Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus teisme pradėta nagrinėti „juodųjų archeologų“ byla

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atvertė dviejų vyrų baudžiamąją bylą, kurioje jie kaltinami didelės vertės mokslinių, istorinių vertybių pagrobimu, vertimusi uždrausta ūkine komercine veikla. Išvertus iš kodeksų kalbos, prieš teismą stojo du įtariami „juodieji archeologai“.
Byla teisme
Byla teisme / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Kultūros paveldo departamento nuotr. /Iškasti radiniai
Kultūros paveldo departamento nuotr. /Iškasti radiniai

Vadimas Čvanovas ir Olegas Salijas buvo sulaikyti 2009 m. birželį Skuodo rajone, kai be leidimo kasinėjo senovės kuršių kapinyną. Tąkart, pasak Lietuvos kultūros paveldo departamento pranešimo, pas sulaikytuosius buvo aptiktas ir konfiskuotas didelis kiekis archeologinių radinių iš senovinių kapų, konfiskuoti ir nusikaltimo įrankiai – metalo ieškikliai.

Sulaikytieji buvo apsirūpinę profesionalia archeologų įranga, turėjo modernius brangiai kainuojančius metalo ieškiklius, žemėlapius, senovės kapinyno schemą. Turėjo ir  tokiam darbui būtinus įgūdžius – buvo specialiai apmokyti.

Kultūros paveldo departamento nuotr./Senovės kuršių senkapis.
Kultūros paveldo departamento nuotr./Senovės kuršių senkapis.

Su ieškikliais aptikę metalo pėdsakų, tą vietą žymėdavo ir iškasdavo kastuvais. Palaidotų senovės kuršių įkapes – kirvius, kalavijus, papuošalus – „juodieji archeologai“ pasisavindavo.

„Juodieji archeologai“ – tai senovinių dirbinių kolekcionieriai arba perpardavinėtojai, ieškantys žemėje esančių senųjų kultūrų dirbinių. Dažniausiai jie ieško senovinių metalo dirbinių, tam naudoja metalo ieškiklius. Tokių nelegalių paieškų bei kasinėjimų metu negrįžtamai sunaikinamas kultūrinis sluoksnis, nes neatliekama mokslinė fiksacija, radiniai patenka į juodąją rinką, pas kolekcininkus, o dažniausiai yra išvežami iš Lietuvos.

Vienas prieš teismą stojusių vyrų – O.Salijus – į teismo salę buvo atgabentas su antrankiais. Jis teismo laukė suimtas.

Įtariama, kad neteisėtais kasinėjimais vyrai užsiėmė ne tik Skuodo rajone, bet ir kitose Lietuvos vietose.

Primenama, kad pastebėjus bet kokius žmones su metalo ieškikliais ar neįprastus kasinėjimus laukuose, būtina pranešti Bendrajam pagalbos centrui telefonu 112 arba Kultūros paveldo departamentui (darbo metu) telefonu 8 698 40416, kitu metu – Kultūros paveldo departamento „Karštosios linijos“ telefonu 8-5 277 85 88 paliekant balso pranešimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius