įgytą didelę istorinę ir kultūrinę reikšmę turinčias vertybes, turint tikslą jas realizuoti Lietuvos įstatymai numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimo bausmę iki ketverių metų. Už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais gresia areštas arba laisvės atėmimo bausmė iki penkerių metų.

A.Balykas žurnalistams po posėdžio pasakojo, kad jam buvo malonu, kad į jo namus žmonės ateidavo pasižiūrėti ikonų, po nusikaltimo jis ikonas perdavė muziejui.

„Aš gyvenu ne dėl to, kiek tas ikonas įvertinti. Man įdomu buvo sužinoti, kas tai padarė. Aš sužinojau, žmonės nubausti, jie jau atlieka bausmę. Blogiausias etapas baigėsi“, – sakė A.Balykas. Jis dėkojo nusikaltimą atskleidusiems pareigūnams ir netgi nusikaltėliams, kad jie nesunaikino ikonų.

Vyras tikino, kad pagrobti meno kūriniai anksčiau ar vėliau atsiras, nes jie yra vienetiniai.
Prokuroras Gintaras Jasaitis sakė, kad ikonos buvo rastas paslėptos išnuomotoje priekaboje tarp statybinių medžiagų – putų polisterolo lakštų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius